Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, 7:46:48 μμ
Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 16:28

"Πράσινο φως" για τα έργα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στο Λόφο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς από τον Γιώργο Αμυρά

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ήρθε στο Κιλκίς και ανακοίνωσε τα ευχάριστα για την προστασία και ανάπλαση του Λόφου Αγίου Γεωργίου.

 

Την ένταξη της μελέτης του Δασαρχείου Κιλκίς για την προστασία και ανάδειξη του Λόφου Αγίου Γεωργίου στο Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εκτέλεση των έργων με προϋπολογισμό βάσει μελέτης περί το 1,5 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιουνίου από το Λόφο ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

Είναι το επιστέγασμα της λαμπρής πρωτοβουλίας και συνεργασίας του Δασαρχείου Κιλκίς με το Δήμο Κιλκίς με την ενθάρρυνση του Υπουργού Γ. Γεωργαντά και συνάμα το πρώτο μεγάλο έργο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στο ταλαιπωρημένο Κιλκίς εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κ. Αμυράς έφτασε στο Κιλκίς αργά το πρωί και μετά την επίσκεψή του στο Δήμαρχο Δημ. Κυριακίδη ακολούθησε επίσκεψη και σύσκεψη στην ΠΕ Κιλκίς με τα στελέχη τις δασικών υπηρεσιών, παρόντος πάντα του Υπουργού Αγροτικής; Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά. Εκεί ο κ. Αμυράς ενημερώθηκε και για τις δυο μεγάλες μελέτες του  Δασαρχείου, για τον Λόφο του Αγίου Γεωργίου που είναι ήδη έτοιμη και αναμένει απλά και το Ο.Κ. του Υπουργείου Πολιτισμού και την υπό ολοκλήρωση μελέτη για  τα Χίλια Δέντρα και την ευρύτερη περιοχή της Δοϊράνης.

 Στην ίδια σύσκεψη ο   Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης υπογράμμισε πως η Π.Ε. Κιλκίς στηρίζει, προωθεί, υλοποιεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, δράσεις και συνέργειες που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιος Αμυράς, ο Διευθυντής Δασών Κιλκίς Ευθύμιος Πολιτίδης, ο Δασάρχης Κιλκίς Γεώργιος Βούρτσας και ο Δασάρχης Γουμένισσας Αντώνιος Τζάκος.

Τον υφυπουργό συνόδευαν ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ Ανδρέας Τρεντζίδης. 

 

Επί του πεδίου

Στο Λόφο του Αγίου Γεωργίου και στο ίδιο το μοναστήρι -σύμβολο του Κιλκίς βρέθηκε στη συνέχεια ο κ. Αμυράς και οι δυο συνονόματοι υπουργοί προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου.

Ενημερώθηκαν από τον Μητροπολίτη Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο για ένα θέμα-αίτημα της Μητρόπολης που αφορά σε τμήμα του λόφου το οποίο χρησιμοποιείται επί δεκάδες χρόνια από τη Μητρόπολη, αλλά δεν της ανήκει ιδιοκτησιακά. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την υπουργό πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και αναμένεται σύντομα η επίλυση της γραφειοκρατικής ανορθογραφίας.

Στο Λόφο και αφού προηγήθηκαν δηλώσεις- ευχαριστήριες- του Σεβασμιωτάτου και των κ. Γεωργαντά,  Κυριακίδη, ο κ. Αμυράς ανακοίνωσε δημόσια την ένταξη του έργου προστασίας-ανάδειξης του Λόφου Αγίου Γεωργίου –τις βασικές πρόνοιες του οποίου παρουσιάσαμε– στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Απομένει να διαπιστώσουμε στη συνέχεια την ταχεία πρόοδο του όλου εγχειρήματος μέχρι την τελική του υλοποίηση.

Μετά την επίσκεψη-ενημέρωση στο Λόφο Αγίου Γεωργίου, ο κ. Αμυράς επισκέφθηκε και την περιοχή των Χιλίων Δένδρων και της Δοϊράνης, όπου είδε από κοντά την κατάσταση που επικρατεί και το τι αλλαγές προτείνονται για το Μνημείο της Φύσης, τα Χίλια Δένδρα Μουριών.

Πολυμέσα