Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:26:34 πμ
Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2010 09:14

Ψήφος κατεύθυνσης και ψήφος καταδίκης

konstantinidis_theodosis


Στις 7 Νοέμβρη ο ελληνικός λαός καλείται να εκλέξει τα νέα όργανα τοπικής διοίκησης, στις 13 περιφέρειες και στους διευρυμένους Δήμους. Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μικρές τοπικές κυβερνήσεις. Αυτές λοιπόν οι μικρές τοπικές κυβερνήσεις, αυτά τα τοπικά όργανα θα κληθούν να εφαρμόσουν την πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική του μνημονίου στις περιφέρειες και τους Δήμους.
Όπως είναι γνωστό, εμείς εναντιωθήκαμε στο σχέδιο «Καλλικράτης» και καταψηφίσαμε τη νέα Διοικητική δομή, όχι από θέση υπεράσπισης της παλιάς διοικητικής διαίρεσης αλλά για πιο ουσιαστικούς λόγους. Οι νέες περιφέρειες και οι Δήμοι θεσμοθετήθηκαν ως όργανα του κράτους για να υπερασπιστούν αποτελεσματικότερα τις σύγχρονες ανάγκες της στρατηγικής του κεφαλαίου.  Είναι υποχρεωμένα, τα νέα όργανα τοπικής διοίκησης, από το νόμο, να υλοποιούν το κυβερνητικό έργο, την κυβερνητική πολιτική.  
Τα τοπικά και περιφερειακά όργανα λοιπόν, με πρόσχημα την ανάπτυξη, προωθούν συνεργασίες με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που αναλαμβάνουν δημόσια έργα σε τομείς ευαίσθητους όπως είναι η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η συλλογή, μεταφορά και μεταφόρτωση απορριμμάτων κ.λπ.  
Θα μας απαντήσουν οι αντίπαλοι, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑΟΣ «μα τι λέτε, ο «Καλλικράτης» είναι μια ευκαιρία, για να λυθούν τα χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, που επιδεινώθηκαν με την κρίση, προωθεί την αποκέντρωση, εκσυγχρονίζει τις δομές».
Απαντάμε σε όλους αυτούς:
Ο «Καλλικράτης» δεν καταργεί την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, δεν περιορίζει την δράση των μονοπωλίων, έχει ταξικό προσανατολισμό σαφή και καθαρό. Τάσσεται με τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, του πλούτου και επομένως δεν μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος του λαού.
Η φιλολογία για τη νέα δομή κα την αποκέντρωση δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν εργαζόμενο. Η δομή, από μόνη της, δε λύνει προβλήματα. Την αντιλαϊκή πολιτική, όσο και να την αποκεντρώσεις, θα παραμείνει αντιλαϊκή.
Ένα από τα ερωτήματα που τίθεται συχνά, αφορά στο χαρακτήρα αυτών των εκλογών, αν είναι τοπικού χαρακτήρα ή αν έχουν γενική πολιτική αναφορά, ορισμένοι μάλιστα, με πονηριά λένε ότι το ΚΚΕ δεν ενδιαφέρεται για τις τοπικές εκλογές, ενδιαφέρεται μόνο για την κεντρική πολιτική. Ακόμη ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δε θέλει να κατακτήσει θέσεις στην τοπική διοίκηση, επειδή δεν έχει θέσεις για τα τοπικά προβλήματα.    
Απαντάμε:
Οι εκλογές για τα κρατικά τοπικά όργανα έχουν πολιτικό χαρακτήρα, αυτό άλλωστε το έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι.
Πάντοτε είχαν πολιτικό χαρακτήρα οι τοπικές εκλογές. Η σημασία τους σήμερα μεγαλώνει εξαιτίας της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης και του βάρβαρου μνημονίου, αλλά και λόγω του χαρακτήρα της νέας διοικητικής δομής που δημιουργήθηκε κάτω από την αναγκαιότητα της εξυπηρέτησης των σύγχρονων αναγκών της στρατηγικής του κεφαλαίου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ, όταν αναφερόμαστε στον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών, καθόλου δεν υποτιμάμε την ύπαρξη των τοπικών προβλημάτων.  

Τι απαντάμε
Θα ήθελα να σχολιάσω ορισμένα ζητήματα που τέθηκαν από τους υποψήφιους των άλλων συνδυασμών και αφορούν την εκλογική αναμέτρηση και τον Καλλικράτη.
Ο κ. Μπόλαρης ισχυρίζεται ότι η περιφέρεια με τις 300 νέες αρμοδιότητες που θα έχει και ως άμεσος συνομιλητής της ΕΕ θα σχεδιάσει την ανάπτυξη της περιοχής.
Απαντάμε:
Η καπιταλιστική ανάπτυξη σχεδιάζεται από την ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Σ’ αυτό που θα βοηθήσουν οι νέες αρμοδιότητες και η ΕΕ είναι να περάσουν γρήγορα τα φιλέτα των επενδύσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η ανάπτυξη θα αλλάξει τη ζωή της λαϊκής οικογένειας; θα αυξηθούν οι μισθοί, οι κοινωνικές παροχές, θα ανοίξουν νέοι παιδικοί σταθμοί, σχολεία; Όχι.
Άρα το ερώτημα που τίθεται είναι ανάπτυξη από ποιον και για ποιον;
Και σε αυτό το ερώτημα έχουν απαντήσει με τις επιλογές τους, τόσο ο κ. Μπόλαρης, όσο και όλοι οι υποψήφιοι που στηρίζονται από το κυβερνητικό κόμμα.
Ο σημερινός Νομάρχης Θεσσαλονίκης κινείται στη λογική «είμαι παιδί του λαού», «κοντά στα προβλήματα και συνεπής διεκδικητής», τα πηγαίνει καλά με όλες τις κυβερνήσεις και «έχει κάνει τεράστιο έργο».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη λαϊκότητα και το στιλ του, δεν θέλουμε να το σχολιάσουμε. Εκείνο, όμως, που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι ο κ. Νομάρχης, είναι μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της εργατικής τάξης, μακριά από τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.
Πώς μπορεί να είναι κοντά στα προβλήματα του λαού και να συμφωνεί ουσιαστικά και διαχρονικά με τις πολιτικές των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ;
Δεν είδαμε διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις, αντιδράσεις από τη Νομαρχία για τη μερική απασχόληση, για τη μείωση των μισθών, για τις απολύσεις, για την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, για το μαρασμό των μικρών επιχειρήσεων από την επέκταση των μεγαθήριων στο χώρο του εμπορίου, για τις τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα.
Για τους άλλους υποψήφιους που στηρίζονται από άλλα μικρότερα κόμματα, και κινούνται στις λογικές και πολιτικές των κομμάτων τους, στην ουσία με τη στάση τους υπηρετούν αυτό το σύστημα και τις αποφάσεις του.   

Ατομική ευθύνη
Σε αυτές τις εκλογές η ατομική ευθύνη μεγαλώνει με την ενεργητική συμμετοχή στην κάλπη. Μην τιμωρείς τον εαυτό σου, ψηφίζοντας λευκό – άκυρο ή κάνοντας αποχή.
Το υψηλό ποσοστό από την αποχή στις προηγούμενες εκλογές δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να πάρει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Μη σπαταλάς την ψήφο σου στους συνδυασμούς που στηρίζονται από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τελικά μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά μαζί με τα μεγάλα κόμματα.
Ζητούμε σαφή ψήφο κατεύθυνσης, αλλά και ψήφο καταδίκης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ψήφο συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε βασικά μέτωπα πάλης, ανεξάρτητα αν υπάρχει συμφωνία στο σύνολο του προγράμματος και στις αναλύσεις του για το σοσιαλισμό.
Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια:
Θα βοηθούν στην αποκάλυψη της πολιτικής που θα εφαρμόζεται, των μέτρων που θα παίρνονται, έγκαιρα, ώστε να μπορεί να οργανώνεται η λαϊκή αντίδραση απέναντι σε αυτά.
Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στο πλευρό των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πάλης τους. Δεν πρόκειται να ξεπουλήσουν τη λαϊκή ψήφο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Οι εκλεγμένοι των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ και σε παλαιότερες τοπικές εκλογές έχουν δώσει δείγματα γραφής. Π.χ. η Δημοτική αρχή της Νίκαιας (ΚΚΕ) με αγώνες στο πλευρό των εργαζομένων πέτυχε τη μονιμοποίησή τους. Επίσης στο Δήμο υπήρχε μηδενική αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη για όλη την προηγούμενη θητεία.
Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα είναι κομμάτι του λαϊκού κινήματος. Δε φτάνει μια ψήφος ενάντια σε κάποιο μέτρο μέσα σε ένα συμβούλιο, δε φτάνει να μένει κάποιος στο «τι να κάνουμε, δεν έχουμε πόρους από την κεντρική κυβέρνηση».
Θα μπούμε μπροστά, θα βοηθήσουμε, ώστε με τη διεκδίκηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, την εργασία κ.λπ., να αποσπούμε κατακτήσεις, αλλά και να στεριώνουμε τη συμμαχία των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών βιοτεχνών και εμπόρων, των σπουδαστών και των φοιτητών, των γυναικών στη βάση της ανάγκης να ανοίξει η προοπτική για μια άλλη ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, για τη ριζική λύση των προβλημάτων μας.