Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:45:26 πμ
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 10:17

Το κράτος ξεχάστηκε 90 χρόνια και χιλιάδες Κιλκισιώτες χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας των οικοπέδων

Μόνο 90 χρόνια κοιμήθηκε το Κράτος και ιδού τα αποτελέσματα: Μερικές χιλιάδες Κιλκισιώτες, σε προσφυγικά χωριά, αλλά και σε χωριά με γηγενείς κατοίκους, έμειναν ξεκρέμαστοι. Στα χωριά τους η Πολιτεία δεν πρόκαμε να συντάξει ρυμοτομικό σχέδιο και οριστική διανομή με αποτέλεσμα να μείνουν οι άνθρωποι χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας.

Έχτισαν εκεί σπίτια, αποθήκες μαντριά, περιφράξεις, ζούσαν κανονικά χωρίς να τους πειράξει κανείς, αλλά…

Αλλά οι αμαρτίες κάποτε πληρώνονται. Δυστυχώς όχι από τους φταίχτες. Εδώ και κάποια χρόνια το Κτηματολόγιο τρέχει και οι κάτοικοι των οικισμών αυτών αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αμφισβήτησης της περιουσίας τους. Χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας τι να δηλώσουν;

Αυτά τα συναρπαστικά συμβαίνουν στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όπως αποκαλύπτει το eidisis.gr, και για την αντιμετώπιση της δεινής θέσης στην οποία περιήλθαν χιλιάδες Κιλκισιώτες κάπου 14 οικισμών του νομού συγκαλείται την Παρασκευή διπλή σύσκεψη (για τους οικισμούς του δήμου Κιλκίς  στις 9 π.μ. και του δήμου Παιονίας στις 10 π.μ. ) στην συγκαλούσα Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά, του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, στελεχών του Κτηματολογίου και της ΠΕ Κιλκίς   και κατά περίπτωση των Δημάρχων Κιλκίς και Παιονίας.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος ιδού μια συνοπτική μεν, πλην ακριβής αποτύπωση της κατάστασης:  

 Α.  Στους οικισμούς: ΓΑΒΡΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΚΑΒΑΛΛΑΡΗΣ, ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ, ΚΑΛΟ ΛΕΙΒΑΔΙ, ΚΟΙΛΑΔΙ, ΜΟΝΟΛΙΘΙ, ΠΕΤΡΑΔΕΣ, ΠΛΑΓΙΟΧΩΡΙ, ΜΕΛΑΝΘΙΟ (ΕΠΕΚΤΑΣΗ), ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΙΑ, ΔΟΓΑΝΗ, ΧΑΜΗΛΟ  δεν υπάρχουν κυρωμένες διανομές και κατ’ επέκταση δεν έχουν εκδοθεί τίτλοι κυριότητας των οικοπέδων που κατέχονται από τους κατοίκους αυτών.

Για όλους τους ανωτέρω οικισμούς απλά υπάρχουν στοιχεία αποτύπωσης, που αφορούν τεχνικούς υπολογισμούς, διαγράμματα και πρόχειρους κτηματολογικούς πίνακες αποτύπωσης. Υπάρχουν επίσης πρωτόκολλα εκτιμήσεως και παραδόσεως οικημάτων της Επιτροπής Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ), που αποδόθηκαν σε δικαιούχους των προσφυγικών οικογενειών που εγκαταστάθηκαν και παρέμειναν μόνιμα στους οικισμούς.

Από τη δεκαετία του 1930 και μετά πραγματοποιήθηκαν διανομές των αγροκτημάτων των παραπάνω οικισμών και παραχωρήθηκαν αγροτικοί κλήροι στους κατοίκους. Με αποφάσεις Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Κιλκίς (ΕΑΚ) οι μόνιμοι κάτοικοι κρίθηκαν δικαιούχοι αγροτικής και οικοπεδικής αποκατάστασης, σύμφωνα με το άρθρο 26 του Αγροτικού Κώδικα. Οι διανομές των αγροκτημάτων ολοκληρώθηκαν και εκδόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας στους δικαιούχους.

Δεν προχώρησαν όμως και οι αντίστοιχες ενέργειες για τη διενέργεια ρυμοτομίας και διανομής των οικοπέδων στους ομώνυμους οικισμούς, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι είχαν ήδη προχωρήσει στην ανέγερση κατοικιών και άλλων κτισμάτων μέσα στις εκτάσεις των οικισμών.

Κατά το στάδιο της κτηματογράφησης των παραπάνω περιοχών, το Δημόσιο προέβαλε δικαιώματα κυριότητας για το σύνολο των εκτάσεων των παραπάνω οικισμών.

Υπήρξαν βέβαια και μεμονωμένες περιπτώσεις όπου προκρίθηκαν τα δικαιώματα των ιδιωτών έναντι του Δημοσίου με αποφάσεις της Επιτροπής Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών (ΕΘΓΕΔ) της ΠΕ Κιλκίς  βάσει των διατάξεων του άρθρου 22 του Ν. 4061/2012 για μη προβολή δικαιωμάτων του Δημοσίου επί των διεκδικούμενων ακινήτων, ως πρωτοκολλούχων ΕΑΠ κυρωμένων διανομών αγροκτημάτων ή δικαιούχων οικοπέδων σε συνοικισμό κυρωμένων διανομών αγροκτημάτων με το άρθρο 26 του Αγροτικού Κώδικα(Α΄342).

Όπως επίσης υπήρξαν και περιπτώσεις όπου βάσει των διατάξεων του Ν. 3127/2003 άρθρο 4 παρ. 1 & 2, οι ιδιώτες προκρίθηκαν έναντι του Δημοσίου  για την κυριότητα ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία, εφόσον το νέμονταν αδιατάρακτα με τις προϋποθέσεις του ανωτέρω νόμου μέχρι την έναρξη της ισχύος του την 19-3-2003.

Οι πράξεις όμως που εκδόθηκαν για τις ανωτέρω περιπτώσεις δεν αποτελούν τίτλους κυριότητας των ακινήτων εφόσον δεν υπάρχει υλοποιημένη ρυμοτομία και κυρωμένη διανομή των οικοπέδων στους εν λόγω οικισμούς.

Οι διεκδικούμενες εκτάσεις θεωρούνται «εκτός σχεδίου» και η ρύθμιση του πολεοδομικού τους καθεστώτος προϋποθέτει την ένταξή τους σε σχέδιο βάσει των διατάξεων των Ν. 1333/1983, 2508/1997 και 4269/2014.

Για κάθε περίπτωση ένταξης οικισμού απαιτείται η κατάρτιση γενικού πολεοδομικού σχεδίου, το οποίο θα καλύπτει όλες τις προς πολεοδόμηση περιοχές του Δήμου ή Κοινοτήτων.

Β.  Οι οικισμοί ΚΑΣΤΑΝΕΡΗΣ, ΚΟΥΠΑΣ και ΣΚΡΑ δεν ανήκουν στις διαχειρίσιμες εκτάσεις κυριότητας του Υπ.Α.Α.Τ.

Συγκεκριμένα για τον οικισμό ΚΑΣΤΑΝΕΡΗΣ υπάρχουν πρωτόκολλα εκτιμήσεως και παραδόσεως οικημάτων από την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ), αλλά δεν έχει πραγματοποιηθεί διανομή του πρώην Υπουργείου Γεωργίας που να αφορά το εν λόγω αγρόκτημα και οικισμό.

Οι εκτάσεις τόσο της ΚΑΣΤΑΝΕΡΗΣ όσο και αυτές της ΚΟΥΠΑΣ και ΣΚΡΑ θεωρούνται εκτάσεις γηγενών πληθυσμών χαρακτηρισμένες ως ιδιοκτησίες και δεν αποτελούν εποικιστικές εκτάσεις.

 Γ.  Η διανομή του οικισμού ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ολοκληρώθηκε με βάσει τα στοιχεία της αρχικής διανομής έτους 1980-1981, η οποία κυρώθηκε με το Ν.Δ. 1189/1972 (ΦΕΚ 99/1972) και εκδόθηκαν τίτλοι κυριότητας των οικοπέδων το έτος 2015.

Δ.  Στον οικισμό ΓΟΡΓΟΠΗΣ υπάρχει κυρωμένη Οριστική διανομή έτους 1967 και Συμπληρωματική διανομή έτους 1975 και έχουν εκδοθεί τίτλοι κυριότητας.