Quantcast
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2023, 10:57:14 μμ
Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2022 18:05

Κιλκίς και Γουμένισσα είπαν τα πάθη τους στον Αλέξη Τσίπρα. Ενθουσιώδης υποδοχή στον πρόεδρο του Σύριζα

Είναι η ακρίβεια, η καχεξία της αγοράς, ο φόβος μπροστά στο χειμώνα και το αβάσταχτο κόστος της θέρμανσης, είναι η προβληματική εικόνα της κυβέρνησης στο κοινωνικό πεδίο με επίκαιρη την υγεία στις μέρες μας κι ακριβώς σε αυτήν την «αχίλλειο πτέρνα» επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο Κιλκίς ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν εκφώνησε λόγους, ούτε μοίρασε υποσχέσεις.


Ήρθε από τις 11 το πρωί και στον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου καθώς και στην 21η Ιουνίου από την πιάτσα των ΤΑΞΙ μέχρι την παλιά Εμπορική ο κ. Τσίπρας λιγότερο μίλησε και πρωτίστως άκουσε τους πολίτες.
Να του μιλούν για τα ζόρια τους, για το πανάκριβο ρεύμα που δεν μπορούν να πληρώσουν, για τα απλησίαστα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου οι τιμές προκαλούν τρόμο… Κι από κοντά συνταξιούχοι να διεκτραγωδούν τα πάθη τους, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να ιστορούν ατελείωτες ελλείψεις σε προσωπικό κυρίως…
Είδε και άκουσε πολλά ο Αλέξης Τσίπρας. Τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία Κιλκίς και Γουμένισσας με τον Πασχάλη Μασούρα, τον Πέτρο Παππά, τον Αχιλλέα Καλεμκερίδη, την Στέλλα Γιαννακοπούλου, τα στελέχη του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς με επικεφαλής τον πρόεδρο Σπύρο Μιχαηλίδη, τους συνταξιούχους με τον Στράτο Ξηρουδάκη, απλούς πολίτες που ήθελαν να του σφίξουν το χέρι και να τον ασπαστούν.
Ο Πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων Στράτος Ξηρουδάκης σε λίγα λεπτά τα είπε όλα: «Φοβόμαστε για την τύχη της περιουσίας του Μετοχικού μας Ταμείου. Περιουσία που προέρχεται από τις εισφορές μας. Κάναμε προτάσεις αλλά η κυβέρνηση μάς αγνόησε. Η ακρίβεια μας γονάτισε. Κάνουν εμπόριο την υγεία, είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία. Δεσμευτείτε τι θα κάνετε με τα αναδρομικά», προσκάλεσε τον κ. Τσίπρα και ο τελευταίος ανέφερε ότι σε βάθος διετίας θα αποδοθούν σε όλους και όχι μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν στα δικαστήρια.
Οι πιο φανατικοί φώναξαν και συνθήματα (νάτος νάτος ο πρωθυπουργός) αλλά σχεδόν φάνταξε υπερβολικό. Δεν περίσσεψε το κομματικό πάθος. Ο κόσμος τον πόνο του πήγε να πει στον Αλέξη Τσίπρα κι αυτό είναι το μεγάλο όπλο ετούτη την εποχή που διαθέτει ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Είναι περισσότερο γήινος, πιο προσιτός, ο άνθρωπος που εμπιστεύεσαι τα παράπονά σου.
Μαζί του ήταν όλα τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σε κάθε βήμα του τον συνόδευε η βουλευτίνα Ειρήνη Αγαθοπούλου.
Σε δηλώσεις στα μμε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με το τέλος της περιοδείας του στο Κιλκίς συνόψισε .
«Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή βενζίνης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας έχει την ακριβότερη τιμή ρεύματος που χρεώνουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας δυστυχώς έχει την μεγαλύτερη απόκλιση στην τιμή που ορίζει ο παραγωγός στο χωράφι από την τιμή που βρίσκει ο καταναλωτής στο ράφι στο σούπερ μάρκετ. Και ταυτόχρονα, η χώρα μας έχει από τα ακριβότερα επιτόκια χορηγήσεων και χιλιάδες δανειολήπτες μέσα σε αυτή την κρίση δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Μπορεί ένα μέρος της ακρίβειας να είναι όπως λέμε εισαγόμενο λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, όμως η αισχροκέρδεια στη χώρα δεν είναι εισαγόμενη. Είναι γέννημα θρέμμα της πολιτικής Μητσοτάκη.
Που εν μέσω της ενεργειακής κρίσης ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ. Που εν μέσω της υγειονομικής κρίσης ιδιωτικοποιεί σήμερα το ΕΣΥ. Που έχει αφήσει τις τράπεζες και τα funds ανεξέλεγκτα να απειλούν τα σπίτια και να δημιουργούν συνθήκες λεηλασίας στη μεσαία τάξη που υποτίθεται θα προστάτευε.
Ειδικότερα δε με τις τράπεζες, βλέπουμε μέσα σε συνθήκες κρίσης να έχουν κέρδη πάνω από 1 δισ. μέσα στον χρόνο η κάθε μία. Ακριβώς διότι αυξάνονται διαρκώς τα επιτόκια χορηγήσεων και μένουν σταθερά χαμηλά τα επιτόκια των καταθέσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι αδιάφορος απέναντι σε αυτή την κατάσταση που παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Δεν μπορεί απλά να συζητά με τους τραπεζίτες. Ο Έλληνας φορολογούμενος τις έχει πληρώσει χρυσάφι τις τράπεζες. Με διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις αλλά και με τον αναβαλλόμενο φόρο, διότι οι τράπεζες ως γνωστόν δεν πληρώνουν φόρους. Δεν μπορεί να έχουν κέρδη 1 δισ. η κάθε μία και να κυνηγούν τους δανειολήπτες να τους πιάνουν από το λαιμό.
Οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι έγινε και στην Ισπανία. Δεν λέμε πράγματα παράλογα. Με έναν έκτακτο φόρο και με μία νομοθετική παρέμβαση που θα εξαναγκάσουν τις τράπεζες σε ουσιαστικές ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως έχει στον πυρήνα της πολιτικής του την αδικία. Και αυτό που υποσχόμαστε στον Ελληνικό λαό είναι όχι ότι μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αλλά ότι θα κάνουμε το παν για να επιστρέψει επιτέλους στον τόπο η δικαιοσύνη. Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη παντού».

 

Στη Γουμένισσα
Ο κ. Τσίπρας μετά το Κιλκίς συνοδευόμενος από κομματικά στελέχη κατευθύνθηκε στη συνέχεια προς τη Γουμένισσα. Σταμάτησε στο «Οινοποιείο Τάτση» όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του.
Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν κτηνοτρόφοι με επικεφαλής τον πρόεδρο του συλλόγου Παιονίας Θωμά Καρυπίδη, αμπελουργοί με επικεφαλής τον Αντώνη Ρήτο και καστανοκαλλιεργητές . Εξέθεσαν τα επιμέρους προβλήματα κάθε παραγωγικής ομάδας και ζήτησαν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.
Επιστρέφουμε στην αρχή: Ο κ. Τσίπρας άκουσε πολύ κόσμο στο Κιλκίς και στη Γουμένισσα. Και εκπροσώπους φορέων και απλούς πολίτες. Λόγο δεν έβγαλε, πολλές υποσχέσεις δεν έδωσε. Τα περισσότερα που είπε περιέχονται στην δήλωσή του. Μακάρι να έφυγε σοφότερος από το Κιλκίς.

Πολυμέσα