Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, 2:29:53 πμ
Τετάρτη, 14 Μαϊος 2008 05:45

Το κράτος αναλαμβάνει την ενεργοποίηση δικαιωμάτων

Απαλλάσσονται από το κόστος ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Με απόφαση των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας – Οικονομικών την ετήσια δαπάνη της αίτησης συμπληρωματικής  ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης από το 2009 και εντεύθεν  αναλαμβάνει να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που ανακουφίζει τους αγρότες από μία δυσβάστακτη σε ορισμένες περιπτώσεις οικονομική επιβάρυνση και  που στηρίζει το αγροτικό εισόδημα
Σε δήλωσή του για το θέμα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης τονίζει:
« Με την απόφαση αυτή που θα εφαρμοστεί κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για την κτηνοτροφία, αποδεικνύουμε στην πράξη το ενδιαφέρον μας για την ελληνική ύπαιθρο, θέτουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τον αγρότη και κτηνοτρόφο, στηρίζουμε ένα δίκαιο αίτημά του και ενισχύουμε τη θέση του στην καλλιέργεια και παραγωγή. Το γεγονός ότι δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ από την επόμενη χρονιά για να εισπράξει τις κοινοτικές του επιδοτήσεις, υπογραμμίζει τη φιλαγροτική πολιτική μας και την υπεύθυνη στάση μας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό πληθυσμό.
Χαίρομαι δε ιδιαιτέρως που η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας – Οικονομικών, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα, υιοθέτησε  το αίτημα κάλυψης της  ετήσιας δαπάνης συμπλήρωσης της αίτησης ενεργοποίησης ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού   δείχνοντας την αλληλεγγύη της  στον αγροτικό κόσμο».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλέξανδρος Κοντός σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:
«Η απόφαση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση καθημερινά έχει στραμμένη την προσοχή της στους αγρότες, στους πολίτες της περιφέρειας. Αναλαμβάνοντας το κράτος το κόστος για τη διαδικασία ενεργοποίησης ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης, ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα του αγροτικού κόσμου της χώρας και στηρίζεται το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών.   
Είναι σημαντικό ότι οι αγρότες απαλλάσσονται από ένα κόστος, αφού δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν εφεξής ούτε ένα ευρώ για να εισπράξουν τις κοινοτικές τους επιδοτήσεις.
Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, τον Υπουργό, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, καθώς και τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Νίκο Λέγκα  για την άριστη συνεργασία, αλλά και την άμεση ανταπόκριση που έδειξαν στο συγκεκριμένο θέμα».