Σάββατο, 8 Μαΐου 2021, 12:23:56 πμ
etpa
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 22:14

Επίθεση στην κυβέρνηση από τον Σύριζα Κιλκίς για την κατάσταση στο νοσοκομείο του Κιλκίς

Συντάκτης:

Όσο και αν επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της κυβέρνησής του, διαδίδοντας ψέματα για τη νοσηλεία διασωληνομένων εκτός ΜΕΘ, την έγκαιρη και αποτελεσματική ενίσχυση του ΕΣΥ παραθέτοντας νούμερα που δε βγαίνουν, η πραγματικότητα παραμένει αμείλικτη. Η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει το 100%, περισσότεροι από 100 ασθενείς, κατά μέσο όρο,  περιμένουν σε απλό θάλαμο για μια κλίνη ΜΕΘ, ενώ το προσωπικό έχει γονατίσει γιατί δεν επαρκεί να καλύψει τις τεράστιες  ανάγκες σε όλη την χώρα.

 

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει άπραγη απέναντι στη σφοδρότητα του 3ου κύματος της πανδημίας. Αντί για μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των Νοσοκομείων σε Αττική και επαρχία, επιμένει να απαριθμεί ψευδή στοιχεία για τις ανύπαρκτες ΜΕΘ ή προσλήψεις.  Αντί για ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα, προσφεύγει σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα όπως αυτό των αμφιλεγόμενων selft-tests. Αντί για αύξηση των σχολικών τμημάτων και άμεσο εμβολιασμό όλων των εκπαιδευτικών, άνοιξε τα σχολεία χωρίς σχέδιο. Ακόμα χειρότερα, μεταθέτει για μια ακόμη φορά την ευθύνη στις οικογένειες των μαθητών, που καλούνται με «αυτοδιάγνωση» να λύσουν το πρόβλημα του testing.

Το επιτελικό κράτος έχει αποτύχει στρατηγικά να ελέγξει αυτή την πανδημική κρίση. Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ δεν έχουν τελειωμό. Το ίδιο συμβαίνει και στον νομό μας με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά, το τελευταίο διάστημα.

Η τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στο νομό Κιλκίς, σε συνδυασμό με την ίδια λογική στην λειτουργία των κλινικών COVID του νοσοκομείου Κιλκίς,  που όπως είδαμε στο παρελθόν, ευνοεί την ενδονοσοκομειακή μετάδοση του ιού και με τον κορεσμό σε κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για όσους νοσήσουν και χρειαστούν αυξημένες φροντίδες.  Οι υποσχέσεις ότι πολύ σύντομα θα αποκτούσε και το Νοσοκομείο Κιλκίς την δική του  μονάδα ΜΕΘ, έμειναν λόγια που τα πήρε ο αέρας.

Σημασία όμως για την κυβέρνηση έχει το πολιτικό κόστος και όχι η προστασία της κοινωνίας και της δημόσιας υγείας, όπως προκύπτει και από την δημοσίευση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα δε διστάζει να εργαλιοποιήσει την πανδημία, να συμμαχήσει με μια συγκεκριμένη κοινωνική πλειοψηφία δίνοντας δουλίτσες πολλών εκατομμυρίων σε επιχειρηματίες, την ώρα που η κοινωνία μέρα με τη μέρα φτωχοποιείται ολοένα και περισσότερο. Αποδεικνύοντας έτσι, ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ δεν ήταν και δε θα είναι ποτέ στις πολιτικές προτεραιότητες του κ. Μητσοτάκη γιατί η ανάγκη ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας δε συνάδει με το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που υπηρετεί αυτή η κυβέρνηση, στην ουσία καταρρέει το αφήγημά τους.

Επί 5 μήνες εν μέσω ενός παρατεταμένου και αμφιλεγόμενου lockdown, έσπειραν ανέμους και τώρα θερίζουν χάος. Η απουσία κάθε κυβερνητικής πρόβλεψης, σχεδίου και προγραμματισμού, οδήγησε σε λειτουργικό blackout τα νοσοκομεία και σε σύγχυση την κοινωνία, με αποτέλεσμα να εξελίσσεται μια άνευ προηγουμένου υγειονομική τραγωδία στη χώρα μας. Απαιτείται εδώ και τώρα, ο προγραμματισμός της αύξησης των αιθουσών στα σχολεία, η μαζική και δωρεάν συνταγογράφηση των tests, η λήψη μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στους μεγάλους χώρους εργασίας που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. Είναι αναγκαίος, τέλος, ο έλεγχος της διασποράς του ιού στην κοινότητα με στοχευμένη υγειονομική επιτήρηση και ιχνηλάτηση. Απαραίτητη η στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων και  η ενεργοποίηση των περιφερειακών Ιατρείων για την επιτήρηση και καταγραφή των κρουσμάτων αλλά και για την εξυπηρέτηση non-COVID ασθενών.

Κάθε καθυστέρηση από εδώ και πέρα εκ μέρους της κυβέρνησης, κοστίζει σε περισσότερες ζωές. Την ώρα που συμπολίτες μας νοσούν βαριά ή χάνουν τη ζωή τους, η κυβέρνηση δε μπορεί πλέον να εγκληματεί στήνοντας «αρπαχτές» και σκάνδαλα! Οι ιδεολογικές εμμονές της, αρνούμενη να ενισχύσει  το ΕΣΥ, μειώνοντας αντίθετα τον προϋπολογισμό για το 2021 κατά 600 εκατ. είναι ενδεικτικές των προθέσεών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άνοιξε την συζήτηση για την επόμενη μέρα, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του για το «νέο ΕΣΥ», με προτεραιότητες το νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, την γενναία αύξηση των πόρων του δημόσιου συστήματος Υγείας και την ολοκλήρωση της εμβληματικής μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.   

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. ΚΙΛΚΙΣ