Quantcast
Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023, 12:47:02 πμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2008 10:49

Κιλκισιακός εξάψαλμος

Πρώτη φορά αμφισβητείται τόσο έντονα από την κομματική βάση της Ν.Δ. η ηγεσία και ο ίδιος ο ηγέτης της παράταξης Κ. Καραμανλής. Αυτό που συνέβη στη νομαρχιακή συνέλευση της Ν.Δ. συνοψίζεται σε μια φράση της κ. Ειρήνης Κορωνίδου: «Εκλέξαμε κυβέρνηση της Ν.Δ. για να ανασυγκροτήσουμε το κράτος και το μόνο που ανασυγκροτήσαμε με την πολιτική μας είναι το ΠΑΣΟΚ!».
Και πάλι «φτηνά τη γλίτωσε» η ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης διότι τα οργισμένα γαλάζια στελέχη είχαν απέναντί τους τον σεβάσμιο και αμέμπτου ήθους Σωτήρη Χατζηγάκη. «Να είστε βέβαιος ότι η παρουσία σας, μας συγκρατεί. Αν ήταν άλλος από την κυβέρνηση θα άκουγε πολύ περισσότερα», επισήμανε εύστοχα και χαρακτηριστικά ο τέως βουλευτής κ. Νίκος Αυγερινίδης.
Ο τομεάρχης του κόμματος Δημήτρης Γκολέμης έκανε το λάθος και επιχείρησε με τη γνωστή ξύλινη κομματική  γλώσσα, προς το τέλος της συνέλευσης, να εγκαλέσει τα κομματικά μέλη σε πειθαρχία. Τότε ήταν που ξεσηκώθηκαν πολλοί και άκουσε ουκ ολίγα, σχεδόν …γαλλικά, από το ακροατήριο.
Ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης ξέσπασε υπό τον χείμαρρο των επιθετικών σχολίων και επισημάνσεων της κομματικής βάσης, και είπε: «Μα, τι θέλετε; Να παραδώσουμε τα όπλα; Όποιος θέλει από εσάς ας τα παραδώσει. Εμείς δεν θα τα παραδώσουμε», προκάλεσε την εξέγερση πολλών στελεχών με τον πρώην δήμαρχο κ. Γιώργο Γαβριηλίδη να δηλώνει: «Να μην θέτετε σ’ εμάς τέτοια διλήμματα. Δεν είμαστε εμείς που παραδίδουμε τα όπλα…».
Νωρίτερα όλων ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας άσκησε καταλυτική κριτική προς την κυβέρνηση και εξέφρασε το κοινό κομματικό αίσθημα σε τόσο βαθμό, ώστε η ομιλία του να διακόπτεται συνεχώς από τα χειροκροτήματα της κομματικής βάσης.
Στο ξεκίνημα, το ηθικό των στελεχών του κόμματος επιχείρησε να ανυψώσει, στη μισογεμάτη αίθουσα της Νομαρχίας, στο άνοιγμα της νομαρχιακής συνέλευσης ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κιλκίς, Πρόδρομος Πεντζερετζής, τονίζοντας με έμφαση, πως «το κόμμα σας οφείλει πολλά για τη συμμετοχή σας σε κάθε πολιτικό αγώνα, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση».
Ο περιφερειάρχης του κόμματος Γιώργος Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στην προσφορά της παράταξης στον τόπο, από την ίδρυσή της, και ζήτησε από τα μέλη της να είναι «ενωμένοι, αισιόδοξοι και υπερήφανοι, για να είναι και πάλι νικητές».

Χατζηγάκης
«Δεν είμαι από τους πολιτικούς που είναι κλεισμένοι σ’ ένα γραφείο ή έχουν σχέση με οικονομικούς παράγοντες. Εκλέγομαι στα Τρίκαλα, στην περιφέρεια κι έχω επαφή με το λαό», είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, που αισθανόταν βαρύ το κλίμα στην αίθουσα.
«Θα πάρω τα μηνύματά σας και θα συνεχίσουμε ή θα αλλάξουμε την πολιτική μας», τόνισε.
Ο κ. Χατζηγάκης μίλησε για τη μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, για το «γκρεμισμένο σπίτι» που παρέλαβε η Ν.Δ, για τη διαφθορά που είναι διαχρονικό φαινόμενο και που η κυβέρνηση πήρε μέτρα για τον περιορισμό του. Για το θέμα του Βατοπεδίου επέρριψε όλες τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως επί των ημερών του δοθήκαν οι εκτάσεις στη Μονή και πως η Ν.Δ αποκάλυψε το σκάνδαλο και ζητά Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή.
Σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των στελεχών απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χατζηγάκης έκλεισε την ομιλία του με επίθεση στο κόμμα της αντιπολίτευσης. «Το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της μη πολιτικής, ξύπνησε ξαφνικά, όταν είδε μια δυσφορία στον κόσμο της Ν.Δ. Αν έγιναν λάθη, που έγιναν, εμείς θα τα διορθώσουμε. Σήμερα όλη η Ελλάδα σκάβετε από μεγάλα έργα. Θ’ αφήσουμε το κόμμα της διαφθοράς και της διαπλοκής να επανέλθει στην εξουσία; Εμείς είμαστε οι καλύτεροι, οι εντιμότεροι».

Τσιτουρίδης
Με ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους χαιρέτισε την εκδήλωση ο βουλευτής Κιλκίς Σάββας Τσιτουρίδης. «Θα ακούσω με πολύ προσοχή όλους σας. Εχουμε σοβαρό κυβερνητικό έργο να παρουσιάσουμε. Εχουμε μπροστά μας πολύ κυβερνητικό χρόνο και έργο. Θα συνεχίσουμε ακόμη και με τα λάθη μας και τις παραλήψεις μας».


Μπαλάσκας
Καταπέλτης ήταν ο νομάρχης Κιλκίς Ε. Μπαλάσκας, που καταχειροκροτήθηκε από τα στελέχη.
«Η νομαρχιακή συνέλευση γίνεται γιατί χτύπησε το… καμπανάκι. Κι ευτυχώς χτύπησε νωρίς. Πέντε χρόνια είμαστε στην κυβέρνηση και δυστυχώς δεν ήρθε στο Κιλκίς ένας υπουργός, ένας υφυπουργός, για να κάτσει και να συζητήσει μαζί μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μας. Προχθές, σε μια εκδήλωση της Γιάννας Αγγελοπούλου, πήγε το μισό υπουργικό συμβούλιο. Ποιος δήμαρχος μπορεί να επικοινωνήσει με υφυπουργό ή γενικό γραμματέα; Μάλλον πιο εύκολο είναι να μιλήσουμε με τον ίδιο τον Καραμανλή. Είναι τραγική η κατάσταση που βιώνουμε και κάποιος πρέπει να τους πει ότι η θέση που κρατάνε είναι πρόσκαιρη. Μετά το ΠΑΣΟΚ γεμίσαμε κι εμείς golden boys, που δεν ξέρουν τίποτα από την ελληνική πραγματικότητα και τα προβλήματα των απλών ανθρώπων.
Θέλω να μου πείτε ποιος ανεγκέφαλος δεν έβαλε το νομό Κιλκίς στο καθεστώς των παραμεθορίων. Ποιος υποχρεώνει για την κατασκευή σπιτιού στην Ειδομένη ή για μια κτηνοτροφική μονάδα να εκδίδεται από την Αθήνα και άδεια φυσικού αερίου. Οι παρατρεχάμενοι των υπουργών, οι σύμβουλοι, οι ειδικοί γραμματείς και Φαρισαίοι δεν γνωρίζουν τίποτα για το τι συμβαίνει στην κοινωνία.
Σίγουρα έγιναν και πολλά από την κυβέρνηση, αλλά ακόμη κι αυτά δεν τα προβάλλουμε. Εμείς ζητάμε, για την πρώτη κατοικία να μην βγαίνει σε πλειστηριασμό, ανεξάρτητα από το ποσό οφειλής. Ερχονται δύσκολες ημέρες και χρειάζονται γενναία μέτρα και για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είναι προτιμότερο να καθυστερήσει ένα μεγάλο έργο της χώρας για δυο χρόνια και να στηρίξουνε τους αδυνάτους. Κόψτε τους μισθούς των golden boys, των βουλευτών, των νομαρχών, των δημάρχων, αν χρειάζονται και άλλοι πόροι…»

Διάλογος με τη βάση
Η απαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική εκφράστηκε κυρίως με αποδοκιμασίες και διακοπή των ομιλιών του κ. Χατζηγάκη, Γκολέμη και την επιβράβευση όσων τόλμησαν να «τα πουν έξω από τα δόντια», όπως οι κ. Μπαλάσκας, Ελένη Βασιλειάδου, Δημήτρης Μακρής, Ειρ. Κορωνίδου, Ν. Αυγερινίδης κ.α.
Σημαντικό τμήμα του διαλόγου αναλώθηκε στην επιλογή του οικοπέδου της Μεραρχίας για την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου.
Ιδού μια μικρή περίληψη των τοποθετήσεων των στελεχών:
Καταλυτική ήταν η τοποθέτηση του γραμματέα της νομαρχίας Δημήτρη Μακρή: «Ο κόσμος ανέχεται την φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να ανεχτεί παρεκτροπές ηθικής τάξης, Η υπόθεση του Βατοπεδίου έχει και την ηθική της διάσταση. Δεν μπορεί γυναίκα υπουργού της κυβέρνησης να συντάσσει όλα τα συμβόλαια. Είναι θέμα εντιμότητας για τα στελέχη μας να απέχουν από πράξεις που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Αυτό το θέμα αποτέλεσε την αφορμή για την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης. Ήταν λάθος του πρωθυπουργού που κάλυψε τον Βουλγαράκη στην ομιλία του στην ΔΕΘ. Από εκεί ξεκίνησε η πτώση και της κυβέρνησης και του ιδίου»!
Ειρήνη Κορωνίδου: Ακυρώθηκε η κυβερνητική δέσμευση για Δικαστικό Μέγαρο στις καπναποθήκες. Η Ν.Δ. πληγώνει τα στελέχη της. Το χατίρι του κ. Φλωρίδη έγινε με την επιλογή της Μεραρχίας. Καταθέτω την κομματική μου ταυτότητα. Με όσα λέτε για το Βατοπέδιο πείθετε μόνο τους εαυτούς σας. Και κανέναν άλλο μέσα σ’ αυτή την αίθουσα.
Σταύρος Χατζηγεωργιάδης: Δεν ρωτήθηκε η αγορά και ο εμπορικός σύλλογος για τη θέση μας ως προς τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου.
Νίκος Αυγερινίδης: Δεν αξιοποιούνται τα στελέχη μας από την κυβέρνηση. Η παρουσία σας, εμποδίζει πολλούς να πουν χειρότερα για την κυβέρνηση. Η κ. Μπακογιάννη δεν μπορεί να κάνει δηλώσεις χαμογελαστή για τις σοβαρές και επικίνδυνες εξελίξεις στο Σκοπιανό…
Γιώργος Γεωργαντάς: Συνηγορήσαμε για τη Μεραρχία, όταν όλες οι πλευρές άλλαξαν στάση και επισημάνθηκαν τα πολλαπλά προβλήματα της λύσης των δίδυμων καπναποθηκών.
Δημήτρης Ιωακειμίδης: Γιατί λέτε ότι το δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς ομόφωνα τάχθηκε υπέρ της Μεραρχίας. Εγώ ποτέ δεν υπερψήφισα παρόμοια πρόταση. Γιατί καθυστερεί η ένταξη του νομού στο καθεστώς παραμεθόριων περιοχών;
Γιάννης Αμανατίδης: Είναι απαράδεκτη η πολιτική του κ. Γιάννη Ιωαννίδη σε βάρος του Κιλκίς. Είναι εμπαιγμός να κόβει το κολυμβητήριο Κιλκίς και την ίδια ώρα να εγκρίνει την κατασκευή 16 νέων κολυμβητηρίων στην χώρα.
Να πάρουμε μέτρα και να ασκήσουμε πολιτική ευκαιριών στη γενιά των 700 ευρώ ώστε να έχει εισόδημα 900 και 1000 ευρώ.
Μηνάς Παπαδόπουλος: Τι θα γίνει με τη διοικητική ανασυγκρότηση; Θα προχωρήσει ο «Καποδίστριας» 2 και πως θα γίνουν οι ερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση;
Ελένη Βασιλειάδου: Συρρικνώθηκε το κόμμα μας με την πολιτική που ακολουθούμε. Δεν συνεδριάζουν τα όργανα, η άσκηση της πολιτικής έγινε προσωπική υπόθεση…
Στέργιος Καβαδόπουλος: Η αντίδρασή μας στην υπόθεση Βατοπεδίου ήρθε αργοπορημένα.
Αντώνης Ναλμπάντης: Χάθηκε άσκοπα πολύς χρόνος στην υπόθεση Βατοπεδίου
Στη δευτερολογία του ο κ. Χατζηγάκης δεσμεύτηκε κατ’ αρχήν ότι η κατασκευή του δικαστικού μεγάρου έχει δρομολογηθεί και θα παρακολουθεί ο ίδιος την πορεία εκτέλεσης του έργου Για τα υπόλοιπα επιστράτευσε τη γνωστή επιχειρηματολογία της κυβέρνησης (τα στείλαμε όλα στη δικαιοσύνη κο.κ).
Είναι έξυπνος πολιτικός ο κ. Χατζηγάκης. Και ήδη θα κατάλαβε, προφανώς και θα μεταφέρει στο Μαξίμου, πολλά. Αν θα αποδειχθούν και επαρκή, θα το γνωρίζουμε όλοι - το πολύ- σε λίγους μήνες. Όταν οι κάλπες θα στηθούν.