Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 2:57:00 πμ
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 09:06

Γιώργος Φλωρίδης : Πολιτικό αποτέλεσμα και πολιτική ανασύνταξη

floridis


Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό NΕΤ 105,8 και στην εκπομπή «Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο», στους δημοσιογράφους Π. Σαράντη και Π. Τσούτσια, έδωσε ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης, όπου μεταξύ των άλλων τόνισε:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Είσαστε σ’ αυτή την δύσκολη  πορεία, την οποία περιγράφετε;»
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: « Εγώ πιστεύω, ότι είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή αυτή τη στιγμή. Πάρα πολύ κρίσιμη και παρατεταμένη καμπή. Εννοώ, ότι για την κυβέρνηση απαιτείται η βελτίωση της πολιτικής αποτελεσματικότητάς της. Δηλαδή, είναι προφανές ότι πρέπει να αυξήσουμε τους ρυθμούς και, κυρίως, να έχουμε την παραγωγή καλύτερων αποτελεσμάτων. Αυτό είναι φανερό δια γυμνού οφθαλμού. Το ένα είναι αυτό και το δεύτερο, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανασυγκροτήσει τον χώρο του. Δηλαδή, πρέπει να συμμαζευτούμε. Μ’ αυτό, εννοώ ότι πρώτον ανασυγκρότηση του χώρου του ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνηθεί επιτέλους και να υποστηριχθεί η ασκούμενη πολιτική, η πολιτική όσον αφορά το πλαίσιο. Κριτική μπορεί να ασκήσει κανένας στις επιμέρους πρακτικές, αλλά ως κατεύθυνση και ως πλαίσιο έχω την εντύπωση ότι δεν υποστηρίζεται επαρκώς.
Το δεύτερο, είναι ότι προσλαμβάνουν μεγάλη ένταση οι προσωπικές αντιδικίες. Ζήσαμε το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ότι αναπτύσσονται φαινόμενα αντιπαραθέσεων τα οποία κάνουν πάρα πολύ μεγάλο κακό. Και, βεβαίως, πρέπει να αυξηθεί και η διαθεσιμότητα συμμετοχής. Αυτά εγώ θεωρώ ότι είναι τρόποι, για να μπορεί κανένας να ανασυγκροτήσει τον κομματικό και τον ευρύτερα πολιτικό του χώρο.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θεωρείτε, ότι τελικά το μνημόνιο μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει ή όχι;»
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: « Νομίζω το ερώτημα αυτό, τίθεται με λάθος τρόπο. Τι θα έπρεπε να αποφύγουμε; Θα έπρεπε να αποφύγουμε να κοιτάξουμε κατάματα την κατάσταση της Ελλάδας και να πάρουμε μια απόφαση, ότι πρέπει να ξαναφτιάξουμε τη χώρα; Γι’ αυτό και αυτή η αντιπαράθεση, που διεξάγεται και ενόψει των περιφερειακών εκλογών, έχει στοιχεία καιροσκοπικά από την πλευρά αυτών που τη θέτουν. Δηλαδή, όλοι έχουμε συμφωνήσει ότι αυτός ο τόπος δεν μπορούσε να συνεχίσει να πηγαίνει έτσι. Άρα, χρειαζόμασταν ένα πρόγραμμα για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναφτιαχτεί. Ένα πρόγραμμα εκτεταμένων μεταβολών. Η Ελλάδα αντιμετώπιζε και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει- δεν ξέρω για πόσο ακόμα- την τρομερή κρίση του χρέους που έχει. Για να το πω πιο απλά, εμείς πρέπει να πληρώνουμε ας πούμε 5.000 ευρώ τον μήνα για δάνεια που έχουμε πάρει και βγάζουμε ένα χιλιάρικο. Λοιπόν, ποιος θα συνεχίσει να μας δανείζει, όταν πρέπει να πληρώνουμε 5.000 τον μήνα κι εμείς βγάζουμε όλο κι όλο ένα χιλιάρικο; Άρα, αυτό μας οδηγούσε υποχρεωτικά στη συγκρότηση ενός προγράμματος διάσωσης.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, μήπως χρειάζεται να γίνει και συνέδριο;»
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: « Εγώ, αναφέρομαι κυρίως στην πολιτική μας στάση. Δηλαδή, ότι θέλουμε καινούριες συλλογικότητες, ότι θέλουμε πιο στιβαρές διαδικασίες, διαδικασίες καλύτερου διαλόγου που συζητάμε τα ζητήματα και συναποφασίζουμε. Αυτό, σίγουρα ναι. Αλλά αυτό, προϋποθέτει και μια διαθεσιμότητα όλων μας κι όταν λέω όλων μας, εννοώ όλων μας.
Σε μία περίοδο, όπου εάν χαθεί η πολιτική πρωτοβουλία από το ΠΑΣΟΚ, επειδή ακριβώς η εναλλακτική που υπάρχει λειτουργεί τυχοδιωκτικά, δηλαδή η αντιπολίτευση ή λαϊκίζει ή δημαγωγεί, αντιλαμβάνεστε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μία περιπέτεια, εάν χαθεί η πολιτική πρωτοβουλία από το ΠΑΣΟΚ.»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει κίνδυνος να χαθεί;»
Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: « Αναφέρεστε στις περιφερειακές εκλογές. Οι περιφερειακές εκλογές, έχουν ένα διπλό χαρακτήρα. Απ’ τη μια μεριά κρίνουν μία μεταρρύθμιση και απ’ την άλλη μεριά, στέλνουν ένα πολιτικό μήνυμα, ιδιαίτερα στον πρώτο γύρο. Εκεί, λοιπόν, πρέπει να δει κανένας τα πράγματα. Και όταν μιλώ εγώ για αύξηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και ανασυγκρότηση του πολιτικού μου χώρου, εννοώ ότι αυτά τα θεωρώ απαραίτητα όχι από κομματικό πατριωτισμό, αλλά γιατί απέναντι στην πολιτική που ασκεί σήμερα η κυβέρνηση- όπως την ασκεί εν πάση περιπτώσει- υπάρχει μια δημαγωγική αντιπολίτευση από τα δεξιά της και μια λαϊκίστικη αντιπολίτευση από τα αριστερά της, οι οποίες αντιπολιτεύσεις δεν εννοούν να αναλάβουν ευθύνες. Αυτό, λοιπόν, συνιστά το πρόβλημα της χώρας. Άρα, δεν είναι απλά αν χάσει την πρωτοβουλία το ΠΑΣΟΚ- ξέρετε, ωραία πάμε σε μια φυσιολογική κατάσταση-. Είναι ότι αν χαθεί αυτή η πολιτική πρωτοβουλία, τότε η Ελλάδα θα μπει σ’ ένα τεράστιο πρόβλημα.»