Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 10:00:02 πμ
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 15:24

Ο Π. Πασσαλίδης αρνήθηκε συμμετοχή με κόντρα τη Ν.Δ.

Τα ονόματα των επτά υποψηφίων Αντιπεριφερειαρχών του συνδυασμού «Δύναμη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» ανακοίνωσε την Τετάρτη 1 Σεπτεμβριου  ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησεστη Θεσσαλονίκη. Οι υποψήφιοι που ανακοινώθηκαν εκπροσωπούν τους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, είναι δε οι εξής:  

ΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Αγγελή. Γεννήθηκε το 1959. Εφοριακός στο επάγγελμα. Διετέλεσε Αντινομάρχης Χαλκιδικής (2007-2010).
ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
ΓΚΟΥΝΤΕΝΟΥΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Παναγιώτη. Γεννήθηκε το 1961. Έγγαμος με 2 παιδιά. Πτυχιούχος Γεωπόνος  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Αντινομάρχης Κιλκίς (2008- 2009).
ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του Ιωάννη. Γεννήθηκε το 1956 στην Κρύα Βρύση.  Παντρεμένος, πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά. Έχει πτυχίο Αρχιτέκτονα Μηχανικού. Διετέλεσε Δήμαρχος Κρύας Βρύσης (1990-2002). Από το 2006 έως σήμερα είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στη Νομαρχία Πιερίας.
ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Θεοδώρου. Γεννήθηκε το 1955 στο Κλείτος Κοζάνης. Έγγαμος με 1 γιο. Φοροτεχνικός, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού ενώ ασχολήθηκε επαγγελματικά με την παραδοσιακή δημοτική μουσική. Είναι Νομάρχης Ημαθίας.
ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ του Ιωάννη. Γεννήθηκε το 1964. έχει μία κόρη. Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω. Είναι Αντινομάρχης Πιερίας.
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του  Μωυσή. Γεννήθηκε το 1942.  Πολιτικός Μηχανικός.
Διετέλεσε Δήμαρχος Σερρών (2000-2003).
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Γεωργίου. Γεννήθηκε το 1978. Τέως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (2007- 2009).
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Ψωμιάδη έχει ως εξής:
«Πριν 3 μήνες σ’ αυτή την αίθουσα, σας ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα θα θυμάστε, ότι σας τόνισα ότι το χρίσμα το πήρα από την κοινωνία και κάλεσα τα κόμματα να στηρίξουν την υποψηφιότητά μου. Σ’ αυτήν την πρόσκληση ανταποκρίθηκαν η Νέα Δημοκρατία και o ΛΑΟΣ.
Εγκαίρως, ξεκινώντας τις περιοδείες στους νομούς, αφουγκράστηκα τις αγωνίες, τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες, καθώς και την πίστη του λαού της Μακεδονίας, ότι, ενωμένοι, μπορούμε να προβάλουμε και να πετύχουμε την ανάδειξη των δυνατοτήτων της Περιφέρειάς μας.
Δεν σας το κρύβω ότι είναι μια δύσκολη περίοδος για τα κόμματα, την πολιτική και τους πολιτικούς. Έπρεπε όμως να πείσουμε για τις προθέσεις μας,, τις δυνατότητές μας και το πετύχαμε. Γιατί πίσω μας έχουμε ένα τεράστιο έργο στο Νομό Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ένα αδιάσειστο στοιχείο ότι μπορούμε όλοι μαζί να σηκώσουμε ψηλά την Κεντρική Μακεδονία.
Επισκέφθηκα πάνω από 20 φορές τον κάθε Νομό της Περιφέρειας, συζητώντας με απλούς πολίτες και κατανοώντας τα προβλήματά τους.
Οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν αλήθεια και δουλειά και όχι υποσχέσεις και μεγάλα λόγια.
Είμαι στην ευχάριστη θέση, μετά από επίπονη προσπάθεια και διαδικασία να σας παρουσιάσω τους υποψήφιους Αντιπεριφερειάρχες.
Στοιχεία που μέτρησαν για την επιλογή τους, ήταν η σχέση τους με την Αυτοδιοίκηση, με την πολιτική, με την κοινωνία,η διάθεσή τους και η προσφορά τους, η ικανότητά τους, το ήθος τους, η εντιμότητα τους και η κοινή αποδοχή. Μέσα στα κριτήρια για την επιλογή τους, ήταν επίσης η πολιτική τους προσωπικότητα και όχι τι ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές.   
Η σειρά ανακοίνωσης των ονομάτων είναι αλφαβητικά (ακολουθούν τα ονόματα):
Η επιλογή έγινε μεταξύ ισάξιων υποψηφίων και ήταν πολύ δύσκολη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους εκδήλωσαν ενδιαφέρον και όλοι έχουν θέση στον αγώνα μας. Αλλά δυστυχώς, ο νόμος επιτρέπει μόνο επτά υποψηφίους. Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους».

Συνέντευξη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή χθες είχατε μία δύσκολη μέρα, με διαπραγματεύσεις με τη ΝΔ όσον αφορά τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης. Απ’ ότι φαίνεται χθες υπήρχε ένα έντονο σενάριο ότι προτείνατε το Διονύση Ψωμιάδη και ότι ο κ. Σαμαράς αρνήθηκε. ...
ΨΩΜΙΑΔΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι χθες –και είδατε ότι ήταν απ’ τις λίγες φορές που δεν μίλησα- έγινε πολύς ντόρος για το τίποτε. Κατ’ αρχάς θεώρησα ότι από συνεργάτες του και απ’ αυτά που διαβάζαμε, ο Πρόεδρος θα ήταν ενημερωμένος. Εγώ παρέδωσα 2-3 ονόματα, ο κ. Πρόεδρος διαφώνησε με το όνομα του Διονύση Ψωμιάδη. Τον παρακάλεσα να με αφήσει λίγες ώρες να το δω και να συζητήσω με κάποιους άλλους συναδέλφους. Σήμερα όμως, αγαπητέ φίλε, βγαίνω πολύ πιο δυνατός από το χθες.
ΔΗΜ.: Έχετε τόσον καιρό που ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας. Όλο αυτό το διάστημα δεν μπορέσετε να τα βρείτε και φτάσατε στο παραπέντε να έχετε αυτή τη συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ;
ΨΩΜ.: Δεν περίμενα στο παραπέντε ότι θα υπάρχει αυτή η διαφορά. Αλλά νομίζω ότι δεν υπήρχε καμία παρεξήγηση. Παρανόηση μπορεί να υπήρχε. Αλλά επειδή έγραψαν, ακούστηκε ότι μαλώσαμε… Με συγχωρείτε πάρα πολύ! Μιλούσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή με τον Πρόεδρο. Και σήμερα το πρωί πάλι με τον Πρόεδρο. Καμία παρεξήγηση δεν υπάρχει. Ο Πρόεδρος είναι πρόεδρος. Κι εγώ είμαι υποψήφιος Περιφερειάρχης.
ΔΗΜ.: Ο αδερφός σας θα είναι στο ψηφοδέλτιο;
ΨΩΜ.: Ο αδερφός μου θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο. Η διαφορά μας ήταν στη θέση του…
ΔΗΜ.: Τόσον καιρό ακούγονται πάρα πολλά, ιδιαίτερα μετά τα χθεσινά. Τα κριτήρια με τα οποία επιλέξατε τους συγκεκριμένους ανθρώπους είναι καθαρά προσωπικά ή έχει βάλει το χεράκι του κι ο κ. Σαμαράς;
ΨΩΜ.: Κατ’ αρχάς να σας πω ποια ήταν τα κριτήρια. Μπορώ να σας πω ότι όλο αυτό το διάστημα καλοπροαίρετα θα έλεγα, χτύπησαν κάποια τηλέφωνα για κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα. Όμως αυτό ξεκαθαρίστηκε από την πρώτη στιγμή. Κι από πλευράς του κ. Σαμαρά και από πλευράς δικιάς μου. Καμία παρέμβαση δεν έγινε για κανένα πρόσωπο. Προτάσεις υπήρχαν. Όμως όχι τέτοιες που θα άλλαζαν τις απόψεις μου.
Πρέπει να σας πω όμως –κι όλη η Ελλάδα το ξέρω– ότι το κριτήριο που έλαβα υπόψη μου, σε ό,τι αφορά τον αδερφό μου (γιατί ήταν 3 άτομα υποψήφια για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη) δεν ήταν ότι ο Διονύσης ήταν αδερφός μου. Μην ξεχνάτε ότι ο Διονύσης δεν είναι γιος μου. Είναι δύο φορές εκλεγμένος πρώτος νομαρχιακός σύμβουλος. Μέχρι πρότινος ήταν και αναπληρωτής Νομάρχης. Και κατά γενική ομολογία δική σας και της κοινωνίας, ήταν απ’ αυτούς που συνέβαλαν στο τεράστιο, μεγάλο έργο της Νομαρχίας. Θα έλεγα του χρωστάει η ΝΔ και δεν χρωστάει τίποτε. Ήρθε μαζί μου για να δώσει κι όχι να πάρει. Το νόημα της ζωής για τον αδερφό μου δεν είναι η καρέκλα. Είναι η αξιοπρέπεια, είναι το ήθος και η εντιμότητα.
....................................................
ΔΗΜ.: Εχθές σας είχε απειλήσει ότι αν βάζατε τον κ. Διονύση Ψωμιάδη, δεν θα σας στήριζε στις εκλογές.
ΨΩΜ.: Εγώ δεν άκουσα τίποτε από τον κ. Σαμαρά ούτε επιστολή ούτε τηλεφώνημα. Υπήρχε μία διαφορετική τοποθέτηση και άποψη για τη θέση του κ. Σαμαρά. Κοιτάξτε. Αν εγώ εκφράζω την οικογενειοκρατία, τότε με συγχωρείτε, τι εκφράζουν οι άλλοι; Την οικογενειοκρατία να την αναζητήσετε στα τζάκια, στα διάφορα κατεστημένα και στα συμφέροντα. Εμείς –και θεωρώ όλοι μας εδώ- γεννηθήκαμε στις αλάνες.
ΔΗΜ.: Επειδή ο κ. Σαμαράς έθιξε το θέμα της οικογενειοκρατίας…
ΨΩΜ.: Τα σκάγια πήγαιναν αλλού. Έβλεπε εμένα, αλλά τα σκάγια κατευθύνθηκαν αλλού. Τα χθεσινά σκάγια είχαν κατεύθυνση αλλού, αλλά έπρεπε εμένα να κοιτάξουν στα μάτια…
ΔΗΜ.: Σκεφτήκατε ποτέ να βάλετε τον αδερφό σας κι ό,τι γίνει;
ΨΩΜ.: Μα δεν ήταν η τελική επιλογή μου. Στο κάτω-κάτω, εγώ στη ΝΔ ενώνω, δεν διχάζω. Εγώ δεν πληγώνω. Έναν λαό, που μέσα κι έξω από τη ΝΔ, συνεχίζουν να τον πληγώνουν, να τον ταλαιπωρούν και να τον προδίδουν. Εγώ ενώνω και δεν διχάζω.
...............................................
ΔΗΜ.: Είπατε ότι καταθέσατε στον Πρόεδρο της ΝΔ τρία ονόματα. Μεταξύ αυτών δεν ήταν ο κ. Τζιτζικώστας. Γιατί, όταν υπήρξε άρνηση στο πρόσωπο του Δ. Ψωμιάδη, δεν επιλέξατε μεταξύ των άλλων δύο;
ΨΩΜ.: Θεώρησα ότι αν δεν ήταν ο Δ. Ψωμιάδης, ο Απ. Τζιτζικώστας είχε στοιχεία για να τον αντικαταστήσει. Και στο κάτω-κάτω, μέσα από τη συζήτηση βγήκε αυτή η απόφαση. Δεν ήμουν μόνος μου. Συζητούσαμε 6-7 ώρες. Αλλά δεν ήξερα τη διάθεση του Απόστολου. Γιατί ξέρετε, με την εκλογή του κ. Γκιουλέκα, τη θέση την καλύπτει ο κ. Τζιτζικώστας. Νομίζω ότι διπλά είναι τα συγχαρητήρια στον Απόστολο γιατί εγκαταλείπει μία βουλευτική αυριανή έδρα και μπαίνει στην αυτοδιοίκηση. Αυτή η συμβουλή μου ήταν από πολλών ετών στον Απόστολο. Να ξεκινήσει από την αυτοδιοίκηση.
.......................................................
ΔΗΜ.: Είχατε προτείνει σε συγκεκριμένα πρόσωπα να είναι υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες και λόγω της χθεσινής ημέρας σας αρνήθηκαν;
ΨΩΜ.: Ναι. Εχθές το βράδυ έγινε μια συγκέντρωση, μιλήσαμε, δύο θεώρησαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν. Από κει και πέρα, ρωτήστε τους ίδιους.
ΔΗΜ.: Ισχύει ότι ο ένας από αυτούς είναι από Πιερία;
ΨΩΜ.: Πιερία και Κιλκίς. Επανέρχομαι σ’ ένα άλλο ερώτημα. Δεν είχα και δεν έχω κομματική εξάρτηση. Έχω αποδείξει ότι είμαι έξω και μακριά από κομματικές ταμπέλες. Δίνω τη μάχη για τη Θεσσαλονίκη, για τη Μακεδονία και το λαό και ενωμένοι μπορούμε να αναδείξουμε τα πλούτη της μακεδονικής γης. Εγώ τώρα γνωρίζω τι πλούτο έχει αυτή η περιοχή. Αλλά ενωμένοι πρέπει να φύγουμε μπροστά. Δεν μπορεί με φανατισμούς, με κομματικές ταμπέλες να προχωρήσουμε. Τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση δεν έχουν χρώμα. Πρέπει να το καταλάβουμε!
ΔΗΜ.:  Επειδή πληθαίνουν τα σενάρια για πολιτική υποψηφιότητα από το ΠΑΣΟΚ (ακούγεται το όνομα του κ. Φλωρίδη και του κ. Καστανίδη), θα ήθελα ένα σχόλιό σας για αυτό.
ΨΩΜ.: Δικαιώνομαι γιατί πρώτος εγώ πριν ακόμη ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ, ζήτησα ό,τι καλύτερο, ό,τι εκλεκτότερο έχει το ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία να το επιλέξει και να το ανακοινώσει. Γιατί; Γιατί κουραστήκαμε με την αδάπανη λασπολογία. Δεν περνάν αυτά. Θεωρώ ότι με τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα κάνουμε έναν πολιτισμένο αγώνα. Μαζί να ξεκινήσουμε, μαζί να τερματίσουμε και μαζί ενωμένοι να προχωρήσουμε χέρι-χέρι την επόμενη μέρα. Δεν μας χωρίζει τίποτε. Λόγω μεγάλου στήθους εγώ θα πέσω πρώτος, είμαι πιο γυμνασμένος!
........................................
ΨΩΜ.: Σε συνέχεια της προτελευταίας ερώτησης, αν το ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά είναι ο νικητής των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, να περιμένει ο ελληνικός λαός ένα νέο καινούριο πακέτο μέτρων, ακόμη πιο σκληρό, ακόμη πιο αντιλαϊκό. Αυτό το αντιλαμβανόμαστε.
.......................................................
ΔΗΜ.: Τον πρώτο λόγο στην επιλογή των περιφερειακών συμβούλων θα τον έχετε εσείς ή οι αντιπεριφερειάρχες σας;
ΨΩΜ.: Είναι σε συνεργασία με τους αντιπεριφερειάρχες. Δική μου και της κοινωνίας. Αρχές της άλλης εβδομάδας θα ανακοινώσουμε στους νομούς τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους. Αλλά μη νομίζετε. Είναι ακόμη πιο δύσκολη η επιλογή εκεί.