Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 8:42:11 μμ
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 06:04

Να πάνε φυλακή!

Κατά την ομιλία του στην βουλή επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» στις 13-4-2010 ο βουλευτής Κιλκίς ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Παραστατίδης σε μια δυναμική ομιλία μεταξύ των άλλων, ζήτησε άμεσα την σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής η οποία θα προχωρήσει στον ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες όλων αυτών, που διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, ξεκινώντας πρώτα από τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Και «για όσους προκύψουν στοιχεία για παράνομο πλουτισμό και κακή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών πόρων να πάνε φυλακή».
Ο κ. Παραστατίδης στην ομιλία του τόνισε:
«Νομίζω πως όλοι συναισθανόμαστε την κρισιμότητα της σημερινής οικονομικής κατάστασης.
Συζητάμε το φορολογικό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο το οποίο κινείται προς τη σωστή  κατεύθυνση, διότι εμπεριέχει ένα πλαίσιο με ενιαίους κανόνες, χωρίς εξαιρέσεις.
Όμως, πριν προχωρήσω στην ουσία του φορολογικού νομοσχεδίου, δε μπορώ να μην επισημάνω πως σήμερα η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο οικονομικό σταυροδρόμι.
Πίσω μας έχουμε ένα κακό παρελθόν, ένα παρελθόν με υπέρογκα χρέη, αποτέλεσμα διακυβέρνησης της χώρας από τη προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Το αποτέλεσμα αυτό ήταν φυσικό επακόλουθο μίας κατάστασης, όταν διαχειρίζεται κανείς τον εθνικό πλούτο ως λάφυρο για τους ημέτερους.
Το φορτίο που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δυστυχώς είναι πολύ βαρύ κι αυτό το βαρύ τίμημα, λόγω της δικής σας πολιτικής καλείται να πληρώσει σήμερα ο ελληνικός λαός.
Έρχεται η ηγεσία της Ν.Δ. με περίσσιο θράσος θα έλεγα, να κάνει κριτική, γιατί δεν πάρθηκαν νωρίτερα μέτρα. Αντί να μας εξηγήσει ποιοι φταίνε, και για το πως φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση.
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά πως ο χρόνος τέτοιων αναγκαστικών μέτρων δεν ταυτίζεται πάντα με τον πολιτικό χρόνο.
Ιδιαίτερα όταν μία κυβέρνηση παραλαμβάνει μία οικονομία σε ελεύθερη πτώση, χωρίς να γνωρίζει τι θα συναντούσε κάθε μέρα που περνούσε και μέχρι που έφθανε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Επειδή όμως συνεχώς πιπιλίζετε την καραμέλα τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά. Κι ας υποθέσουμε ότι κάποιος συμφωνεί με την δική σας λογική, με τα δικά σας επιχειρήματα.
Πιστεύετε ότι θα άλλαζε κάτι; Μήπως θα παραδίδατε μια άλλη οικονομία σε καλύτερη κατάσταση; Μα είναι επιχειρήματα αυτά; Βλέπετε εμείς δεν λιποτακτούμε στα δύσκολα όπως κάνατε εσείς. Μένουμε και δίνουμε τη μάχη.
Όμως η αιτία της πολιτικής και οικονομικής κρίσης έχει να κάνει σε ένα βαθμό πέρα από τη διαχείριση και με το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια.   
Για αυτό, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης της χώρας.
Έτσι η εξυγίανση θα σηματοδοτήσει το τέλος μίας εποχής, που χαρακτηρίστηκε από τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τη διαφθορά , τη διαπλοκή, το ρουσφέτι, τις χαριστικές ρυθμίσεις στους έχοντες και κατέχοντες, τη διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, τη χαμηλή παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η χώρα μας να καταστεί αναξιόπιστη διεθνώς, να οδηγηθεί στη χλεύη, τη διαπόμπευση και στην πλήρη απαξίωση.
Αυτήν την χώρα
μάς κληροδοτήσατε κύριοι της ΝΔ, μετά την περίοδο της θητείας σας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως στην πολιτική σημαντικότερη και από την θητεία είναι η δημιουργία. Δυστυχώς εσείς μόνο εθητεύσατε.
Κύριε πρόεδρε, εξ αφορμής της σημερινής συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, θα ήθελα να καταθέσω από αυτό εδώ το βήμα τα μηνύματα που εισπράττω καθημερινά σε επαφή με τους έλληνες πολίτες, όπως πιστεύω και άλλοι συνάδελφοι, για την πολιτική και τους πολιτικούς που δεν είναι καθόλου τιμητικά.
Οι χαρακτηρισμοί διαφθορά και διαπλοκή είναι σε ημερήσια βάση. Όπως επίσης τα κάνατε πλακάκια-συγκάλυψη-ατιμωρησία είναι στο καθημερινό λεξιλόγιο των πολιτών.
Δεν σας κρύβω πως υπ΄ αυτές τις συνθήκες προσωπικά αισθάνομαι πολύ άβολα και καθόλου υπερήφανος ιδιαίτερα ως νέος βουλευτής.
Κάποτε το να ήσουν πολιτικός ήταν τιμή και ενέπνεες σεβασμό και εμπιστοσύνη. Διότι αρκετοί, παλαιότεροι πολιτικοί που πέρασαν από αυτή εδώ την αίθουσα και ορισμένοι βρίσκονται και σήμερα εντός αυτής, τίμησαν και εξακολουθούν να τιμούν την ιδιότητα τους και τον θεσμικό τους ρόλο.
Όλοι μας γνωρίζουμε πως τα τελευταία χρόνια ο πολιτικός κόσμος ζει την πλήρη απαξίωση.  Για την κατάσταση αυτή βέβαια, δόθηκαν πολλές αφορμές. Είναι παγιωμένη η αντίληψη ότι, Το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας κάνει ότι θέλει χωρίς καμία συνέπεια, χωρίς καμία τιμωρία και αυτή η αντίληψη είναι διάχυτη στο κόσμο.
Υπάρχει καθολικό αίτημα σύσσωμης της κοινωνίας, μιας κοινωνίας ώριμης που δέχτηκε με ψυχραιμία τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για το σταθεροποιητικό πρόγραμμα, να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση και τα μεγάλα ελλείμματα όποιοι και αν είναι αυτοί, σε όποια βαθμίδα διοίκησης και αν ανήκουν.
Είναι επιτακτική ανάγκη επομένως η ελληνική βουλή να πάρει πρωτοβουλία και να προχωρήσει στη σύσταση μιας ανεξάρτητης αρχής η οποία θα προχωρήσει στον ουσιαστικό έλεγχο του πόθεν έσχες όλων αυτών, τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, ξεκινώντας γιατί όχι, πρώτα από τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.
Και εφόσον αποδειχτεί ότι, όσοι διαχειρίστηκαν με τρόπο ύποπτο το δημόσιο χρήμα για παράνομο πλουτισμό, να λογοδοτήσουν και να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη.  Να πάνε φυλακή. Επιτέλους πρέπει να πληρώσουν αυτοί που φταίνε. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί πραγματικά το κύρος και η αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου και της πολιτικής στη συνείδηση του κόσμου.
Ισως είναι ευκαιρία – ίσως ήρθε η στιγμή μίας νέας εποχής, που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ανάπτυξη και αναβάθμισή, ώστε να καταστεί μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Πρέπει να φτιάξουμε κράτος.
Ίσως ήρθε η ώρα και η στιγμή να αλλάξουν τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία, μαζί με την αλλαγή και της ελληνικής νοοτροπίας.
Δυστυχώς ή ευτυχώς ο κλήρος έλαχε πάλι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να βγάλει τη χώρα από αυτή την κατάσταση, από αυτό το αδιέξοδο. (Όπως έγινε το 1981 και το 1993).
Αυτή την προοπτική προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σήμερα, ο οποίος είναι εγγύηση, είναι κεφάλαιο για την Ελλάδα.
Απόδειξη πως έδωσε και συνεχίζει να δίνει τη μάχη διεθνώς σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, σε ένα περιβάλλον πολύ εχθρικό θα έλεγα, προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος της χώρας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι Έλληνες έμαθαν στα δύσκολα, είναι γεννημένοι για τα δύσκολα και θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί.
Ήδη είχαμε και τα θετικά αποτελέσματα σχετικά με την οικονομική στήριξη του EUROGROUP, μια πολύ θετική εξέλιξη που ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας του ίδιου του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Κάποιοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για ολιγωρία στο χειρισμό της υπόθεσης αυτής. Ακόμη και μετά την επιτυχία αυτή που είναι σημαντική.
Όμως, ας φανούμε λίγο μεγαλόψυχοι και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να βγούμε από αυτή τη κρίση.
Γιατί έτσι μόνο θα αποκατασταθεί το κύρος και θα διαφυλαχθεί η αξιοπρέπεια του πολιτικού κόσμου. Για την συντομία του χρόνου δεν θα αναφερθώ με λεπτομέρειες στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου φορολογικού νομοσχεδίου εξάλλου έγινε αναλυτική και λεπτομερής αναφορά από πολλούς συναδέλφους για το τι κάνει αυτό το νομοσχέδιο.
Όμως είναι πέρα από βέβαιο πως αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο βάζει νέες βάσεις, αντικαθιστώντας την δυσπιστία του πολίτη με σχέση εμπιστοσύνης.
Διότι μπαίνει τέρμα στο καθεστώς αυθαιρεσίας που ευνοούσε την φορολογική μεταχείριση εισοδημάτων. Αποκαθιστά την φορολογική δικαιοσύνη, μέσα από ένα δίκαιο σύστημα αναδιανομής των εισοδημάτων και ανακατανομής των φορολογικών βαρών.
Αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή, υποβοηθά τον έλεγχο και την διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές.
Πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα σε τομές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα διασφαλίσουν και θα θωρακίσουν το πολιτικό σύστημα για να μην ξαναζήσουμε σκάνδαλα τύπου ομολόγων – Βατοπεδίου – SIEMENS κ.λπ.
Και τέλος έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία και τη χώρα να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στους πολίτες. Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί εφόσον οι θυσίες του ελληνικού λαού συνοδεύονται από ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του κάθε πολίτη και το φορολογικό νομοσχέδιο συντείνει προς αυτή την κατεύθυνση για ένα κράτος που θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
τη Διαφάνεια – Αξιοκρατία – Δικαιοσύνη.  
Και να είναι σίγουροι οι πολίτες πως σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, οι προσπάθειες και οι θυσίες τους θα πιάσουν τόπο διότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ήρθε να υπηρετήσει τον πλούτο των ολίγων, αλλά την ευημερία των πολλών».