Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 2:34:12 πμ
Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 08:33

Η πατρίδα χρειάζεται ξανά ένδοξες δασικές υπηρεσίες

Υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στον τομέα της δασικής πολιτικής, ο βουλευτής Κώστας Κιλτίδης κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή του σχεδίου νόμου με θέμα «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής & λοιπές διατάξεις» που κατατέθηκε από το νεοσύστατο Υπουργείο  Περιβάλλοντος.


Υποστήριξε ότι τόσο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και ο ίδιος προσωπικά, όταν είχε την ευθύνη της δασικής πολιτικής, έκαναν μια τιτάνια προσπάθεια για την αναβάθμιση των δασικών υπηρεσιών, τη σύνταξη δασικών χαρτών και την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας κατάφεραν τη συνεργασία, μετά από δέκα πέντε χρόνια, των δασικών υπηρεσιών με την πυροσβεστική, την αναγέννηση φυτωρίων, την ενεργοποίηση του ειδικού φορέα δασών και τη δέσμευση ποσού «6.500.000»_ για τη σύνταξη δασικών χαρτών Αττικής και Χαλκιδικής. Επίσης έγινε το μεγαλύτερο αντιδιαβρωτικό – αντιπλημμυρικό έργο στις πυρόπληκτες περιοχές της Χαλκιδικής, Πελοποννήσου, Ευβοίας, Θεσσαλίας και Ρόδου, καθώς επίσης με την ψήφιση των νόμων 3621/2007 και 3698/2008 εξασφάλισαν όχι μόνο την προστασία αλλά την υπερπροστασία  του δασικού χώρου αφού τα δυο αυτά νομοθετήματα ρυθμίζουν με πολύ αυστηρό τρόπο το θέμα των αναδασωτέων περιοχών και το θέμα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων αντίστοιχα.
Σε ανακοίνωση του πολιτικού του γραφείου αναφέρονται τα εξής: Επειδή λοιπόν υπάρχει πλαίσιο προστασίας για τα δάση και μάλιστα πολύ αυστηρό ο κ.Κιλτίδης ανέφερε ότι δεν ήταν απαραίτητο να κατατεθεί  με τόση προχειρότητα και αποσπασματικότητα το παρόν νομοσχέδιο. Εξέφρασε δε την αγωνία και την απορία του ταυτόχρονα για το γεγονός ότι, ενώ είναι έτοιμος ο φάκελος προκήρυξης για τη σύνταξη των δασικών χαρτών Αττικής και Χαλκιδικής και δεσμευμένο το αντίστοιχο ποσό στο Κεντρικό Ταμείο Δασών, με το παρόν νομοσχέδιο απαξιώνονται οι δασικές υπηρεσίες και ανατίθεται η σύνταξη δασικών χαρτών στο Κτηματολόγιο.
«Προς τι-αν το θέλετε-αυτή η υπέρβαση και η ανάθεση σε Κτηματολόγιο! Το σύνταγμα ορίζει εκτός από Κτηματολόγιο και Δασολόγιο. Ο δε νόμος 3208,ως εκτελεστικός νόμος, αναφέρει ολόκληρο άρθρο για τη λειτουργία του Δασολογίου. Το Δασολόγιο, περί κατάταξης των δασών Οξιάς, Μεσιάς και όλα αυτά τα οποία γνωρίζουμε, έχει υπόβαθρο τους δασικούς χάρτες.»ανέφερε ο κ.Κιλτίδης από το βήμα της βουλής και συνέχισε: «Ο νομοθέτης το 1998,στο ν.2664,δεν προέβλεψε δικαστική παρέμβαση και για λόγους ταχύτητος, αλλά και για το ότι το έργο αυτό είναι έργο των δασικών υπηρεσιών, κυρία Υπουργέ, δεν είναι του Κτηματολογίου. Συμπληρωματικά και αποσπασματικά βρέθηκε στο Κτηματολόγιο από την κτηματογράφηση η οποία γινόταν και προηγήθηκε του Δασολογίου. Δεν είναι δυνατόν να αποδίδεται στους ιδιώτες. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του νομοσχεδίου σαφώς και υπάρχει διάταξη για πάρτι ιδιωτών. Δεν είναι δυνατόν να νομοθετούν οι ιδιώτες, οι εργολήπτες. Οι δασικές υπηρεσίες δεν μπορεί να απαξιώνονται. Νομοθετείτε δημιουργώντας κενό νόμου. Επιτέλους αντιλήφθητε το, δεν έχουμε ανάγκη τώρα νόμων, την εφαρμογή τους από το κράτος ζητούν οι πολίτες. Αυτό που χρειάζεται η πατρίδα, που χρειάζεται η ύπαιθρος, είναι ξανά ένδοξες δασικές υπηρεσίες!!!»