Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2022, 6:22:11 μμ
Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 22:18

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη «έκλεψε» την παράσταση με την ολοήμερη περιοδεία της στο ν. Κιλκίς

Τελικά το εφταμελές κυβερνητικό κλιμάκιο ήταν οι εξής δυο: Ο ημέτερος Γιώργος Γεωργαντάς και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Κι επειδή τα θέματα του υπουργείου του ο κ. Γεωργαντάς δεν περίμενε να τα συζητήσει με τους Κιλκισιώτες με αφορμή την επέτειο των τριών χρόνων από την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ., η όλη περιοδεία δημοσιογραφικά επικεντρώθηκε κυρίως στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.


Με τον Δήμαρχο Κιλκίς η κ. Μανδλωνη υπέγραψε προγραμματική σύμβαση για το κουκλοθέατρο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο είχε συνεργασία με την επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Γεωργία Στρατούλη, για το μεγάλο έργο ανακαίνισης του Μουσείου και της επικείμενης, μετά την παραχώρηση γειτνιάζουσας έκτασης 700 τ.μ. από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτισμού, επέκτασης του Μουσείου ώστε να εκτεθούν-αναδειχθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Προηγήθηκαν οι επισκέψεις σε Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη και Δήμαρχο Κιλκίς Δημ. Κυριακίδη (καταχωρίζεται χωριστό ρεπορτάζ) και στη συνέχεια η κ. Μεδώνη επισκέφθηκε κατά σειρά τον αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού, τους ταφικούς τύμβους στην Τούμπα, τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Γουμένισσα, το Μεταξουργείο και το Οθωμανικό Λουτρό Πολυκάστρου.
Όταν στη συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Πολυκάστρου, μετά τη συνάντησή της με τον Δήμαρχο Παιονίας Κώστα Σιωνίδη, τη ρωτήσαμε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης αναφέρθηκε σε κάθε ένα έργο χωριστά, και εξαίροντας την προτεραιότητα που απέδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πολιτισμό ως ξεχωριστό αναπτυξιακό πυλώνα, τόνισε πως αυτόν τον καιρό εκτελούνται στο ν. Κιλκίς από το Υπ.Πο. έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ.
Τα περισσότερα εξ αυτών τα έχουμε άλλωστε παρουσιάσει.
Αλλά να μην αδικήσουμε και τον Υφυπουργό Υποδομών Μιχάλη Παπαδόπουλο. Μπορεί να μην εξήγγειλε κάποιο έργο, αλλά τουλάχιστον ήταν ειλικρινής: Δεν θα εξαγγείλουμε τίποτε αν δεν είμαστε σίγουροι, διαβεβαίωσε στεντορεία τη φωνή. Δεκτή η ειλικρίνεια, αλλά ύστερα από τρία χρόνια κάτι θα όφειλε το Υπουργείο Υποδομών να έχει έτοιμο προς εξαγγελία στο Κιλκίς.
Στη ΒΙ.ΠΕ Κιλκίς συναντήθηκε με τον φορέα των επενδυτών και συνεργάστηκαν για τη μελέτη σύνδεσης της ΒΙΠΕ με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Θα είναι έτοιμη η μελέτη τον Σεπτέμβριο διαβεβαίωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Νωρίτερα ο κ. Γεωργαντάς συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της περιοδείας του κυβερνητικού κλιμακίου εστίασε περισσότερο στις αναπτυξιακές προοπτικές του νομού. Και για το έργο της σύνδεσης προανήγγειλε την επικείμενη δημοπράτηση κατασκευής του με 8 εκατ. ευρώ.
Οι κ. Γεωργαντάς και Παπαδόπουλος επισκέφθηκαν επίσης τις βιομηχανίες Τσιγκομετάλ και Κολιός και από όσα διαμείφθηκαν εκεί ο κ. Γεωργαντάς χωρίς να αποκρύψει τις δυσκολίες λόγω της συγκυρίας, κατέγραψε και το θετικό κλίμα από την αξιοποίηση των ευκαιριών και της εξωστρέφειας που ευνοούνται από την κυβερνητική πολιτική.
Στα επιμέρους που κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Παπαδόπουλος, μετά την επίσκεψή του στο Τελωνείο Ευζώνων, ανέφερε ότι επίκειται η δημιουργία σταθερού σημείου ελέγχου οχημάτων κοντά στα σύνορα, ώστε αφ’ ενός να καταβάλλονται επιτοπίως τα πρόστιμα και αφ΄ ετέρου να αποτρέπεται η είσοδος στην χώρα οχημάτων και προϊόντων επικίνδυνων.
Μάλιστα παρατήρησε ότι μόνο για το Δήμο Παιονίας το εκτιμώμενο ετήσιο έσοδο από τα πρόστιμα ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ.
Κατά τα άλλα και απαντώντας σε ερώτηση του πρώην Δημάρχου Χρήστου Γκουντενούδη για μεν τη λειτουργία της νέας σιδηροδρομικής γραμμής δεν είχε σχετική γνώση, ενώ για την ΠΑΘΕ στο τμήμα της «σκοτώστρας» Μαλγάρων-Πολυκάστρου απλώς ανέφερε το προφανές: Αποτελεί προτεραιότητα μετά και την ανάδειξη αναδόχου παραχωρησιούχου από την ΕΓΝΑΤΙΑ α.ε.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, πρώην ΥΜΑΘ, Θεόδωρος Καράογλου εξήρε το ανθρώπινο δυναμικό του Κιλκίς, εγκωμιάζοντας κατά σειρά τους κ. Γεωργαντά, Μηνά Παπαδόπουλο, Χρήστο Γκουντενούδη, αλλά εκφράζοντας και τον θαυμασμό του για το γεγονός ότι η Τοπική Επιτροπή Παιονίας της Ν.Δ. διαθέτει γραφεία τα οποία και επισκέφθηκαν από το κυβερνητικό κλιμάκιο. Εμείς στη Θεσσαλονίκη καμιά οργάνωση δεν έχει γραφεία, τόνισε.
Ο κ. Αστέριος Τάτσης ζήτησε απαντήσεις για τον βαθμό ωριμότητας του αιτήματος κατασκευής ταμιευτήρα Γουμένισσας, την προβληματική λειτουργία των ΕΛΤΑ και του δρόμου Γουμένισσας-Ευρωπού.
Η γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των δυο φύλων Καλυψώ Γούλα ανέφερε τις συνεργασίες της με τους υπευθύνους του Γηροκομείου και του Κέντρου Κοινωνικής Στήριξης
Την ολοήμερη περιοδεία με το ιδιαιτέρως σφιχτό πρόγραμμα είχε οργανώσει ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Μηνάς Παπαδόπουλος, ο οποίος και συνόδευε τα επιμέρους κλιμάκια υπουργών όλη την ημέρα.
Μετά τη συνέντευξη τύπου ακολούθησε νομαρχιακή συνέλευση με κομματικά στελέχη του νομού, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πολυμέσα