
Ανακοίνωση των υποψηφίων που θα στηρίξει το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία με τους συνδυασμούς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκανε το κόμμα της Αριστεράς. Για αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς το ΚΚΕ θα στηρίξει το νομαρχιακό σύμβουλο και φαρμακοποιό Κώστα Χαλίτσιο, ενώ για δήμαρχο του Κιλκίς το δημοτικό σύμβουλο και πολιτικό μηχανικό Γιάννη Φαχουρίδη. Υπενθυμίζουμε πως ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας που θα στηρίζει το ΚΚΕ είναι το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ο οποίος κατάγεται από το Μεταλλικό.
Χαλίτσιος Κωνσταντίνος
Γεννήθηκε το 1953. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Μπολόνια της Ιταλίας. Είναι Φαρμακοποιός στο Κιλκίς. Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής το 1993, 1996 το 2004 και το 2009. Υποψήφιος νομάρχης το 1994, 1998 και το 2006, Νομαρχιακός Σύμβουλος στο Κιλκίς από το 2006.
Φαχουρίδης Ιωάννης
Γεννήθηκε στο Κιλκίς το 1961. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Reggio di Calabria της Ιταλίας, όπου υπήρξε και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών. Είναι αρχιτέκτων μελετητής και κατασκευαστής και διατηρεί τεχνικό γραφείο στο Κιλκίς. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών νομού Κιλκίς τη διετία 1991-92. Είναι πρόεδρος του Α.Μ.Σ. «Πόντιοι Κιλκίς».
Υποψήφιος δήμαρχος Κιλκίς το 2002, το 2006 και Δημοτικός Σύμβουλος από το 2002.
«Καλλικράτης»:
για επιχειρηματίες
«Εδώ και χρόνια η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει χάσει κάθε ίχνος αυτοδιοίκησης, έχει μετατραπεί σε τοπική κρατική διοίκηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Αποτέλεσε και αποτελεί πολύ περισσότερο σήμερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, βασικό μοχλό προώθησης της πολιτικής, που γεννάει βάσανα για το λαό και πλούτη για το μεγάλο κεφάλαιο.
Η μάχη παίρνει από τα ίδια τα πράγματα γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία να πάρουν μαζικά μέρος και να ψηφίσουν πολιτικά. Να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική που ακολούθησαν τα κόμματα όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στο γενικό επίπεδο, όσο και στους Δήμους και τις Νομαρχίες, από την πολιτική και πρακτική που ακολουθούν σήμερα στα πλαίσια της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης.
Θα είναι θετικό σημάδι να χάσουν αισθητά τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και ο πρόθυμος για τις βρώμικες δουλειές ΛΑΟΣ. Να αποδοκιμαστούν εκείνοι που στο όνομα των τάχα ανανεωτικών διακηρύξεών τους συνδιαχειρίστηκαν σε αντιλαϊκή κατεύθυνση Δήμους και Νομαρχίες.
Αφετηρία της κριτικής μας στον Καλλικράτη είναι οι συνέπειες από τον Καποδίστρια I, τι έδωσε στο λαό από αυτά που υπόσχονταν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ που τον υιοθέτησε.
Ο Καποδίστριας έγινε ο αγωγός, για να περάσουν και να διευρυνθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα stage, τα τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται ή σχεδιάζονται σε μια σειρά Δήμους του Νομού (π.χ. Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Εχεδώρου κ.λπ.).
Οι ελαστικές σχέσεις ξεκινούν από το 30% και ξεπερνούν σε πολλούς Δήμους το 50%. Χιλιάδες συμβασιούχοι έχουν απολυθεί και το πρόβλημα θα οξυνθεί με τον Καλλικράτη.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων και Νομαρχών και στην περιοχή μας, που ήταν στα χέρια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τη στήριξη σε πολλές περιπτώσεις είτε του ΣΥΝ, είτε του ΛΑΟΣ, πρωτοστάτησαν σε αντεργατικές ρυθμίσεις, προώθησαν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, ιδιωτικοποίησαν τομείς της τοπικής διοίκησης, εφάρμοσαν τα ΣΔΙΤ. Επιβάρυναν παραπέρα τη λαϊκή οικογένεια με τις αυξήσεις τελών για τις υπηρεσίες που δικαιούνταν. Έδωσαν χέρι βοήθειας στις κυβερνήσεις, ήταν μακριά από τους λαϊκούς αγώνες.
Μέσω του Καλλικράτη, δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, για τη ληστεία του φυσικού πλούτου και του ανθρώπινου δυναμικού. Τα όποια προγράμματα εκπονούνταν ή σχεδιάζονταν (για τη χρήση γης, για την καθαριότητα, τους ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ, για διάφορα έργα υποδομής), θα περάσουν στα χέρια επιχειρηματιών, μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.
Οι υποσχέσεις και τα συνθήματα που συνοδεύουν τον Καλλικράτη είναι παραπλανητικά. Προωθείται η κατηγοριοποίηση των σχολείων με ταξικά κριτήρια, η μετατροπή τους σε επιχειρήσεις, ενώ θα έχουν διαφοροποιημένα προγράμματα, που σημαίνει κατάργηση του ενιαίου, ισότιμου χαρακτήρα της μόρφωσης. Θα προχωρήσει παραπέρα η εμπορευματοποίηση στην Υγεία, η παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας.
Πολλοί από του; Νομάρχες και τους Δημάρχους εκφράζουν διαφωνία για τον Καλλικράτη με επίκεντρο τα όρια των δήμων και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων και των πόρων. Για μας είναι καθαρό ότι αυτό που καθορίζει τον προοδευτικό ή αντιδραστικό χαρακτήρα του θεσμού δεν είναι τα όρια κάποιου δήμου ή μόνο η εκταμίευση χρημάτων, αλλά το περιεχόμενο της πολιτικής και πρακτικής που ασκείται στη δημοτική και περιφερειακή διοίκηση.
Το ΚΚΕ θα στηρίξει σ’ όλη την Περιφέρεια και σ’ όλους τους Δήμους, ψηφοδέλτια με τον τίτλο «Λαϊκή Συσπείρωση». Στα ψηφοδέλτια αυτά έχουν θέση ριζοσπαστικές δυνάμεις, που ήδη έχουν προσφέρει στις γραμμές τους λαϊκού κινήματος, στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Δε θα κρυφτούμε πίσω από τις λεγόμενες «τοπικές κοινωνίες», πίσω από δήθεν ανεξάρτητους και ακομμάτιστους υποψήφιους, που την επόμενη των εκλογών θα σταθούν απέναντι στους λαϊκούς αγώνες και τις λαϊκές ανάγκες…»



