Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, 7:39:37 μμ
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2010 20:14

«Η εθνική μας ταυτότητα δεν διαπραγματεύεται»

psomiadis


Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Πληροφόρησης Πολυκάστρου του δήμου Παιονίας όπου παραβρέθηκαν περισσότερα από 500 άτομα μίλησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Τον κ. Ψωμιάδη συνόδευσαν ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης, υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι ενώ το παρών έδωσαν η δήμαρχος Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου, ο δήμαρχος Πολυκάστρου Δημήτρης Σμυδάκης, ο πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης, ο πρόεδρος ΝΟΔΕ Κιλκίς Δημήτρης Ιωακειμίδης, ο πρώην βουλευτής ΝΔ Θεόδωρος Πασσαλίδης, ο πολιτευτής Γιώργος Γεωργαντάς, υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής και τοπικοί φορείς.
Στην ομιλία του ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε στο «διαχρονικά αδικημένο από την κεντρική εξουσία Κιλκίς» και έκανε ειδική αναφορά στο έντονο προσφυγικό στοιχείο του ακριτικού νομού.
«Για τη Μακεδονία μας, η εγκατάσταση των προσφύγων από τον Πόντο, την Ιωνία, την Ανατολική Θράκη, γέννησε μια νέα εποχή» είπε, προσθέτοντας πως «η γενιά της Μικρασιατικής Τραγωδίας που σήκωσε το σταυρό του μαρτυρίου και έφτασε πρόσφυγας στην Ελλάδα δεν έσκυψε το κεφάλι και δεν λύγισε».
Μεταξύ άλλων έστειλε σαφές μήνυμα στα Σκόπια τονίζοντας ότι «δεν είμαστε εμείς οι ένοχοι και οι πλαστογράφοι της ιστορίας» και ξεκαθάρισε πως «η εθνική μας ταυτότητα και η ψυχή μας δεν αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης».

Ομιλία Γκουντενούδη
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης έθεσε ως προτεραιότητες του την εκμετάλλευση του εύφορου κάμπου της Παιονίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μεταμόρφωση της περιοχής σε κέντρο τουριστικής ανάπτυξης.
Αναλυτικά  η ομιλία του υπ. Αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Γκουντενούδη :
«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή βρισκόμαστε σήμερα στο Πολύκαστρο που με τον «Καλλικράτη» αποτελεί πλέον την έδρα του Δήμου Παιονίας.
Οι νομοθετημένες αλλαγές του «Καλλικράτη» οδηγούν την τοπική αυτοδιοίκηση σε ένα νέο επίπεδο. Οι δυνατότητες και οι αρμοδιότητές της σε επίπεδο Δήμων και Περιφέρειας είναι περισσότερες αλλά συγχρόνως και οι ευθύνες γίνονται μεγαλύτερες.
Η ευκαιρία που μας παρουσιάζεται δεν θα πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ευκαιρία για αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων για μια ισχυρή, ισόρροπη και αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, τόσο για το νομό μας όσο και για  την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο νομός Κιλκίς έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια ο νομός μας δεν πήρε όσα του αναλογούσαν. Ήρθε η ώρα μέσω των νέων δυνατοτήτων που παρέχει ο «Καλλικράτης» να διεκδικήσουμε δυναμικά τους πόρους και τις ευκαιρίες που αξίζουμε και που δικαιούμαστε, με στόχο:
- Να εκμεταλλευτούμε τον εύφορο κάμπο της Παιονίας και να ξαναποκτήσουμε ρόλο πρωταγωνιστή στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων.
- Να δημιουργήσουμε  έργα και υποδομές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα τονώσουν την τοπική οικονομία.
- Να αξιοποιήσουμε τη φυσική ομορφιά της περιοχής και τους ορεινούς όγκους του Νομού μας  για να μεταμορφώσουμε την περιοχή μας σε κέντρο τουριστικής ανάπτυξης.
Ενδεικτικά  σας αναφέρω παρακάτω μερικά από τα έργα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Συνδυασμού « Δύναμη για την Κ. Μακεδονία»  για τον Δήμο Παιονίας:
- Nέα  χάραξη οδού ταχείας κυκλοφορίας Γιαννιτσά – Κιλκίς, μέσω Γουμένισσας – Αξιούπολης-Πολυκάστρου. Αντιμετωπίζεται έτσι το χρόνιο πρόβλημα του δρόμου Πολυκάστρου – Κιλκίς, που ήδη έχει δρομολογηθεί από τη Νομαρχία Κιλκίς.
- Μετατροπή της ΠΑΘΕ από τον κόμβο Μαλγάρων μέχρι τους Ευζώνους σε διπλής κυκλοφορίας με κόμβους στον Άσπρο και στην Ποντοηράκλεια.
- Ολοκλήρωση αρδευτικού δικτύου του ταμιευτήρα Αρτζάν – Αματόβου με πρόβλεψη για τη δημιουργία φραγμάτων για την πλήρωση του με νερό.
- Τουριστική Αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Πάϊκου (αγροτουρισμός, ανάπτυξη της λίμνης Μεταλλείου στην Αξιούπολη, ανάδειξη της ιστορικής τοποθεσίας του Σκρα, προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού – επισκέψιμα οινοποιεία στους δρόμους του κρασιού της Γουμένισσας).
Ηρθε η ώρα να εκμεταλλευτούμε  τα συγκριτικά πλεονεκτήματα , την γεωγραφική θέση της Κ. Μακεδονίας  και να διεκδικήσουμε  πόρους,  αρμοδιότητες με μοναδική στόχευση την ανάπτυξη του τόπου .
Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται η συνδρομή όλων μας. Κανένας μας δεν περισσεύει στον αγώνα που πρέπει να δοθεί για να ξαναποκτήσει αυτός ο τόπος τη χαμένη του αξιοπρέπεια, και να αποκτήσει ξανά  όραμα, ελπίδα και προοπτική.
Απαιτείται η σύμπνοια και η συστράτευση όλων των δυνάμεων, πέρα από κάθε τοπικιστικό και μικροκομματικό συμφέρον.
Διαχωριστικές γραμμές στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε δεν χωράνε.
Απαιτείται σχεδιασμός και ολοκληρωμένο πρόγραμμα από ανθρώπους ικανούς, έμπειρους με πραγματική αγάπη για τον τόπο. Απαιτείται  μια ομάδα ανθρώπων με γνώση και αποδεδειγμένη εμπειρία, για να  ξεπεράσουν  τις δυσκολίες που είναι δεδομένο πως θα εμφανιστούν στην πορεία.
Μια τέτοια ομάδα είναι ο συνδυασμός νίκης του Παναγιώτη Ψωμιάδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στον οποίο και είναι μεγάλη  τιμή μου να συμμετέχω ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό μας.
Η απόφασή μου να τιμήσω την πρόσκληση του Παναγιώτη Ψωμιάδη ήταν για μένα μια συνειδητή επιλογή και  τον ευχαριστώ που με επέλεξε μεταξύ άλλων ισάξιων συναδέλφων.  
Η πορεία μου μέχρι σήμερα βασίστηκε στην ειλικρίνεια, τον προγραμματισμό και τη σκληρή δουλειά. Πάνω από όλα βασίστηκε στην αγάπη μου για αυτόν εδώ τον τόπο, στον οποίο πιστεύω και θα αγωνιστώ όσο είναι δυνατό για να ξεφύγει από τα σημερινά αδιέξοδα.
Ηρθε η ώρα όμως να παραχωρήσω το βήμα στον επικεφαλή του Συνδυασμού μας . ‘Ενας  άνθρωπος  που για τις ικανότητες και την πορεία του, τα λόγια περισσεύουν. Ένας άνθρωπος που έχει αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια πως η αγάπη του για τη Μακεδονία και τον τόπο αυτό είναι ο πρώτος γνώμονας σε κάθε του κίνηση. Ένας Μακεδόνας που ξέρει πολύ καλά πώς να διεκδικεί, πώς να ενώνει και πώς να πετυχαίνει.

Γουμένισσα
Ο  υπ. Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης συνοδευόμενος από τον υπ. Αντιπεριφερειάρχη  Χρήστο Γκουντενούδη και τους υπ. Περιφερειακούς Συμβούλους  επισκέφθηκε την Γουμένισσα την Παρασκευή 24/9 στις 6.30 μμ. Αφού πέρασαν από την Τοπική της ΝΟΔΕ όπου τους  υποδέχτηκαν ένθερμα , έκαναν περιοδεία στους δρόμους, στα μαγαζιά και  στα στέκια  της ιστορικής πρωτεύουσας της Παιονίας σύμφωνα με το σχέδιο «Καλλικράτη».
Ο κόσμος συνομίλησε μαζί τους και με πρόσχαρη διάθεση  τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στον αγώνα τους. Ο υπ. Αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γκουντενούδης  προσπάθησε να διεκδικήσει  επίσημη ομιλία του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη Γουμένισσα , αλλά λόγω των 38 προγραμματισμένων ομιλιών στους αντίστοιχους δήμους του Καλλικράτη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας , δεν ήταν εφικτό να βρεθεί ημέρα διαθέσιμη για τον υπ. Περιφερειάρχη. Παρόλα αυτά όμως κατάφερε  να τον πείσει να την επισκεφθεί , έστω και μ αυτό τον τρόπο πριν από την επίσημη ομιλία του στο Πολύκαστρο στις 7.30μμ. την ίδια μέρα.
Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Χρήστος Γκουντενούδης έχει  και διατηρεί στενές σχέσεις με την Γουμένισσα , καθότι για πολλά χρόνια ήταν βασικός παίκτης της ποδοσφαιρικής  τοπικής ομάδας  αλλά έχει  και πολλούς φίλους που τον υποστηρίζουν στην προσπάθειά του.