Τρίτη, 30 Απριλίου 2024, 7:02:13 πμ
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011 17:47

Φλωρίδης: Ν’ αναλάβουμε την ευθύνη του χρέους μας

floridis
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL FM και στους δημοσιογράφους Κάτια Μακρή & Ανδρέα Κωνσταντάτο έδωσε ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, όπου σημείωσε:
Κ. Μακρή: Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, το συζητούσαμε και πριν με τον Αντρέα, είναι ένα θέμα το οποίο θα προκαλέσει αναταράξεις και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, έτσι δεν είναι;
Γ. Φλωρίδης: Κυρία Μακρή, με την απόφαση της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή, έγινε το δεύτερο μεγάλο βήμα στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που έχει και ονομάζεται, κυρίως, πρόβλημα χρέους.
Κ. Μακρή: Το πρώτο να υποθέσω ήταν ο μηχανισμός , για αυτό λέτε το δεύτερο;
Γ. Φλωρίδης: Το πρώτο ήταν ο προσωρινό μηχανισμός που έγινε τον περασμένο Μάιο και ονομάστηκε «Μνημόνιο». Η Ελλάδα πήρε 110 δις ευρώ ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το βασικό πρόβλημα που είχε, ότι δηλαδή δεν έβρισκε δανεικά πουθενά. Συνέχιζε, όμως, να υπάρχει και να λειτουργεί ως χώρα και ταυτόχρονα ξεκίνησε μια προσπάθεια να φτιαχτεί η Ελλάδα. Όλοι πλέον συμφωνούν στην άποψη, κάποιοι στα λόγια αλλά και κάποιοι στην πράξη, ότι η Ελλάδα πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή και να γίνει μια σύγχρονη χώρα, διορθώνοντας όλα τα προβλήματα που έχει και την έχουν οδηγήσει εδώ.

Α. Κωνσταντάτος: Κύριε Φλωρίδη, κάθε βήμα έχει και ένα σκληρό αντάλλαγμα όμως. Το πρώτο, από το δάνειο ξέρουμε τι αντάλλαγμα είχε το Μνημόνιο, αλλά τώρα οι αποφάσεις της Παρασκευής έχουν άλλα ανταλλάγματα. Έχουν ένα πρόγραμμα μέτρων για το 2012-2015, έχουν μια τεράστια λίστα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις και δεν ξέρουμε τι άλλο μας έρχεται.

Γ. Φλωρίδης: Όμως, κύριε Κωνσταντάτε, θα πρέπει κατά την άποψή μου να τοποθετηθεί στην εξής βάση: πέρσι τον Μάιο βρισκόμασταν σε πραγματική στάση πληρωμών αφού δεν βρισκόταν κανείς να μας δανείσει. Στάση πληρωμών σημαίνει ότι δεν πληρώνονται μισθοί, συντάξεις, τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουμε πετρέλαια να βάλουμε στα αυτοκίνητα αλλά ούτε να κινήσουμε την βιομηχανία, και τελειώνουμε. Απέναντι σε αυτό προσέτρεξε η Ευρώπη με ένα μηχανισμό που εμφανίστηκε πρώτη φορά παγκοσμίως, μαζί με το ΔΝΤ, και μας έδωσε το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία διάσωσης των χωρών. Η χώρα προφανώς, έναντι αυτού του προβλήματός της, ανέλαβε κάποιες υποχρεώσεις. Τις υποχρεώσεις όμως συνηθίζουμε να τις εντοπίζουμε ή να τις περιορίζουμε στο Μνημόνιο, ενώ είπα προηγουμένως , πως όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι η Ελλάδα πρέπει να φτιαχτεί από την αρχή. Τώρα, λοιπόν, έγινε το δεύτερο μεγάλο βήμα όπου η Ευρώπη έρχεται και καταθέτει τη δική της συμμετοχή, και θα έλεγα πέραν πάσης προσδοκίας για πολλούς, δημιουργώντας έναν μόνιμο μηχανισμό στον οποίο θα μπορεί η χώρα  να προσφύγει αν συνεχίσει να συναντά δυσκολίες με τον δανεισμό της. Έχω όμως πει και γράψει πάρα πολλές φορές ότι επειδή το χρέος είναι αμιγώς ελληνικό και επειδή πολύ εύκολα κατηγορούμε τους ευρωπαίους για το δικό μας χρέος, η Ελλάδα πρέπει να βάλει στην προσπάθεια αυτή το ισοδύναμο.

Α. Κωνσταντάτος: Άρα το μπαλάκι πέφτει σε εσάς, στην κυβέρνηση. Οι ευθύνες πέφτουν στο ΠΑΣΟΚ να τα φέρει βόλτα.

Γ. Φλωρίδης: Η ευθύνη είναι πρωτίστως στην κυβέρνηση. Όμως, καμιά κυβέρνηση δε μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνης της, έχοντας απέναντι της όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις εχθρικές. Για αυτό η προσπάθεια η δική μας, και το χω γράψει πολλές φορές, είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συναίνεσης, ένα κλίμα εθνικής προσπάθειας. Ο καθένας διατηρεί τις απόψεις τους αλλά δεν φεύγουμε από τον μεγάλο στόχο που είναι να σωθεί η χώρα. Αυτήν την ώρα η κυβέρνηση  μάχεται με δαίμονες, μάχεται με το μεγάλο πρόβλημα και όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούν να «πουλήσουν» πολιτική εμφανίζοντας ως πρότυπο την Ιρλανδία. Την στιγμή που η Ιρλανδία καταρρέει, εμφανίζουν ως πρότυπο τον νέο πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, ο οποίος όταν πάει να επαναδιαπραγματευθεί το Μνημόνιο του λένε ότι δεν θα πάρει τίποτα μέχρι να γυρίσει με αυτά που πρέπει να κάνει.
Σε ένα πρόσφατο άρθρο μου στα ΝΕΑ είχα επισημάνει τα εξής: όσον αφορά στην κυβέρνηση χρειάζεται ένας  απολύτως ξεκάθαρος προσανατολισμός σχετικά με το πού θέλουμε να πάμε. Συγχρόνως χρειαζόμαστε ενιαίο κέντρο, το οποίο θα παράξει καλύτερο συντονισμό.

Κ. Μακρή: Τι σημαίνει αυτό το ενιαίο κέντρο;
Γ. Φλωρίδης: Έγραψα ότι απαιτείται ένα κέντρο το οποίο θα συντονίζει και θα κατευθύνει στον καλύτερο δυνατό βαθμό την κυβέρνηση, την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα.
Βεβαίως, το μεγάλο πρόβλημα της χώρας συνεχίζει να παραμένει η αλλαγή της παραγωγικής της οργάνωσης, εν όψει του δυσθεώρητου χρέους. Αν η Ελλάδα δεν παράξει προϊόντα, ώστε να μπορέσει να τα πουλήσει και να πάρει λεφτά για να ξοφλήσει το χρέος, θα βρίσκεται διαρκώς σε έναν φαύλο κύκλο.

Κ. Μακρή: Αυτό είναι σωστό. Είναι το μεγάλο ζητούμενο εδώ και πάρα πολλούς μήνες, το θέμα δηλαδή της ανάπτυξης, όπου δεν βλέπουμε να γίνεται καμία σοβαρή κίνηση.

Γ. Φλωρίδης: Όταν λέμε ανάπτυξη εννοούμε λεφτά στην κατανάλωση ώστε να κινηθεί η αγορά. Αυτό ήταν και το πρόβλημα που μας έφερε εδώ.

Κ. Μακρή: Ακριβώς. Άλλο πράγμα ζητάμε τώρα.

Γ. Φλωρίδης: Τώρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι να συνδέσουμε την ανάπτυξη με την παραγωγική ικανότητα της χώρας. Εκεί, θέλει ένα μεγάλο σχέδιο, το οποίο θα υλοποιηθεί γρήγορα και το οποίο θα περιλαμβάνει χιλιάδες μικρές ή μεσαίες παρεμβάσεις.

Α. Κωνσταντάτος: Από τις δαπάνες και όχι από την αύξηση των εσόδων ή την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Γ. Φλωρίδης: Και από τα δυο θα έλεγα. Περισσότερο ήταν από τις δαπάνες. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι έχουμε μια χώρα όπου οι δημόσιες δαπάνες που είναι ενταγμένες στο κομμάτι της κλεψιάς και της σπατάλης είναι πάρα πολλές. Επομένως, η μεγάλη προσπάθεια είναι να περιορίσουμε αυτά τα φαινόμενα που αφορούν μεγάλα ποσά και να αντιμετωπιστεί, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Είναι μεγάλα στοιχήματα αλλά δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο σε αυτά. Το πρόγραμμα ανόρθωσης της χώρας, που πολλές φορές έχω πει υπερβαίνει το Μνημόνιο, αφορά πολλά πράγματα που οφείλουν να κινηθούν ταυτόχρονα, με καλό σχεδιασμό και βεβαίως με την διάθεση όλων να καταλάβουν και να συμμετάσχουν στο πρόβλημα παρά τις δυσκολίες που αισθάνονται.

Κ. Μακρή: Έτερο ερώτημα τώρα. Η νομοθετική ρύθμιση την οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την μη πώληση δημόσιας περιουσίας έγινε σε μια παλινωδία κυβερνητική και έσπευσε να την κάνει ενώ τελικά είναι μη εφαρμόσιμη;

Γ. Φλωρίδης: Έχουμε μπροστά μας ένα κείμενο συμπερασμάτων της ευρωζώνης, που λέει ότι η Ελλάδα, μεταξύ των άλλων, πρέπει στα επόμενα χρόνια να συνεισφέρει με 50 δις, τα οποία θα προέλθουν από την πάσης φύσεως και μορφής αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένας νοικοκυρεμένος, σοβαρός, υπεύθυνος διάλογος για το πώς αυτή η περιουσία θα αξιοποιηθεί με όρους διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης, με στόχο να έχουμε τα απαιτούμενα ώστε να μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας.