Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 9:52:01 μμ
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023 21:51

Φλωρίδης: Βραχιολάκι αντί περιοριστικών μέτρων - Τι θα ισχύσει για την κοινωφελή εργασία στις μικρές ποινές

Η μια ημέρα φυλάκισης θα αντιστοιχεί σε δυο ώρες κοινωφελούς εργασίας,με άλλα λόγια, η ποινή φυλάκισης των 10 μηνών (300 ημερών), θα αντιστοιχεί με κοινωφελή εργασία 600 ωρών, σύμφωνα με νέο εκσυγχρονιστικό σύστημα μετατροπής των μικρών ποινών σε κοινωφελή εργασία που παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας.Ειδικότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης δημιούργησε πρότυπη ψηφιακή πλατφόρμα για την υλοποίηση της δυνατότητα μετατροπής των ποινών φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

 

 

Όπως ανέφερε ο κ. Φλωρίδης μέχρι τώρα δεν υπήρχε η υποδομή για να εφαρμοστεί ο θεσμός της κοινωνικής εργασίας στην χώρα μας, αλλά τώρα δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα ελέγχει το όλο σύστημα -σε πανελλαδική βάση- της μετατροπής των μικρών και χαμηλών ποινών σε κοινωφελή εργασία.

Πότε θα ισχύει η δυνατότητα μετατροπής των ποινών

 
 

Η εφαρμογή της δυνατότητας μετατροπής των ποινών σε κοινωφελή εργασία θα αρχίσει με την έναρξη εφαρμογής των τροποποιήσεων του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου που είναι τώρα σε δημόσια διαβούλευση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Ήδη στην σχετική πλατφόρμα έχουν ενταχθεί 1.520 φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, νοσοκομείων, κ.λπ. και έχουν προβλεφθεί 339 κατηγορίες- ειδικότητες εργασιών.

 

Η όλη διαδικασία θα ελέγχεται από εποπτεύουσα επιτροπή στην οποία επικεφαλής θα είναι ο εισαγγελέας εκτέλεσης των ποινών των Αθηνών και τα άλλα μέλη της θα είναι εισαγγελείς και άλλοι κρατικοί λειτουργοί.

«Μόνο όφελος θα έχει το κράτος»

 

Όπως επισήμανε ο κ. Φλωρίδης για το μηχανισμό λειτουργίας της πλατφόρμας «δεν υπάρχει κόστος και μόνο όφελος θα έχει το κράτος».

Με την σειρά του ο κ. Μπούγας, που είχε το κύριο βάρος του «χτισίματος» της πλατφόρμας ανέλυσε βήμα βήμα τον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας και την όλη διαδικασία που θα τηρείται κατά στάδιο και την εμπλοκή των αρμόδιων φορέων που θα συμμετέχουν.

 

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Φλωρίδης «προβλέπεται, για τις ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη, η δυνατότητα μετατροπής τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος, εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων εγκλημάτων. Για κάθε ημέρα φυλάκισης αντιστοιχούν δύο ώρες χρηματικής ποινής, συνεπώς καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών (300 ημερών), θα πρέπει να παράσχει κοινωφελή εργασία εξακοσίων 600 ωρών.