Quantcast
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023, 7:19:49 μμ
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2009 06:49

Ενθουσίασαν οι χορευτές του “Αγ. Τρύφωνα”

Πλούσια δράση ανέπτυξε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος “Άγιος Τρύφων” Γουμένισσας κατά το δίμηνο Ιούλιο-Αύγουστο. Στις 13 Ιουλίου μεταξύ άλλων, συμμετείχε στη “Γιορτή Καλαμποκού” του Δήμου Καλαμπακίου Δράμας, μια γιορτή γεμάτη χορό συνοδευόμενη από τα ξακουστά Χάλκινα της Γουμένισσας. Παραδοσιακές φορεσιές και παραδοσιακή μουσική συνέθεσαν ένα υπέροχο σκηνικό που ενθουσίασε το κοινό.


Στις 2 Αυγούστου συμμετείχε στα “Γυναικοκάστρεια” του νομού Κιλκίς με το εφηβικό τμήμα, που παρουσίασε με υποδειγματική τεχνική παραδοσιακούς χορούς της Β. Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας, αποσπώντας τη γενική επιδοκιμασία και κερδίζοντας τις εντυπώσεις.
Στις 8 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με υλικό από τα Άνω Βοδενά και Στενήμαχο, την οποία επιμελήθηκε το Δ.Σ. του συλλόγου, δίνοντας ιδιαίτερο χρώμα, και προσφέροντας συγκίνηση στα άτομα της Γ’ ηλικίας. Οι πρωτοβουλίες και η προσπάθειες αυτού του είδους, κρατούν ζωντανή τη μνήμη των προγόνων μας στους οποίους οφείλουμε τη δική μας ύπαρξη. Είναι ένα μήνυμα για τους νέους να κρατήσουν την παράδοση και να διατηρήσουν την πολιτισμική κληρονομιά. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά φωτογραφίες των Ανατολικορωμυλιωτών πριν το 1924 και λίγο μετά. Στον ίδιο χώρο στεγάζονταν και η έκθεση αγιογραφίας της κ. Άννας Γουγουμάνη.
Στις 16 Αυγούστου ο Σύλλογος συμμετείχε στην κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Γουμένισσας, στα “34α Θεοτόκια”,  μια βραδιά Ανατολικής Ρωμυλίας υπό τους ήχους του Θύμιου Γκογκίδη.
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 21.00 η ώρα, κάνοντας παρέλαση και τα πέντε χορευτικά τμήματα, μαζί με το φιλοξενούμενο τμήμα του Συλλόγου “Αρμονία” Κιλκίς, και χορεύοντας στον κεντρικό δρόμο της όμορφης κωμόπολης, με τα λάβαρα, τους χορευτές και τους μουσικούς μέχρι και την κεντρική πλατεία του Θάνου Ζελέγκου, όπου συγκεντρωμένο πλήθος κόσμου τους υποδέχτηκε. Η εμφάνιση τους γεμάτη κέφι και ζωντάνια ενθουσίασε τον κοινό το οποίο και αντάμειψε με παρατεταμένο χειροκρότημα. Εντυπωσιακή και άριστη εικόνα άφησαν οι χορευτές με τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους που παρουσίασαν χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας και αναπαράστησαν το δρώμενο του θέρους. Το εφηβικό τμήμα με μαγικό τρόπο έκλεισε την όμορφη βραδιά, αφήνοντας σε όλους τη γλυκιά προσμονή των επόμενων Θεοτοκείων.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την συνολική παρουσία και εικόνα των χορευτικών και για την μεγάλη απήχηση που είχε αυτή στον κόσμο. Δεν παρέλειψε προσφέροντας αναμνηστική πλακέτα, να αναφερθεί στο δραστήριο Πρόεδρο κ. Αστέριο Τάτση, ο οποίος απέσπασε τα εύσημα για την υπέροχη βραδιά.
Το τραγούδι, ο χορός και το γλέντι κράτησαν μέχρι αργά, με την καρδιά της Γουμένισσας να χτυπά στους ρυθμούς της Ανατολικής Ρωμυλίας. Αποχωρώντας όλοι οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά στον ίδιο τόπο και χώρο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών και φορέων. Μεταξύ των οποίων ο κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης, ο δήμαρχος Στυλιανός Παπαπαναγιώτου, οι αντιδήμαρχοι Μαρία Παλάνη και Γεώργιος Θεοδωρίδης, η δήμαρχος Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου, δημοτικοί σύμβουλοι, ο διοικητής της Αστυνομίας κ. Μπουζαλάς, η διοικητής του Νοσοκομείο Γουμένισσας κ. Καμηλαράκη-Σαμρά, ο Δασάρχης Αντώνιος Τζάκος, ο διοικητής της Αστυνομικής Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής Δημήτριος Καλλίνης, ο Υπ/γος ε.α. Πυροσβεστικής Γεώργιος Βεσίρης, αντιπρόσωποι της Γουμένισσας το Δήμου Καλαβρύτων, ο Γ. Γραμματέας Νομαρχίας κ. Μακρής, πρόεδροι και μέλη των πολιτιστικών συλλόγων Γουμένισσας “Οι Παίονες”, “Διογένης Σινωπεύς”, “Γουμενισσιωτών” Θεσσαλονίκης, Κάρπης, Στάθη, Φιλυριάς, Γρίβας, Πολυπέτρου και Πολυκάστρου.
Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. θέλουν να ευχαριστήσουν:
Τους Κωνσταντίνο Κιλτίδη και Σάββα Τσιτουρίδη για την αμέριστη στήριξη και βοήθεια τους στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, τον δήμαρχο Σ. Παπαπαναγιώτου και την Δημοτική Αρχή, τους Αντιδημάρχους Παλάνη και Θεοδωρίδη για την άριστη συνεργασία, τον Δημοτικό Σύμβουλο Αλέκο Κουσιδώνη, τον Πέτρο Ίντο για την παραχώρηση της αίθουσας στην οποία λειτούργησε η έκθεση φωτογραφίας, την Άννα Γουγουμάνη για την συνεργασία στην έκθεση Αγιογραφίας, τον Θύμιο Γκογκίδη για την υπέροχη βραδιά, όλους τους χορευτές και τους γονείς τους, τη χοροδιδάσκαλο Κατερίνα Κούπανη για την άριστη προετοιμασία των χορευτικώ τμημάτων, το Δ.Σ. του πολιτιστικού Συλλόγυ “Αρμονίας” Κιλκίς, την Κωνσταντίνα Κούρτη-Δουλκερίδου για την υπέροχη παρουσίαση, το Δ.Σ. του πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου Δράμας για την φιλοξενία, τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικοκάστρου Στέλιο Ιασωνίδη για την φιλοξενία.