Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 5:44:47 μμ
Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 21:52

Φραγγίδης: Εθνική προτεραιότητα η επάρκεια και διαχείριση του αίματος

Η τοποθέτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κιλκίς Γιώργου Φραγγίδη κατά την ειδικη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα "Εθνική προτεραιότητα η επάρκεια και διαχείριση του αίματος".

 

Κύριε Υπουργέ, κύριε Καθηγητά και κύριε Σουλιώτη, κύριοι προσκεκλημένοι, πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και χαρούμενος που σήμερα συζητάμε σε μια ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ένα τόσο κρίσιμο θέμα αυτό της επάρκειας και της διαχείρισης του αίματος, που αποτελεί σταθερή πρόκληση για τα συστήματα υγείας και για τη δημόσια υγεία όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

Η Ελλάδα, είναι μία χώρα με σταθερά μεγάλες ετήσιες ανάγκες σε αίμα, που αφορούν κυρίως πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, ασθενείς μακροχρόνιων αιματολογικών ασθενειών, παιδιά με λευχαιμία, καρδιαγγειακές εγχειρήσεις και μεταμοσχεύσεις αλλά και εγχειρήσεις γενικά.

Σημαντικό δε ποσοστό των αναγκών αφορά σε τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων, αφού η χώρα μας πληρώνει βαρύ τίμημα και μεγάλο φόρο αίματος στην άσφαλτο, υπερβαίνοντας σταθερά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε τροχαία, με θανάτους και βαρείς τραυματισμούς. Γνωρίζουμε επίσης, ότι οι περισσότεροι από τους τραυματίες τροχαίων χρειάζονται αίμα, μέσα στις πρώτες 24 ώρες. Το 60% των αναγκών σε αίμα καλύπτεται από την εθελοντική αιμοδοσία στη χώρα μας και το υπόλοιπο, από την αιμοδοσία υπέρ συγγενών και φίλων. Αν και το ποσοστό αυτό είναι αρκετά υψηλό, υπάρχει το παράδοξο, ότι είμαστε μια χώρα με μεγάλη προσφορά, αλλά και με μεγάλες ελλείψεις. Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται κάθε χρόνο για την εισαγωγή αίματος από το εξωτερικό, κυρίως από την Ελβετία. Ένα μεγάλο εμπόδιο στην ορθή διαχείριση του αίματος στην Ελλάδα είναι, ότι το σύστημα αιμοδοσίας δεν είναι ενιαίο. Είναι κατακερματισμένο και διασκορπισμένο σε κάθε νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζονται κοινά πρότυπα διαδικασιών μεταξύ των υπηρεσιών αιμοδοσίας της χώρας και να μην υπάρχει κεντρική εικόνα των ελλείψεων. Η συλλογή αίματος και η παρασκευή των παραγώγων πραγματοποιείται κυρίως σε τοπικό επίπεδο, για κάλυψη των τοπικών αναγκών.

Αυτή η έλλειψη της κεντρικής διαχείρισης του αίματος και του συντονισμού, μεταξύ των μονάδων αιμοδοσίας, έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται διαθέσιμο αίμα χωρίς αξιοποίηση. Εξάλλου, ξέρουμε ότι το αίμα λήγει μετά από ένα μήνα, καταστρέφεται. Σαν μαιευτήρας, χειρουργός-γυναικολόγος που είμαι και ως υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού τομέα του τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα αιμοδοσίας, καθώς αντιλαμβάνομαι απόλυτα την αξία της. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι ύψιστη πράξη κοινωνικής προσφοράς, αγάπης και αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο μας. Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί και σωτήρια πηγή κάλυψης των αναγκών σε αίμα, για πολλές κατηγορίες ασθενών. Η πανδημία του κορονοϊού με τους επακόλουθους περιορισμούς επηρέασε αρνητικά την εθελοντική αιμοδοσία και ενέτεινε τις παροδικές ελλείψεις που παρουσιάζονται, ειδικά σε περιόδους, όπως είναι το καλοκαίρι και οι γιορτές Χριστούγεννα-Πάσχα.

Το έργο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και της ΠΟΣΕΑ και όλων όσων εμπλέκονται στην αιμοδοσία και τη διαχείριση του αίματος είναι ανεκτίμητο και συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη της αυτάρκειας αίματος και παραγώγων σε εθνικό επίπεδο, στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και στην ανάπτυξη δράσεων, που θα προάγουν και θα διαδίδουν την εθελοντική αιμοδοσία. Χρειάζεται όμως, να γίνουν ακόμα πολλά, για την ενημέρωση και την προσέλκυση τακτικών εθελοντών, την ανάπτυξη κουλτούρας εθελοντικής αιμοδοσίας, μέσω εκπαίδευσης και ανάλογων δράσεων, την οργάνωση και τη διαχείριση του αίματος.

Πριν λίγο καιρό είχα μία συνάντηση στη Βουλή, όπου με ενημέρωσαν ως υπεύθυνο του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για την πανευρωπαϊκή δράση “Blood and beyond”,  που στη χώρα μας διεξήχθη από μία ανεξάρτητη επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Σουλιώτη και τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και αξιόλογων καθηγητών, κλινικών γιατρών και εκπροσώπων ασθενών. Είχα επισημάνει και τότε, ότι είναι σημαντικό να έρθει το θέμα αυτό για συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή. Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης, ως προς την ετήσια συλλογή αίματος, αναλογικά βέβαια πάντα με τον πληθυσμό της, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει παροδικές ελλείψεις. Είναι, συνεπώς, υψίστης σημασίας η ανάπτυξη συγκεκριμένων πολιτικών, για την αύξηση της προσφοράς και τον εξορθολογισμό της ζήτησης και στόχο τον εκσυγχρονισμό, την επάρκεια και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Γι’ αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα, που σήμερα, στην Επιτροπή συζητάμε γι’ αυτή την εθνική προτεραιότητα. 

Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία σας για την διαμόρφωση πολιτικών σε  σχέση με την βελτίωση και την διαχείριση αίματος στην χώρα. Τα Κόμματα και το Κοινοβούλιο έχουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Η διαχείριση και η ασφάλεια του αίματος είναι βασικό μέλημα και μέρος του προγράμματος υγείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, γι’ αυτό θα είμαστε αρωγοί στο πολύτιμο έργο σας και συνδιαμορφωτές προτάσεων και πολιτικών που προάγουν πάντα την εθελοντική αιμοδοσία και την ορθή διαχείριση του αίματος, ώστε εξασφαλίζεται η επάρκειά του.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.