Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, 9:51:00 μμ

Πολιτιστικά

Το Ορφάνι της Καβάλας είναι ο προορισμός αναψυχής των  ΑμεΑ στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα, που προσφέρει εντελώς δωρεάν ο Δήμος Κιλκίς για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.  

Για την υλοποίησή του ο Δήμος Κιλκίς υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία Κυψέλη Τσαφ – Τσουφ Α.Ε.(Παιδικές Κατασκηνώσεις) που εδρεύει στο Ορφάνι Καβάλας. Συμμετοχή δήλωσαν δεκαπέντε ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που ανήκουν σε ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου και είναι εγγεγραμμένοι σε φορείς παροχής υπηρεσιών προς ΑμεΑ του Δήμου Κιλκίς (“ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Κιλκίς”, ”Κ.Κ. Στήριξης”, ”Βηματίζω”, “Ιππόκαμπος”.

Στην εγκατάσταση φωτισμού ανάδειξης και ασφάλειας του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ευρωπού, μιας ιδιαίτερα σημαντικής πόλης της αρχαίας Μακεδονίας, προχωρεί το Υπουργείο Πολιτισμού, διά της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Η αρχαία πόλη της Ευρωπού παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση από την 5η προχριστιανική χιλιετία π.Χ. μέχρι και τον 6ο μεταχριστιανικό αιώνα. Από την Ευρωπό προέρχεται και ο μοναδικός Κούρος, που έχει ανασκαφεί στη βόρεια Ελλάδα.

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, η Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» αποδεχόμενη για ακόμη μια χρονιά την πρόσκληση του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Φυσκιωτών, του προέδρου κ. Κυριάκου Φωτιάδη και του υπόλοιπου Δ.Σ., συμμετείχε με το χορευτικό Τμήμα Ενηλίκων Παραστάσεων, στις εορταστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου για την Ιερά Πανήγυρη του Προφήτη Ηλία στη Φύσκα Κιλκίς.

Και φέτος οι εκδηλώσεις του Ποντιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Χωρυγίου είχαν μεγάλη επιτυχία, όπως είθισται εξάλλου τα τελευταία χρόνια, με εξαιρετικά μουσικά συγκροτήματα.

Μέρος των εκδηλώσεων είναι μονίμως και βράβευση προσωπικοτήτων που έχουν συνεισφέρει πολιτισμικά και πνευματικά στα ποντιακά δρώμενα.

Βραβεύτηκαν η Αγγελική Παμπουκίδου, φιλόλογος και ο Ανανίας Τσιραμπίδης ομότιμος καθηγητής γεωλογίας στο ΑΠΘ.

Αναβάλλεται τελικά η αποψινή παράσταση του «Άμλετ» στο Θέατρο Λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης στην πόλη του Κιλκίς.

Στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ποντοηράκλειας – Κιλκίς, έγιναν την Τετάρτη 17 Ιουλίου στην πλατεία του χωριού, τα αποκαλυπτήρια της καλλιτεχνικής παρέμβασης του Ν. Σιάνα. Η όμορφη μεταλλική ποντιακή λύρα και ο ύμνος στη λύρα του Πόλυ Χάιτα τοποθετημένα πάνω σε ένα βράχο να θυμίζουν σε όλους το πόσο στενά δεμένη με την λύρα είναι η ψυχή των Ποντίων. Την διατήρησαν σαν κάτι ιερό με το οποίο εκφράζεται τόσο αυθεντικά και πηγαία η χαρά και ο πόνος τους επί χιλιάδες χρόνια.

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου το Πανηγύρι Αγίας Παρασκευής στην Καστανερή

Με μια από τις καλύτερες ταινίες του 2023 και του ανεξάρτητου Αμερικανικού κινηματογράφου συνεχίζονται οι προβολές στο θερινό σινεμά στο Στέκι της Τέχνης στο Μεταλλικό, την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ

Η ταινία  «Περασμένες Ζωές» της Σελίν Σονγκ ,  θα μάς συγκινήσει,  θα μας βάλει σε σκέψη αλλά  δεν θα μας κουνήσει  το δάχτυλο.  

Οι Θεατρικές Παραγωγές Τεχνόκοσμος, σε συνεργασία με το Θέατρο Σκιών του Οδυσσέα Κανλή, ανεβάζουν την παράσταση Θεάτρου Σκιών «O Καραγκιόζης και ο τρομερός Πειρατής» στο Ανοιχτό Θέατρο Λόφου Κιλκίς την Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 20:30

Λίγα λόγια για το έργο:

Ιερά Πανήγυρις Αγίας Παρασκευής Πλαγίων Παιονίας Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Σελίδα 1 από 801