Quantcast
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023, 10:46:33 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2022 17:09

Επίκαιρη ερώτηση Γιώργου Φραγγίδη για τις καταστροφές από τη θεομηνία στο Κιλκίς και ανακοινώσεις του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του κ. Γιώργου Φραγγίδη, Βουλευτή νομού Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά, με θέμα «Αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και ενεργοποίηση της Κρατικής Αρωγής για τους αγρότες που επλήγησαν από τη θεομηνία στην περιοχή του Δ. Παιονίας του νομού Κιλκίς».

 

Ο βουλευτής κατά την τοποθέτησή του, περιέγραψε τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι  μετά τη θεομηνία στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Πέτρου, Μεσιάς και Πολυπέτρου, στο Δήμο Παιονίας του νομού Κιλκίς, που είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές σε ιδιωτικές, δημοτικές και δημόσιες υποδομές, αγροτικές  καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Ολική καταστροφή έχουν υποστεί 22.000 στρέμματα καλλιεργειών με αραβόσιτο, βαμβάκι, φασόλια, σιτάρι, ηλίανθο, σταφύλια, καθώς και δενδρώδεις καλλιέργειες σύκων και ροδιάς. Επιπτώσεις  υπάρχουν και στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς, αφού προκλήθηκε ζημιά και στη δημιουργία των ανθοφόρων ματιών.

Ο κ. Φραγγίδης τόνισε, ότι με δεδομένο το κύμα της γενικευμένης ακρίβειας στην ενέργεια, στα καύσιμα, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα και παντού, οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι, που ήδη είχαν  επιβαρυνθεί  με τα δυσβάσταχτα κόστη καλλιέργειας ή εκτροφής ζώων, αδυνατούν να καλύψουν  τις υποχρεώσεις προς την οικογένεια και προς τρίτους, το Δημόσιο και τις τράπεζες. Υπογραμμίζοντας ότι το μέγεθος της ζημιάς είναι τέτοιο, που η πληγείσα κοινότητα δεν μπορεί να ανακάμψει με χρήση μόνο δικών της πόρων, ζήτησε από τον Υπουργό να λάβει δραστικά μέτρα για να προστατευτεί η συνοχή και η λειτουργία της τοπικής κοινωνίας.

Επεσήμανε ότι οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ, που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, βασίζονται στον υφιστάμενο κανονισμό αποζημιώσεων, δεν λαμβάνουν υπόψη τις νέες συνθήκες από την κλιματική αλλαγή, όπου οι ζημιές είναι εντονότερες και απρόβλεπτες, και επιπλέον είναι χρονοβόρες. Ως εκ τούτου, ο βουλευτής ζήτησε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός Κρατικής Αρωγής, που έχει θεσμοθετηθεί ως ένας ευέλικτος μηχανισμός για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Μόνο έτσι θα δοθούν στους πληγέντες οι αποζημιώσεις στο σωστό χρόνο, με δίκαιη αποτίμηση, σύντομες και ψηφιοποιημένες διαδικασίες, χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Ο κ. Φραγγίδης ζήτησε τέλος το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών για ορισμένο χρονικό διάστημα και των οφειλών προς την ΔΕΗ, με παράλληλη  αύξηση των δόσεων των ήδη υφιστάμενων  οφειλών.

Ο Υπουργός κ. Γεωργαντάς κατά την τοποθέτησή του, παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια καταστροφή που αγγίζει σε πολλές περιπτώσεις το εκατό τοις εκατό. Ο ΕΛΓΑ ενεργοποιήθηκε άμεσα και χθες ολοκληρώθηκε η διαδικασία των δηλώσεων από τους πληγέντες. Ανακοίνωσε την πρόσληψη 120 έκτακτων Γεωπόνων για όλες τις περιφερειακές ενότητες, που θα συνδράμουν στη διαδικασία αποτιμήσεων και πορισμάτων, εκ των οποίων οι είκοσι (20) θα διατεθούν στην περιφερειακή ενότητα Κιλκίς.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι στο τέλος Αυγούστου θα υπάρχει ακριβής εικόνα και θα μπορέσουν να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Υποσχέθηκε επιπλέον, ότι θα υπάρξει προκαταβολή των αποζημιώσεων, κατά παρέκκλιση, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ζημιών. Σε σχέση με την Κρατική Αρωγή, είπε ότι διερευνάται η ενεργοποίηση του μηχανισμού από τα συναρμόδια υπουργεία. Τέλος, δήλωσε ότι υπάρχει απόφαση να τεθεί τον Σεπτέμβριο σε διαβούλευση η επικαιροποίηση των κανονισμών του ΕΛΓΑ λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή, τη βιωσιμότητα του ΕΛΓΑ και την δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων.