Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 2:49:13 πμ
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010 20:15

Δημοκρατική αριστερά :Διέξοδος από την κρίση και αυτοδιοικητικές εκλογές

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κιλκίς της Δημοκρατικής Αριστεράς αναφέρει πως την περασμένη Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010 συνεδρίασε η Πανελλήνια Πολιτική Επιτροπή του κόμματος και πως μετά από διεξοδική συζήτηση για την πολιτική επικαιρότητα και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίστηκε απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
1. ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πολύπλευρης κρίσης, η ανασφάλεια της κοινωνίας γιγαντώνεται. Οι ευθύνες των κομμάτων του πελατειακού κράτους είναι τεράστιες και δεν διαγράφονται με επικοινωνιακά μέσα. Οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας  δεν πρέπει απλώς να εγκαταλειφθούν, πρέπει να ανατραπούν.
To ξεπέρασμα της κρίσης κρίνεται σε τρία μέτωπα :
Στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, που θα την πληρώσουν δραματικά όλοι, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.
Δεύτερο, στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι μέσα από  νέους έμμεσους φόρους καθώς και με την καταπολέμηση της ακρίβειας.
Τρίτο, στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα, υπέρ των πολιτών, μιας ανάπτυξης οικολογικής για τη βελτίωση της ζωής τους, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, με δυναμική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Το μνημόνιο δεν είναι η αιτία της δημοσιονομικής κρίσης και της εξάρτησης από τον υπέρογκο δανεισμό. Το αντίστροφο ισχύει. Η κρίση έφερε το μνημόνιο. Το καταψηφίσαμε γιατί οι κυβερνητικές πολιτικές που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ είναι κοινωνικά άδικες. Το αποτέλεσμα είναι ότι το έλλειμμα μεν μειώνεται, αλλά οδηγηθήκαμε στην  ύφεση, την ανεργία, έγινε άλμα στον πληθωρισμό, χωρίς να διαφαίνεται ο δρόμος εξόδου της χώρας από την κρίση.   
Στόχος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ είναι η  συγκρότηση της εναλλακτικής πολιτικής απέναντι στην κυβερνητική με στόχο της αλλαγή της. Με ειλικρίνεια απέναντι στο λαό, με ευθύνη για τη χώρα, προτάσσοντας το δημόσιο συμφέρον.
Η χώρα έχει ανάγκη να μπει σε νέα πορεία. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει ριζική πολιτική στροφή σε όλους τους τομείς, για να εφαρμοστεί ένα δημοκρατικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας με βασικούς άξονες την αναδιοργάνωση της οικονομίας και του κράτους, τη συγκρότηση πραγματικού κοινωνικού κράτους, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη σύγχρονη οικολογική ανάπτυξη.
2. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση πραγματοποιούνται σε κρίσιμη περίοδο.
Εργαζόμαστε η αυτοδιοίκηση από μέρος της κρίσης να γίνει φορέας  πολιτικών αντιμετώπισής της και συγκρότησης νέων αντιλήψεων για τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και τον ανασχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής μας ζωής.
Αυτό υλοποιούμε με τους δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς που υποστηρίζουμε. Όπου υπήρξε διάθεση από άλλες πολιτικές δυνάμεις και αναδείχθηκαν υποψηφιότητες κύρους και εναλλακτικού προγράμματος προχωρήσαμε σε συνεργασίες. Όπου δεν έχει ωριμάσει ακόμη η ανάγκη της νέας πολιτικής κατεύθυνσης επιλέγουμε τα καλύτερα στελέχη για να δώσουμε το δικό μας μήνυμα.
Είναι ανάγκη να υλοποιηθούν πολιτικές που
- θα ανακουφίζουν τους πολίτες από τα αποτελέσματα της κρίσης,
- θα συγκροτούν ένα δίκτυο πολιτικών και μέτρων κοινωνικής προστασίας,
- θα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οικονομικού χαρακτήρα στα πλαίσια της προσπάθειας για την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων σε τοπικό επίπεδο
- θα προωθούν πολιτικές αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης για την εξασφάλιση και εξοικονόμηση πόρων,
- θα διαμορφώνουν νέες πολιτικές απασχόλησης, αναδιάρθρωσης του παλαιωμένου παραγωγικού προτύπου με έμφαση σε πρωτοβουλίες και επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης, στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας.  
Θέλουμε δημοτικές αρχές που θα διεκδικούν την ουσιαστική μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα υλοποιούν νέα σχέση του δήμου με το δημότη, περιφερειακές διοικήσεις που θα προωθήσουν την ισόρροπη ανάπτυξη, ώστε η αυτοδιοίκηση να γίνει θεσμός νέας πορείας της χώρας.
Αυτή είναι η βάση των συμφωνιών ή συμμαχιών μας στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Έτσι απορρίπτουμε τις προτάσεις συγκροτήσεως μετώπων στην αυτοδιοίκηση με κριτήριο ένα – αμφιβόλου αξιοπιστίας - "όρκο πίστης" κατά του μνημονίου. Κριτήριο για τους δήμους και τις περιφέρειες δεν πρέπει να είναι τα λόγια, αλλά τα έργα και η αξιοπιστία των υποψηφίων.