Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:31:59 μμ
Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009 06:39

Αντιμετωπίζουμε τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9,84 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Πάικο και Μανώλη Κοττάκη παραχώρησε ο βουλευτής Κιλκίς και πρώην υπουργός, Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λες κάτι που συζητείται σήμερα πολύ, και όχι θετικά αναγκαία, Μάλλον καθόλου θετικά, είναι αυτά τα 80 εκατομμύρια που δίνουμε στους εργαζόμενούς στον ΟΛΠ, στο λιμάνι, για την εθελουσία έξοδο.
Τώρα είναι σοβαρά πράγματα μέσα στις 100 μέρες να αρχίζουμε με εθελούσιες εξόδους σαν τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή κλπ; Δε δείχνει ένα πρόβλημα εν πάση περιπτώσει, στη λειτουργία και λογική της κυβέρνησης;


Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ναι, εδώ έχουμε ένα δυσάρεστο υπόλοιπο από μία σύμβαση η οποία μάλλον είναι μια κακή σύμβαση εν τέλει σε μερικά σημεία για την παραχώρηση του λιμανιού. Εν τέλει δεν μιλώ από την θέση του ότι εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτό, όχι.
ΔΗΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εκκρεμότητα λύνεται με την εθελούσια και με τα 80 εκατομμύρια ευρώ που δεν μας περισσεύουν;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Δυστυχώς κατέληξε με τον τρόπο που καταλήγουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρέπει να σας πω ότι εγώ δεν είμαι ενθουσιασμένος με αυτό τον τρόπο αντιμετώπισης, γιατί δεν ξέρω τι άλλο θα φορτωθεί ο ελληνικός λαός από αυτές τις προνομιούχες ομάδες του δημόσιου τομέα και αυτή την προκλητική κατάσταση των συνταξιούχων στα 48 και στα 50 χρόνια, δεν  ξέρω με τι συντάξεις και τι αποζημιώσεις. Είναι εξαιρετικά ενοχλητικό αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ επειδή είχατε στη θητεία στο Υπουργείο Οικονομικών και επειδή ξέρετε πολύ καλά το γενικό Λογιστήριο και τι πληρώνει ο πολλές φορές ο ελληνικός λαός για τις προνομιούχες ομάδες, είναι εύκολο, γιατί κάθε φορά που κοιτάς να βρεις μια γραμμή στον προϋπολογισμό, έναν κωδικό, βρίσκεις από κάτω κάποιο κρυφό επίδομα, κάποια κρυφή δαπάνη που καμία φορά είναι ανελαστική. Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να περικοπεί η σπατάλη. Διαδοχικοί υπουργοί οικονομικών και υφυπουργοί που πέρασαν από το Λογιστήριο νόμιζαν ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν, στο τέλος όμως αντιλαμβάνονταν ότι ήταν μόνοι τους και από κάτω η γραφειοκρατία τους έκοβε τα ποδάρια. Πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Να σκεφτούμε λίγο το πλαίσιο το συνολικό που παρουσίασε ο πρωθυπουργός προχθές. Αυτό είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για να μπορέσει η χώρα να σωθεί και όχι μόνο να βγει από την κρίση. Εκεί θα δει κανένας ζητήματα τα οποία άπτονται και αυτού του θέματος που λέτε εσείς. Υπάρχει ας πούμε κάτι το οποίο είναι αλήθεια ότι ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι η νέα έννοια αρχή πληρωμής των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και που θέλουμε να ολοκληρώσουμε εμείς. Νομίζω ότι αυτή είναι μια προσπάθεια, η οποία θα οδηγήσει σε κάποια τάξη, αυτό το πράγματι πολυδαίδαλο σύστημα, μέσα από το οποίο ούτε ξέρουμε τον αριθμό των υπαλλήλων που υπηρετούν στο δημόσιο, ούτε βέβαια το τι παίρνει ο καθένας και για ποιο λόγο τα παίρνει αυτά. Είναι επομένως μια προσπάθεια εξορθολογισμού η οποία θα καταλήξει κάπου. Όμως αν δεν δούμε το ζήτημα της χώρας μας συνολικά, εάν δεν πραγματοποιήσουμε, όπως ο κ. Παπανδρέου προτείνει και θέλει και επιδιώκει, μια συνολική παρέμβαση σε πολλά ζητήματα, είναι προφανές ότι κάθε τόσο θα συζητούμε περιπτώσεις οι οποίες δεν θα είναι καθόλου ευχάριστες. Χρειαζόμαστε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, γενναία, σε πάρα πολλά επίπεδα ταυτόχρονα, για να δούμε επιτέλους τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελλάδας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το σχέδιο δηλαδή του κ. Παπανδρέου είναι πιθανό, ενδεχομένως να σκοντάψει στις ίδιες τις δυσκαμψίες του κράτους, έτσι;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κάθε σχέδιο και μάλιστα τόσο φιλόδοξο και τόσο ολοκληρωμένο, είναι προφανές ότι θα αντιμετωπίσει γνωστές και άγνωστες δυσκολίες. Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση αυτή, είναι αποφασισμένη την υπόθεση να τη φέρει σε ένα πέρας, δηλαδή να δώσει μια μάχη, να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, έτσι ώστε αυτά να αντιμετωπιστούν. Προφανώς η κυβέρνηση, και αυτή η κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες, θα κριθεί από την αποτελεσματικότητά της. Σημασία έχει όμως ότι συμφωνούμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι το πλαίσιο είναι σωστό, αυτό που έθεσε ο Πρωθυπουργός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ωστόσο οι αγορές δεν το δέχτηκαν με ενθουσιασμό, ούτε ο ξένος Τύπος. Η βασική κριτική, η οποία νομίζω ότι είναι ορθή, είναι ότι δεν είδαν καθόλου μέτρα άμεσης απόδοσης, είναι όλα μέσο-μακροπρόθεσμης απόδοσης.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ναι κ. Πάικο, λίγο να πω κάποια πράγματα που νομίζω είναι στη φιλοσοφία αυτού του σχεδίου. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε πολύ μεγάλη δυσκολία. Οι αγορές, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, οι αγορές είναι οι δανειστές μας, αυτοί λοιπόν που μας δανείζουν, έτσι δεν είναι;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, βέβαια.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όμως εμείς επειδή δεν είμαστε χώρα μπαταχτσήδων, δεν είμαστε χώρα μπαταχτσής, θέλουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας καταρχήν. Για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό, πρέπει και ως χώρα και ως κοινωνία να υπάρξουμε, να μη διαλυθούμε. Μια επέμβαση τύπου Αργεντινής ή αυτές που προτείνει το διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια κοινωνία η οποία αυτή τη στιγμή είναι στα όριά της από πλευράς δυσκολιών, νομίζω θα μπορούσε να φέρει κάθε κοινωνική αναστάτωση η οποία στην πραγματικότητα δεν θα μας επέτρεπε να τη λύσουμε ως χώρα. Το μήνυμα λοιπόν προς τις αγορές και τους δανειστές μας, είναι ότι εμείς σαφώς και θέλουμε να είμαστε συνεπείς προς τις υποχρεώσεις μας, αλλά για να είμαστε συνεπείς πρέπει να μπορούμε να δουλέψουμε, να παράγουμε και να σας ξεπληρώσουμε. Αυτό θα γίνει μέσα από την εφαρμογή μιας συνολικής πολιτικής, η οποία έχει έντονο αναπτυξιακό σκέλος, να δημιουργήσει καινούργιες δουλειές, καινούρια μεροκάματα, καινούριο πλούτο στην Ελλάδα και βεβαίως και μεγάλη προσπάθεια για να οργανώσουμε καλύτερα τα δημόσια οικονομικά. Το δικό μας μήνυμα προς τις αγορές είναι αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν σας ευχαριστήσουμε να πούμε δύο κουβέντες και για αυτό το πλήγμα που δέχτηκε η κυβέρνηση, το πρώτο ουσιαστικά πλήγμα με την περίπτωση του συναδέλφου σας του κ. Ρόβλια. Πιστεύετε ότι είναι μεγαλύτερο το πλήγμα ή το όφελος από την άμεση αντίδραση;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Η πρώτη επισήμανσή μου είναι η εξής: καταρχήν ο κ. Ρόβλιας έδειξε ευαισθησία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, υποχρεώθηκε τώρα εδώ που τα λέμε, υποχρεώθηκε.
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Εγώ μένω σε αυτό που γνωρίζω, ότι ο υφυπουργός με το που αναδείχτηκε ένα γεγονός υπέβαλε την παραίτησή του. Είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός και η προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης, κατατείνουν στο να περιορίσουν φαινόμενα που ονομάζονται πελατειακό κράτος. Η αλήθεια βέβαια τώρα είναι και ο κόσμος ξέρει, ότι τα γραφεία μας, όχι μόνο των βουλευτών της πολίτευσης και των υπουργών, αλλά και τα γραφεία των βουλευτών της αντιπολίτευσης, κατακλύζονται από ανθρώπους οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν πρόβλημα ή ότι θέλουν κάτι, μέσα σε  μια λειτουργία 180 χρόνων του ελληνικού κράτους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και ενεργούν ερήμην των βουλευτών τα γραφεία;
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Όχι ξέρετε, αυτό είναι μια μακροχρόνια προσπάθεια που κάνει το πολιτικό σύστημα που πολλές φορές δεν καταλήγει. Τώρα να σας θυμίσω κάτι, όταν ο Χαρίλαος Τρικούπης έχασε τις εκλογές, τότε αφού έχει κάνει τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα και είχε προσπαθήσει να φτιάξει θεσμικά τη χώρα, δηλαδή να κάνει ανεξάρτητη δικαιοσύνη για να προσλαμβάνονται οι καλύτεροι στο δημόσιο τομέα, να έχει η δημόσια διοίκηση μια ανεξαρτησία, χάνοντας τις εκλογές μετά από ένα εξάμηνο είπε ότι: «εκτός από τις γέφυρες που έκανα, το σιδηρόδρομο και κάτι δρόμους δεν μπόρεσαν να τα ξηλώσουν, όλα τα άλλα τα ξήλωσαν».
Ζούμε πάντα μέσα σε αυτό τον αγώνα και σε αυτή τη διαρκή αντίφαση, ανάμεσα στη δομή ενός κράτους που είναι πάνω στο πελατειακό σύστημα, στις προσπάθειες που καταβάλλουμε κατά καιρούς να το αντιμετωπίσουμε αυτό και σε μια εμπεδωμένη νοοτροπία στους πολίτες, η οποία οδηγεί κάπου τα πράγματα. Εγώ πάντως κρατώ από την υπόθεση αυτήν, την ευαισθησία του κ. Ρόβλια να παραιτηθεί, την αποφασιστικότητα αν θέλετε της κυβέρνησης να δείξει ότι αυτά θέλει να τα αντιμετωπίσει στη βάση της ισότητας, θέλει να τα δει αυτά τα ζητήματα. Αλλά αυτή η εκπαίδευση όλων μας και των πολιτικών και του λαού δεν είναι εύκολη δουλειά.