Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 11:17:56 πμ
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου 2014 00:00

10ο Αντάμωμα Θρακιωτών ν. Κιλκίς στη Γουμένισσα

Πλήθος χορευτών και εραστών της παραδοσιακής μουσικής, αγκάλιασαν  το 10ο Αντάμωμα Θρακιωτών, που έγινε στην Γουμένισσα την Κυριακή 31 Αυγούστου στις 8:30 το βράδυ. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Πολιτιστικός σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας.
Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Σύλλογοι και χορευτές βρέθηκαν στο εντευκτήριο του συλλόγου όπου έγινε η αφετηρία της πατινάδας και με συνοδεία γκάιντας και κρουστών, χωριζόμενοι σε 3 ομάδες, έφτασαν στην κεντρική πλατεία από διαφορετικούς δρόμους. Εκεί δημιουργήθηκε μια τεράστια χορευτική πομπή και πραγματοποιήθηκε μια όμορφη τελετή έναρξης. Ως οικοδεσπότης του 10ου Θρακικού Ανταμώματος κήρυξε την έναρξη ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, κ. Τάτσης Αστέριος.


Στόχος του ανταμώματος ήταν να προβληθεί το θρακιώτικο στοιχείο και να λάμψουν οι ρίζες και ο πολιτισμός. Ήταν μια ευκαιρία να συσπειρωθεί ο Θρακιώτικος ελληνισμός, να συνομιλήσει και να αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας και επαφής. Να προσεγγίσουν τη Θράκη μέσα από δρόμους μουσικούς, ιστορικά μονοπάτια και «παλιά αντέτια».
Το τραγούδι και η μουσική αποτελούν την πυξίδα για την γνωριμία με τη Θράκη. Ο χορός για τους Θρακιώτες είναι αστείρευτη πηγή άντλησης δύναμης και κουράγιου. Οι χορευτές και οι χορεύτριες με κίνηση, έκφραση και συναίσθημα έστειλαν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: ότι ο πολιτισμός και η παράδοση είναι στοιχεία αδιαπραγμάτευτα που προσδιορίζουν την ιστορία μας, οδηγούν τα βήματα μας στο σήμερα και προδιαγράφουν το μέλλον.
Μέσα από το 10ο Αντάμωμα, οι γόνοι τρίτης και τέταρτης γενιάς συνέχισαν το σπουδαίο έργο της διατήρησης και μεταλαμπάδευσης της παράδοσης στη νέα γενιά. Η καρδιά των Θρακιωτών χτύπησε στην Γουμένισσα σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού. Το μεγαλείο του χθες, η νοσταλγία του σήμερα και η ελπίδα του αύριο ενώθηκαν αναδεικνύοντας μουσικές διαδρομές και πολύχρωμες φορεσιές.
Συμμετείχαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι: «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας, «Ανατολική Ρωμυλία» Πολυκάστρου, Θρακική Εστία Κιλκίς, Αξιοχωρίου, Ρυζίων, «Άγιος Τρύφων» Κιλκίς, Τερπύλου, Άσπρου, «Ορφέας» Πεδινού, Μανδρών, Μεσσιάς «Αλέξανδρος Βυζάντιος», «Άγιος Γεώργιος» Βαφειοχωρίου, «Αταλάντη» Τούμπας, Ξυλοκερατιάς, Βαπτιστή, Αγίου Πέτρου, «Εχέδωρος» Γαλλικού, Πλαγιάς. Στους συμμετέχοντες συλλόγους δόθηκαν αναμνηστικά διπλώματα, καθώς και στους χοροδιδασκάλους αυτών.
Η οργανωτική επιτροπή του Ανταμώματος απαρτιζόταν από τους συλλόγους:  Γουμένισσας, Πολυκάστρου, Βαφειοχωρίου, Πεδινού και Θρακική Εστία Κιλκίς.
Την επιμέλεια της παρουσίασης είχαν η κ. Τοσιλιάνη Νίκη και η κ. Τατσιούδη Σοφία, οι οποίες μέσα από την βραδιά αντάμωσης με την ιστορία των προγόνων, μας συνόψισαν το βασικό μήνυμα: η παράδοση δεν κλονίζεται από καμία κρίση και παραμένει σε καλά χέρια.