Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 1:49:08 μμ
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 10:11

Ο ΣΥΝ στο πλευρό των αγροτών

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΝ Κιλκίς περιόδευσαν την περασμένη Παρασκευή στα αγροτικά μπλόκα του νομού Κιλκίς (στους συνοριακούς σταθμούς της Δοϊράνης και των Ευζώνων) και συνομίλησαν με τους αγρότες, οι οποίοι εξέφρασαν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση αλλά και την αγωνία τους για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη της Ν.Ε. ΣΥΝ Κιλκίς, μεταξύ άλλων, σημείωσαν ότι οι κινητοποιήσεις είναι δικαιολογημένες καθώς, παρά τα σημαντικά και επείγοντα προβλήματα, δεν έχει εφαρμοστεί μια εθνική αγροτική πολιτική που να αντιμετωπίζει τα αδιέξοδα της ελληνικής γεωργίας, όπως το κόστος παραγωγής, το αρνητικό ισοζύγιο με τη συνεχή αύξηση εισαγόμενων κυρίως ζωοκομικών προϊόντων, οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα μέσω του Δ΄ ΚΠΣ, η εξυγίανση και ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών, η περιφερειακή ανάπτυξη.
Ανακοίνωση
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Συνασπισμού Κιλκίς στηρίζει αμέριστα τον αγώνα για επιβίωση που δίνουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες, για την αναστροφή της κρίσης προς όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών, των κατοίκων της υπαίθρου και όλων των εργαζομένων και της ανάπτυξης της χώρας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, η οποία αναφέρει:
Οι πανελλαδικές αγροτικές κινητοποιήσεις που κλιμακώνονται σε όλη τη χώρα, είναι η κραυγή απόγνωσης  μπροστά στη κατάρρευση της αγροτικής παραγωγής και το μέλλον, που οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στέρησαν από τους αγρότες και τη ξεχασμένη περιφέρεια.
Η προσυπογραφή τους και η πιστή εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων επιταγών της ΚΑΠ, η θυσία του αγροτικού τομέα στις ασύδοτες αγορές και η παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας, οδήγησαν  τον αγροτικό πληθυσμό στην οικονομική εξαθλίωση και την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιφέρειας  στον μαρασμό.
Μάταια η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με μια επικοινωνιακή καταιγίδα, προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης για χάραξη και εφαρμογή αγροτικής πολιτικής.
Με πρόσχημα τον κοινωνικό διάλογο, επί εκατό μέρες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τα ευχολόγια και τις εκθέσεις ιδεών, υπαναχωρώντας ακόμα και από τις γενικές και αόριστες προγραμματικές του θέσεις.
Καλούμε την κυβέρνηση :
-    Να διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα, με την άμεση καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα πάνω από το κόστος παραγωγής, μείωση του κόστους παραγωγής, έλεγχο της ασυδοσίας της αγοράς και κλείσιμο της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή.
-    Να προχωρήσει σε πάγωμα των χρεών στις Τράπεζες και αναστολή καταβολής δανειακών δόσεων για εύλογο διάστημα και να σταματήσουν οι παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις της Α.Τ.Ε και η ληστρική εκμετάλλευση όλων των τραπεζών. Πάγωμα κάθε διαδικασίας εκποίησης με πλειστηριασμό περιουσιακού στοιχείου αγρότη.
-    Να συγκροτήσει εθνική στρατηγική για την αγροτική οικονομία και την ανόρθωση της υπαίθρου,
-    Να διεκδικήσει ένα νέο πλαίσιο Κ.Α.Π. που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν, την αύξηση των δαπανών για την γεωργία και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρών και μεσαίων αγροτών.
Ο ΣΥΝ στηρίζει αμέριστα τον αγώνα για επιβίωση που δίνουν οι αγωνιζόμενοι αγρότες, για την αναστροφή της κρίσης προς όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών, των κατοίκων της υπαίθρου και όλων των εργαζομένων και της ανάπτυξης της χώρας