Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 3:04:22 πμ
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 21:16

Είναι Μνημείο της Φύσης τα 1000 Δέντρα. Μην μεταβληθούν σε μνημείο αδιαφορίας

Κάποτε αποτελούσε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες περιοχές του νομού. Και τους ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα μισού χεριού τουριστικούς προορισμούς. Τα πανέμορφα Χίλια Δέντρα, το υδροχαρές δάσος από δρυς, πλατάνια, φράξους, φτελιές και λευκές Ιτιές σε συνδυασμό με την λίμνη Δοϊράνη αποτελούσαν προσφιλή εκδρομικό προορισμό, δίνοντας ζωή στην ακριτική περιοχή του λεκανοπεδίου. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των ΕΙΔΗΣΕΩΝ.


Σε έκταση 5.200 στρεμμάτων το δάσος από το 1979 χαρακτηρίστηκε Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης ενώ περιλαμβάνεται και στο Δίκτυο προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.
Θα θυμάστε το ξύλινο περίπτερο που κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ’80 στην καρδιά των Χιλίων Δένδρων και έδωσε νέα πνοή. Μόνο που όταν ο άνθρωπος παραβιάζει βασικούς κανόνες της συνύπαρξής του με την χλωρίδα δεν αργούν οι συνέπειες. Από τις αρχές του νέου αιώνα άρχισαν να πέφτουν δέντρα, να αρρωσταίνουν πολλά περισσότερα …
Ζητήθηκε τότε η συνδρομή του Ινστιτούτου Δασικών ερευνών Θεσσαλονίκης και ύστερα από μελέτη του όλου προβλήματος αναδείχθηκαν οι αιτίες του κακού. Ιδού:
Το αναψυκτήριο με τραπεζόπαγκους κάτω από τα δέντρα στο κέντρο του δάσους έγινε πόλος έλξης και οχημάτων.
Η μετακίνηση πεζών και οχημάτων ήταν ελεύθερη σε όλο τον χώρο.
Των υπόγειων νερών σταδιακά ταπεινώθηκε η στάθμη.
Η ανορθόδοξη θεραπεία με ασβεστοκονίαμα των άρρωστων δέντρων επέτεινε το πρόβλημα.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου μάλιστα πρότειναν και μέτρα θεραπείας για να αναστραφεί η κατάσταση, ως εξής:
Παύση λειτουργίας του αναψυκτηρίου εντός του δάσους, μεταφορά του εκτός του χώρου του μνημείου.
Απαγόρευση της εισόδου πεζών και οχημάτων εντός του Μνημείου.
Σε περιόδους έντονης ξηρασίας και ειδικά από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο αξιοποίηση του αρτεσιανού νερού της περιοχής και κατάκλιση της έκτασης του Μνημείου.
Προστασία της αναγέννησης των δέντρων και ει δυνατόν με χρησιμοποίηση φυτών από σπόρο των ίδιων δέντρων.
Σε εφαρμογή των παραπάνω το 2010 τοποθετήθηκε ξύλινη περίφραξη και απαγορεύτηκε η είσοδος στο Μνημείο.

 

Η Φύση αναγεννιέται
Ο άνθρωπος έμεινε εκτός, αφού η συνύπαρξή του με την φύση έγινε με λεόντειους υπέρ του όρους και η Φύση έκτοτε ανέλαβε δράση. Η αναγέννηση του δάσους προσέλαβε εντυπωσιακές διαστάσεις. Συνήργησαν και οι πολλές βροχές της περιόδου 2013-2015 όταν η στάθμη της λίμνης σταδιακά επανήλθε. Το έρημο μνημείο από άρρωστο και διαρκώς συρρικνούμενο αυτό-ιάθηκε. Και σήμερα θυμίζει πια ζούγκλα. Περάσαμε στην άλλη άκρη.
Όπως αλλάξαμε και διαχειριστή της τύχης του. Το Δασαρχείο δεν είναι πια αρμόδιο να αποφασίσει. Τα Χίλια Δέντρα, μαζί με τη λίμνη Δοϊράνης πέρασαν με το νόμο 4519/2018 στη δικαιοδοσία του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης.
Το δάσος αγρίεψε πια. Η ανάγκη να καθαριστεί, να γίνει επισκέψιμο αφού νωρίτερα καθοριστούν αυστηρά οι χρήσεις του, κατασκευαστούν μονοπάτια, ειδικές ράμπες παρακολούθησης είναι πασιφανής και πανθομολογούμενη.
“Συζητήσαμε με τον Φορέα Διαχείρισης, ενημερώσαμε για όσα έπρεπε να γνωρίζουν για το Μνημείο”, τονίζει ο δασάρχης Κιλκίς Γιώργος Βούρτσας. “Μάλιστα μάς ενημέρωσαν ότι υπάρχει πίστωση 100.000 ευρώ και βάσει της μελέτης που θα συνέτασσαν θα ακολουθούσε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δασαρχείο για να αναλάβουμε την υλοποίηση του έργου ανάδειξης του Μνημείου σε επισκέψιμο”.
Αυτά έγιναν το 2019 και αρχές του 2020. Ύστερα ήρθε η πανδημία. Και μαζί με αυτήν το νέο οργανόγραμμα των Φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.
Και απομένουν να γίνουν εξαρχής ...όλα.
Ο κ. Θεόδωρος Ναζιρίδης, του Φορέα Διαχείρισης, δεν προσπάθησε να κρύψει την αλήθεια. «Ξέρουμε την κατάσταση στα Χίλια Δέντρα και θα προχωρήσουμε σε μελέτη των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν, ώστε να γίνει επισκέψιμος ο χώρος χωρίς τους κινδύνους που αντιμετώπισε στο παρελθόν. Ελπίζουμε μέσα στο τρέχον έτος να υποβάλλουμε στην Αυτοτελή Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης τη μελέτη προς αδειοδότηση και στην συνέχεια να ανατεθεί στο Δασαρχείο Κιλκίς η υλοποίηση της μελέτης με υπογραφή προγραμματικής σύμβασης, ανέφερε στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ ο κ. Ναζιρίδης.
Μάλιστα, δεσμεύτηκε πως αυτό δεν θα είναι το μοναδικό έργο στην περιοχή. Υπάρχει και η λίμνη και ο παραλίμνιος χώρος της. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις παρεμβάσεις ανάδειξης του λιμναίου μετώπου, κατέληξε ο κ. Ναζιρίδης.
Σύντομα όμως, μην χρειαστούν άλλα 10 χρόνια, λέμε εμείς και μαζί μας όλοι οι Κιλκισιώτες.

Οι ΦΩΤΟ:

- Το περίπτερο στο κέντρο του χώρου του Μνημείου όταν λειτουργούσε.

- Η τωρινή εικόνα της εισόδου.


- Πολλά από τα στοιχεία του ρεπορτάζ αντλήθηκαν από τη μεταπτυχιακή εργασία του κ. Δημητρίου Βαφείδη, δημοτικού υπαλλήλου με τίτλο: Στρατηγικό σχέδιο Δήμου Κιλκίς.