Quantcast
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023, 10:33:19 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Πέμπτη, 10 Απριλίου 2008 05:43

Ο Γιώργος Φλωριδης στη «σκιώδη» κυβέρνηση

Στον καίριο τομέα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής αναλαμβάνει να διατυπώσει τον αντιπολιτευτικό και συνάμα προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης μετά την απόφαση του προέδρου του Κινήματος Γ. Παπανδρέου να τον ορίσει ως πολιτικό εκπρόσωπο του αρμόδιου υπουργείου (υγείας και κοινωνικής πολιτικής).

Ο κ. Φλωρίδης, εκ των ηγετικών μορφών της κίνησης Βενιζέλου, επανακάμπτει στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους επιφανείς ολόκληρου του Κινήματος στην σκιώδη κυβέρνηση που όρισε ο κ. Παπανδρέου για να δώσουν, με καθυστέρηση έστω, αποτελεσματική  αντιπολιτευτική μάχη σε τομείς μάλιστα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για προφανείς λόγους:
Ως σοσιαλιστικό κίνημα το ΠΑΣΟΚ οφείλει να διατυπώσει το κοινωνικό και το πρόγραμμα υγείας με σαφή τα φιλολαίκά του χαρακτηριστικά.
Το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε στην χώρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το 1983 στην πρώτη μεγάλη κοινωνική επανάσταση που επέφερε με τον κ. Παρασκευά Αυγερινό και τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά, επανάσταση που  τότε χαιρετίστηκε από τους εργαζόμενους και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Είναι όμως  καιρός να αντιμετωπιστούν οι δυσκαμψίες και οι στρεβλώσεις ενός συστήματος που ναρκοθετήθηκε πλέον από την υποχρηματοδότηση και την ελλιπή στελέχωση των νοσοκομείων με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Ο Γιώργος Φλωρίδης κατ’ επανάληψη έχει τονίσει την ανάγκη να τονωθεί το κοινωνικό - σοσιαλιστικό  πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στους καίριους τομείς της υγείας και της παιδείας.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια σε όλες τις ομιλίες του επαναλαμβάνει ότι η εξασφάλιση των δυο αυτών κοινωνικών αγαθών σε κάθε έλληνα ανεξάρτητα από τις οικονομικές του δυνατότητες, αποτελεί όχι μόνο πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης, την οποία ένα σοσιαλιστικό κόμμα οφείλει να ασκήσει επί ποινή ακύρωσης της πολιτικής του φυσιογνωμίας, αλλά και  αναγκαία συνθήκη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο της τοποθέτησης  Φλωρίδη ως σκιώδη υπουργού υγείας είναι ότι ο κ. Παπανδρέου επέλεξε τον ιδιαίτερα μαχητικό βουλευτή του Κιλκίς απέναντι στον εκ των πρωτοκλασάτων και με υψηλή δημοφιλία υπουργό υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η αποτελεσματική - πειστική αντιπολίτευση στον τομέα αυτό θα κρίνει πολλά στους προσεχείς μήνες.
Πολιτικό πλεονέκτημα για τον  κ. Φλωρίδη αποτελούν οι χαμηλές επιδόσεις της κυβέρνησης  σε έναν τομέα που το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί εύκολα να πληγεί λόγω της προτέρας πολιτικής του. Ο κίνδυνος για τον κ. Φλωρίδη όμως εντοπίζεται στο ενδεχόμενο να μην διασαφηνιστεί η πολιτική του Κινήματος  ή το ακόμα δυσμενέστερο να διατυπώνονται αποκλίνουσες απόψεις και επομένως να συνιστά κίνηση σε ναρκοπέδιο κάθε δημόσια τοποθέτησή του. Υπενθυμίζουμε  την οδυνηρή εμπειρία της εξειδίκευσης του σουηδικού μοντέλου στις εργασιακές σχέσεις εκ μέρους του κ. Φλωρίδη, ενός μοντέλου που κατά κόρον επικαλέστηκε ο κ. Παπανδρέου, αλλά  ουδέποτε στο ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε  τη βάση ενός εξειδικευμένου πολιτικού προγράμματος.