Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 4:42:40 μμ
Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 16:32

Μπεγλίτης: Αγνοώ τα περί άσκησης με στόχο την «καταστολή εξέγερσης»

stratiotiki_askisi_koromilia


Άγνοια για τη στρατιωτική άσκηση καταστολής πλήθους και εξεγέρσεων, όπως καταγγέλθηκε από το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ,  που διεξήχθη προ ημερών στο Κιλκίς στο στρατόπεδο Κορομηλά της Αργυρούπολης,  δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών την Πέμπτη. Ανέφερε ότι αν αποδειχθεί ύπαρξη στρατιωτικών ευθυνών, αυτές θα αποδοθούν άμεσα. Στην άσκηση παρουσιάζονταν στρατιωτικές δυνάμεις να καταστέλλουν διαδηλωτές που κρατούσαν πανό, όπου αναγράφονταν «ΣΥΡΙΖΑ» και «Ειρήνη».
Το θέμα, στο οποίο ενεπλάκη με στρατιωτική άσκηση η 71η Ταξιαρχία του Κιλκίς με συμμετοχή κληρωτών και επαγγελματιών στρατιωτικών, ετέθη από τους βουλευτές του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρο Δρίτσα στο περιθώριο της συζήτησης κύρωσης σύμβασης στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.
Υπενθυμίζουμε ότι για το ίδιο θέμα κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας από τους βουλευτές του ΚΚΕ Άγγελο Τζάκη, Γιάννη Ζιώγα και Σοφία Καλαντίδου.
Ο κ. Μπεγλίτης απάντησε στους κ. Παφίλη και Δρίτσα  ότι ήταν μία άσκηση επί χάρτου κι ότι κι ο ίδιος το πληροφορήθηκε από τον Τύπο.
Όπως είπε, ζήτησε να ενημερωθεί και έδωσε εντολή να σταματήσει αμέσως η άσκηση, ενώ γνωστοποίησε ότι καθημερινά γίνονται ασκήσεις περιφερειακού ή τοπικού χαρακτήρα για τις οποίες, αν είναι ήσσονος σημασίας, δεν ενημερώνεται η πολιτική ηγεσία.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σημείωσε ότι άλλο το ζήτημα, αν ενημερώθηκε ο υπουργός και άλλο αν ήταν παράνομη ή όχι η άσκηση.
Ο κ. Μπεγλίτης απάντησε ότι η ηγεσία δεν συναίνεσε, ούτε πρόκειται να συναινέσει σε τέτοιου είδους ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική επικράτεια οι οποίες αφορούν εσωτερικές οικονομικές ή κοινωνικές εξελίξεις. Πάντως στην ερώτησή τους οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ επισυνάπτουν στοιχεία με αντίστοιχες – ανάλογες ασκήσεις που διενεργήθηκαν στη Βέροια το 202, στου Παπάγου το 2006, στη Νέα Πέραμο το 2008 και στον Πολύγυρο στις 10 Ιανουαρίου 2011.
«Κατανοώ τον προβληματισμό όσον αφορά τη διαδικασία και το περιεχόμενο, αλλά δεν συμμερίζομαι την ανησυχία σας. Αν προκύψουν ευθύνες στρατιωτικών θα αποδοθούν άμεσα», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης.