Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023, 12:03:45 πμ
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 22:52

100 χρόνια Πρόσκοποι Κιλκίς: Ξύπνησαν μνήμες και θύμησες στην εκδήλωση τιμής της ιστορίας των Προσκόπων

Ένας αιώνας ιστορίας συμπληρώθηκε και στο πέρασμα του χρόνου η φλόγα των ιδανικών που πρεσβεύει η Προσκοπική Κίνηση του Κιλκίς πέρασε από γενιά σε γενιά, κλείνοντας αισίως τα 100 χρόνια ζωής και παρουσίας. Δράση, παιχνίδι, συμβολή στη διαπαιδαγώγηση με επίκεντρο το παιδί, προσφορά στην κοινωνία και αγάπη για το περιβάλλον!

 

Όμορφες αναμνήσεις και θύμησες άλλων εποχών ξύπνησαν και κυριάρχησαν στην εορταστική εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι Πρόσκοποι του Κιλκίς το απόγευμα του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου 2023 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Παλιοί Πρόσκοποι που βρέθηκαν στην αίθουσα ταξίδεψαν τους νεότερους πίσω στο χρόνο, επιβεβαιώνοντας πόσο δυνατές είναι οι σχέσεις ανθρώπων που μοιράστηκαν τα ίδια ιδανικά και τις ίδιες αξίες. Σωτήρης Χρυσάφης, Μιχάλης Πυρίντζος, Δαμιανός Σιτμαλίδης, Αχιλλέας Πιστοφίδης, Παναγιώτης Στεφανίδης, Γιώργος Μωυσίδης και Χρήστος Τομπουλίδης κατέθεσαν από καρδιάς τις θύμησες από τα χρόνια τους, τις προσκοπικές στιγμές και κατασκηνώσεις, όλα όσα έζησαν στον Προσκοπισμό του Κιλκίς, μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης.

Στον χαιρετισμό του νωρίτερα ο Περιφερειακός Έφορος Κ. Μακεδονίας Χρήστος Καναρόπουλος αναφέρθηκε στον σπόρο που φυτεύτηκε το 1923 και στις διακυμάνσεις των περιόδων της ιστορίας για να καρποφορήσει η Προσκοπική Κίνηση και να πορευτεί στο διάβα της, φτάνοντας το 2023. Παρουσίασε συνοπτικά τη σημερινή εικόνα των Προσκόπων, εκφράζοντας την ελπίδα και την αισιοδοξία του για το αύριο!

Χαιρετισμό απηύθυναν εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου ο Πρωτ. π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Κιλκίς ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν. Κιλκίς κ. Κωνσταντίνος Κατσιάνος και ο Περιφερειακός Έφορος Κ. & Αν. Μακεδονίας και Θράκης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού κ. Θόδωρος Κεμανίδης, εκφράζοντας αμφότεροι τις θερμές ευχές τους.

Παρέστησαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς κ.κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου και Κωνσταντίνος Πουντζουκίδης, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών κ. Κωνσταντίνος Ραμπίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών κα Γεωργία Κολεσιώτου, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Στενημαχιτών κα Ευαγγελία Μαυρομάτη, Στελέχη του τοπικού Σ.Ε.Ο., κ.α.
Στην όμορφη αυτή γιορτή συμμετείχαν εκτός από τους Παλιούς Προσκόπους, παλιοί Αρχηγοί Συστημάτων, ενεργά στελέχη και μέλη με επικεφαλής τους Αρχηγούς των δύο Συστημάτων του Κιλκίς Ιωάννα Κοζανίδη και Στάθη Ιορδανίδη, οι Πρόεδροι των Επιτροπών Κοινωνικών Συμπαραστάσεων Γιάννης Φωτιάδης, Όλγα Σαλονικίδου και Παναγιώτης Αμοιρίδης, κ.α.
Την εκδήλωση παρουσίασαν οι βαθμοφόροι Βασιλική Ζώγκα και Αλέξης Ιορδανίδης και το πρόγραμμα περιλάμβανε την ιστορία της ίδρυσης, video με εικόνες δράσεων και κατασκηνώσεων από όλες τις εποχές καθώς και ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας.

«Αξίες, αρχές, ιδανικά, συναισθήματα, ιδέες, ευθύνη, εθελοντισμός, προσφορά, παιχνίδι, δράση, αλληλεγγύη, συμμετοχή, συλλογικότητα, συνεργασία...Όλοι εμείς, όσοι πέρασαν, όσοι θα έρθουν... είμαστε ένας κρίκος γερός δυνατός! Χρόνια Πολλά!»