Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 2:48:49 μμ
Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2009 06:46

Γιατί τόση εκδίκηση σε βάρος των νέων;

Με επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις σε συνεργασία με άλλους βουλευτές της Ν.Δ. συνεχίζει την δράση του στο ελληνικό κοινοβούλιο ο βουλευτής του νομού μας Κωνσταντίνος Κιλτίδης. Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης - μετά τους stagers - να απολύσει και αντικαταστήσει τους συμβασιούχους στις Περιφέρειες της χώρας, συμμετέχοντας σε κατάθεση σχετικής ερώτησης. Συμπληρωματικά ζήτησε από την κυβέρνηση να καθορίσει τις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης εκφράζοντας την αγωνία του για την πορεία υλοποίησης μιας σειράς από αναπτυξιακά έργα. Τέλος, ζήτησε πληροφόρηση για τις ενέργειες και δράσεις στο χώρο της Υγείας.

Συμβασιούχοι
Για τους συμβασιούχους της χώρας ο κ. Κιλτίδης από το βήμα της βουλής ανέφερε ότι είναι πολίτες που κατατάσσονται στους αδυνάτους και πρέπει η κυβέρνηση να τους στηρίξει και όχι να τους εκδικηθεί. Επειδή το κράτος έχει συνέχεια δεν μπορεί να καταργείται η μοριοδότηση από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται μεταβατική περίοδος. Πρέπει να εξαντλήσουμε το συνταγματικό και κοινωνικό κεκτημένο αυτών των αδυνάτων εργαζομένων.
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον υπουργό είπε: «Και θα σας θυμίσω πολύ απλά. Ο νόμος Σκανδαλίδη ήταν νόμος της Νέας Δημοκρατίας κύριε υπουργέ; Μοριοδότηση προέβλεπε. Για να λύσει ζητήματα μεταβατικά αυτών των τότε αδυνάτων πολιτών εργαζομένων. Έτσι και εσείς τώρα, αυτήν τη στιγμή έχετε μπροστά σας αυτήν την κοινωνική πραγματικότητα και καλείστε να την εκτονώσετε, ας μου επιτραπεί η έκφραση, πάντοτε με κανόνες δικαίου. Να προκύψει το ζητούμενο γι’ αυτούς τους εργαζομένους που είναι η διεκδίκηση, εντός κανόνων δικαίου, μιας  θέσης στον ήλιο αυτής της πατρίδας.»

Υγεία
Σχετικά με τις προτεραιότητες και τις δράσεις στο χώρο της Υγείας ο κ. Κιλτίδης υπογράμμισε στην τοποθέτησή του στη Βουλή, ότι υπάρχει μια διακομματική όχι απλώς συναίνεση, όχι απλώς κοινή πορεία των υγειονομικών, αλλά ένα ταυτόσημο συμπέρασμα σ’ ολόκληρο τον υγειονομικό κόσμο (ιατρικό, νοσηλευτικό) γύρω από το τι πρέπει να γίνει τελικά στο σύστημα Υγείας σ’ αυτόν τον τόπο.
«Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό: Ο κρατικός τομέας να λειτουργήσει παραγωγικά (με κίνητρα), με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και ο ιδιωτικός, μη συκοφαντούμενος, να εποπτευθεί αποτελεσματικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιλτίδης και συνέχισε: «Ο κρατικός τομέας χειμάζεται και δοκιμάζεται –είναι κοινή διαπίστωση κι αυτή-ιδίως το νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο κατά την επάρκεια του κατά τη στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και ως προς το ότι έχει απαξιωθεί. Δεν είναι δυνατόν να ανέβει το επίπεδο παροχής κρατικών υπηρεσιών Υγείας με το νοσηλευτικό προσωπικό έτσι καθηλωμένο και ταπεινωμένο».
Ζήτησε να απαντήσει η Υπουργός Υγείας ποιο όργανο είναι υπεύθυνο για εμβολιασμό, τι θα γίνει με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ποια μέτρα θα ληφθούν για την επάρκεια των κλινών ΜΕΘ και τέλος πότε θα προχωρήσει ο διορισμός των διασωστών του ΕΚΑΒ και πότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τα ασθενοφόρα.
ΥΜΑΘ
Για την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και τη νέα πλέον γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης ο κ. Κιλτίδης υπογράμμισε, ότι με την κατάργησή του προσβάλλεται η θετική συνεισφορά όλων των ηγετών γύρω από το ζήτημα αυτό, όπως και αν λεγόταν κατά το παρελθόν και εξέφρασε την έκπληξή του ότι δεν περίμενε ποτέ να ακυρωθεί ένας Πρωθυπουργός, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, κατά τέτοιον τρόπο από τον υιό του.
«Είναι μια συμπεριφορά η οποία δύο πράγματα δείχνει, ή ότι ο νυν Πρωθυπουργός γνωρίζει την ελληνική ιστορία καλύτερα και γνωρίζει πού πρέπει να μας οδηγήσει, ή ο ιδρυτής σας προφανώς ευρίσκετο σε λάθος δρόμο» είπε ο Κιλτίδης και καταθέτοντας την επερώτηση ζήτησε να μάθει αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται, ναι ή όχι, τον αρνητικό συμβολισμό και το διεθνές βεληνεκές του μηνύματος που εκπέμπει η διαγραφή των όρων «Μακεδονία» και «Θράκη» από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και ποιες είναι συγκεκριμένα οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και της ομώνυμης Εδικής Γραμματείας;