Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 9:57:40 μμ
Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2008 14:39

Αντί στεφάνι στον Κεμάλ να πάει στην Παναγία Σουμελά

Τη λύπη τους για την κατάθεση στεφανιού από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο μνημείο του σφαγέα των ποντίων Κεμάλ Ατατούρκ εκφράζει η Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες».
Σε ανακοίνωσή της καλεί τον πρωθυπουργό και κάθε έλληνα εκπρόσωπο της Πολιτείας όταν βρίσκονται στην Τουρκία να επισκέπτονται τα εκί μνημεία του ποντιακού ελληνισμού (Φροντιστήριο Τραπεζούντας, Παναγία Σουμελά).
Ιδού το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης των ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ:

Η Ένωση Ποντίων Νομού Κιλκίς, οι Αργοναύτες, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των μελών της, εκφράζει τη λύπη της για την  κατάθεση στεφανιού στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, σε σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη του στην Τουρκία.
H διαμαρτυρία αυτή είνια διαχρονική και πάγια μας θέση, καθώς η απόδοση τιμών από ποιοδήποτε Έλληνα πολιτικό στον διώκτη και σφαγέα του ποντιακού ελληνισμού, αποτελεί μέγιστη προσβολή στη μνήμη του ποντιακού ελληνισμού.
Απεναντίας, ζητάμε από την εκάστοτε κυβέρνηση να θέτει το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μετ’ επιστάσεως στην Τουρκία, για να βρουν οι ψυχές των προγόν ων μας δικαίωση και να συμφιλιωθεί η Τουρκία με το ιστορικό παρελθόν της.
Θεωρούμε επίσης ότι ε΄ναι εθνικά δίκαιο και ιστορικά αναγκαίο όταν οι εκπρόσωποι της ελληνικής μας πολιτείας επισκέπτονται την γείτονα χώρα, να επισκέπτονται παράλληλα και τα εκεί μνημεία του ποντιακού ελληνισμού, όπως “Παναγία Σουμελά”, Φροντιστήριο Τραπεζούντος κ.ά. για λόγους συμβουλικούς αλλά και ουσιαστικούς. Όσο η μνήμη καίει στα μέρη του Πόντου ως “άκαυστη βάτος”, εμείς οφείλουμε να βλέπουμε αλλά κυρίως να μην ξεχνάμε.