Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 11:02:17 μμ
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2024 19:39

Τροπολογία ΠΑΣΟΚ - Στ. Παραστατίδη στο ν/σ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση: Με κριτήρια διαφάνειας η επιλογή των Συντονιστών

Η τροπολογία έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τους εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και η κυβέρνηση, όπως δήλωσε η νέα υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Λυτρίβη, την εξετάζει σοβαρά.

 

Την αναπαραγωγή του μοντέλου επιλογής καλοπληρωμένων ημετέρων με διάτρητες διαδικασίες με σκοπό τον έλεγχο βασικών δομών της δημόσια διοίκησης από την κυβέρνηση, ανέδειξε ο βουλευτής Κιλκίς και τομεάρχης παιδείας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου «Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι Οργανωτικοί Συντονιστές των σχολικών μονάδων – μαμούθ (Κ.Ε.Ε.Κ) , θα λαμβάνουν το επίδομα του Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης, το οποίο αυξήθηκε πρόσφατα κατά 30% και ανέρχεται σε 1.300 ευρώ το μήνα.

Όμως στο ίδιο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται,  κατ’ αντιστοιχία  του επιδόματος, η διαδικασία επιλογής τους σύμφωνα με όσα ισχύουν για τους Διευθυντές Γενικών  Διευθύνσεων. Με την επιλογή  δηλαδή να γίνεται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, στο οποίο μετέχουν δύο μέλη του ΑΣΕΠ, εκ των οποίων το ένα προεδρεύει. Αντ’ αυτού οι συντονιστές των Κ.Ε.Ε.Κ θα επιλέγονται από μια 3μελή επιτροπή οριζόμενη από τον υπουργό, οποίος και διατηρεί την δυνατότητα παύσης τους όποτε, κατά κρίση και βούληση του ιδίου, προκύψει σοβαρός λόγος.

Σε σχετική παρέμβαση του ο κ. Παραστατίδης επισήμανε:

«Συγκεντρωτισμός, αδιαφάνεια , αναξιοκρατία. Αυτοί είναι οι πυλώνες του μοντέλου που εφαρμόζει οριζόντια η κυβέρνηση για τον κομματικό έλεγχο της δημόσια διοίκησης μέσω διάτρητων διαδικασιών επιλογής διευθυντικών στελεχών. Αυτό επαναλαμβάνεται με την προτεινόμενη ρύθμιση και στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Για το ΠΑΣΟΚ, πέρα από την διαφωνία του επί της αρχής για τις βασικές διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, η αντίθεση του με την αποδοχή και την παγίωση αυτής της αντίληψης  είναι μείζον πολιτικό ζήτημα με ευρύτερες διαστάσεις. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε σχετική τροπολογία για την προσαρμογή της διαδικασίας επιλογής των Οργανωτικών Συντονιστών  με την προβλεπόμενη  για τους Διευθυντές Γενικών  Διευθύνσεων»

Η τροπολογία έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τους εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και η κυβέρνηση, όπως δήλωσε η νέα υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Λυτρίβη, την εξετάζει σοβαρά.