Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:23:54 πμ
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010 14:33

Όλοι χωρούν στην αγκαλιά του Παναγιώτη Ψωμιάδη

psomiadis


Τζέντλεμαν αποδείχτηκε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στη σύσκεψη που οργανώθηκε με τους φορείς του νομού, την πρώτη μετά την επίσημη αναγγελία της υποψηφιότητάς του στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση Κ. Μακεδονίας. Ήρθε σχεδόν στην ώρα του και παρότι εξαρχής είπε πως ήρθε για πέντε λεπτά, τελικά η συνάντηση κράτησε παραπάνω από μισή ώρα.
«Με ξέρετε, δεν σας υπόσχομαι τίποτε που δεν μπορώ να κάνω. Ανήκω σε κάποιο κόμμα, αλλά απέδειξα ότι λειτουργώ ακομμάτιστα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Ούτε θα υποσχεθώ τώρα κάτι που δεν θα μπορώ να κάνω. Εξάλλου το πρόγραμμα μαζί θα το φτιάξουμε. Σας ζητώ να στηρίξετε την προσπάθειά μου. Η Μακεδονία έχει μεγάλες δυνατότητες. Κι αν δουλέψουμε μαζί με συνεννόηση μπορούμε να πετύχουμε πολλά» είπε.
Περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τη σημερινή κατάσταση στην αγορά και την οικονομία γενικότερα, επικρίνοντας την εισπρακτική και χωρίς αναπτυξιακή πνοή πολιτική που ασκείται.
Πάντως φρόντισε όσες φορές αναφέρθηκε στη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας να μοιράσει κατά τον χρόνο που τις πολιτικές που άσκησαν τις ευθύνες στα δυο κόμματα εξουσίας.
Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου τον κ. Ψωμιάδη υποδέχτηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Παύλος Τονικίδης, ενώ στο πάνελ παρακάθησε και ο νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας για τον οποίο δεν φείσθηκε επαίνων ο κ. Ψωμιάδης.  «Είναι από τους καλύτερους νομάρχες όχι μόνο της Μακεδονίας, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. Εγώ τον θέλω μαζί μου, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει ο ίδιος».
Ο κ. Τονικίδης στον χαιρετισμό του προσκάλεσε τον κ. Ψωμιάδη εφόσον εκλεγεί περιφερειάρχης να ασκήσει πολιτική θεραπείας των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων καθώς όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αν στην Κ. Μακεδονία δεν υπολογιστεί η Θεσσαλονίκη, τότε η περιφέρειά μας είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης. Επομένως μια πολιτική αντιμετώπισης των ανισοτήτων θα είχε στο επίκεντρό της την ιδιαίτερη προσοχή στους νομούς της περιφέρειας.
Ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας χαιρέτισε την απόφαση του κ. Ψωμιάδη,  επαίνεσε την ακομμάτιστη πολιτική που άσκησε μέχρι τώρα ως Νομάρχης Θεσσαλονίκης και επέμεινε στην ανάγκη της συνεργασίας για την υπέρβαση του σημερινού οικονομικού και αναπτυξιακού αδιεξόδου.
Από τις εισηγήσεις που ξεχώρισαν ιδιαίτερα ήταν αυτή του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Κιλκίς Θ. Τζεβελέκη. Σε τρία λεπτά πρόλαβε να προτείνει ουσιαστικές παρεμβάσεις και έργα που καρκινοβατούν επί δεκαετίες παρότι η χρησιμότητά τους είναι πανθομολογούμενη. Δρόμος Κιλκίς – Θεσσαλονίκης, προαστιακός σιδηρόδρομος , σύνδεση της ΒΙΠΕ ,με το σιδηροδρομικό δίκτυο, γέφυρα στον Αξιό, ενώ αργότερα με αφορμή παρέμβαση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Γ. Ιωαννίδη που θύμισε την αναγκαιότητα χωροθέτησης και κατασκευής του Διαμετακομιστικού Κέντρου στη ν περιοχή του Πολυκάστρου, ο κ., Τζεβελέκης ζήτησε από τον κ. Ψωμιάδη να μην ακούσει παράγοντες και φορείς της Θεσσαλονίκης που θα ήθελαν το Διαμετακομιστικό ακόμα και στην πλατεία Αριστοτέλους, αλλά να επιμείνει στην περιοχή του Πολυκάστρου την οποία κρίνουν ιδανική όλοι οι φορείς που θα εξυπηρετηθούν από την λειτουργία του.  Εκθείασε επίσης την πρωτοπόρα επενδυτική πολιτική (εξωστρεφής και εξαγωγικός προσανατολισμός) τω ν επενδυτών στο Κιλκίς που είχε ως αποτέλεσμα να διατηρηθούν εν ζωή οι μονάδες, όταν σε άλλες περιοχές κλείνουν η μια μετά την άλλη.
Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην αυξημένη ανεργία στο νομό, αναφέροντας πως μπορεί να κυμαίνεται περί το 30% και εστίασε στο κλείσιμο βιομηχανιών στην περιοχή Πολυκάστρου και Αξιούπολης, περιοχή που πρέπει να τονωθεί  κι ένας τρόπος είναι να κατασκευαστεί γέφυρα στον Αξιό.
Στα αναπτυξιακά  προβλήματα στην περιοχή της  Παιονίας εστίασε και η δήμαρχος Αξιούπολης  Σόνια Συμενωνίδου, ενώ οι πρόεδροι των  Εμπορικών  Συλλόγων  Κιλκίς και Αξιούπολης  Σταύρος Χατζηγεωργιάδης και Νίκος Βογιατζής ζήτησαν την άσκηση πολιτικής που θα τονώσει την αγορά.

Με τα κομματικά στελέχη
Η τελική απόφαση για τον αντιπεριφερειάρχη θα είναι δική μου. Η δήλωση αυτή του κ. Ψωμιάδη αποτέλεσε ίσως την είδηση της σύσκεψης- πρώτης γνωριμίας του υποψήφιου περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας με περισσότερα από 100  κομματικά στελέχη της Ν.Δ στο Κιλκίς, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νομού στο Επιμελητήριο.
Ο κ. Ψωμιάδης, μετά και την παρεξήγηση με το κόμμα του που «λύθηκε» όπως είπε μετά την πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Μιχαλολιάκο στην Αθήνα, ανέλαβε πρωτοβουλία να συναντηθεί με τα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. και να τα καθησυχάσει τονίζοντας ότι περιμένει να ακούσει και τις προτάσεις της κομματικής οργάνωσης και φυσικά των βουλευτών για τον αντιπεριφερειάρχη σε κάθε νομό, αλλά Ψωμιάδης ων, διευκρίνισε ότι η τελική απόφαση θα είναι δική του. Η διευκρίνιση δόθηκε ως απάντηση σε σχετικό ερώτημα του κ. Δ. Βεκηδημητριάδη.
Ζήτησε την ολόψυχη στήριξη όλων στον αγώνα που αναλαμβάνει και τρεις φορές επανέλαβε ότι θα ήθελε να έχει μαζί του (ως αντιπεριφερειάρχη) τον παρακαθήμενο στο πάνελ Νομάρχη Βαγγέλη Μπαλάσκα.
Σε ερωτήσεις που τέθηκαν από ορισμένα στελέχη για θέματα του νομού, ο κ. Ψωμιάδης απέφυγε να πάρει θέση καθώς «τώρα δεν είναι ώρα, ήρθα απλά για να σας δω και να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου. Θα υπάρχει καιρός να τα δούμε όλα αυτά).
Στη σύσκεψη συμμετείχε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημήτρης Ιωακειμίδης, ο απελθών πρόεδρος και υποψήφιος για την Κ.Ε. Πρόδρομος Πεντζερετζής,  οι πέντε προσκείμενοι στη Ν.Δ. δήμαρχοι (Σ. Αργυρόπουλος, Γ. Θεδωρίδης, Δ. Σισμανίδης, Σόνια Συμεωνίδου και Στέλιος Παπαπαναγιώτου),  σύσσωμο το γραφείο Κιλτίδη, ο κ. Π. Πασσαλίδης, Θ. Πασσαλίδης, Αν. Αμανατίδης  κ.α.