Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 12:30:51 πμ
Τρίτη, 18 Μαϊος 2010 16:34

Ενθουσίασε ο «Μάρκος στο χαρέμι»

markos


Στο πολύχρωμο και μαγευτικό παλάτι του Σουλειμάν-πασά μας ταξίδεψε με μεγάλη επιτυχία η θεατρική ομάδα «Ράβε Ξήλωνε» του Δήμου Κιλκίς ανεβάζοντας για τρεις ημέρες την μουσική παράσταση του Θωμά Κοροβίνη «ο Μάρκος στο χαρέμι». Σε ένα παλάτι όπου ο ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης και η παρέα του το γέμισε με ρεμπέτικα, ξετρελαίνοντας τις όμορφες χανούμισσες, τις οποίες ελευθέρωσε από τον παράδεισο με τις αλυσίδες. Η Βαλιδέ, που έπαιξε με καταπληκτικό τρόπο η Ξένια Γιαννουλίδου προσκάλεσε τον γνωστό ρεμπέτη Βαμβακάρη στην Κωνσταντινούπολη. Τον δύσκολο ρόλο του μουσικοσυνθέτη έφερε εις πέρας ο Οδυσσέας Φραγκελάκης, αγγίζοντας πολλές φορές την ρεμπέτικη μαγκιά και αποδίδοντας με τα εκλεκτά τραγούδια τον νταλκά, το πάθος και τον αναστεναγμό.
Όλα παρουσιασμένα εξαιρετικά και με πολύ μεγάλη δόση γέλιου και χιούμορ από τον Καραγκιόζη, που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους 700 και πλέον Κιλκισιώτες που παρακολούθησαν την παράσταση. Ρόλο που υποδύθηκε ο Σπύρος Καμπρέλας, ο οποίος έδειξε για άλλη μια φορά το μεγάλο του ταλέντο. Τον Σταύρακα, που άμα λάχει ανοίγει «κουμπότρυπες με στρίφωμα», έπαιξε με πολύ μαγκιά αλλά και ελιγμούς εκεί που χρειάζονταν η Καλλιόπη Μητσακάκη. Και ενώ οι χανούμισσες Στρίγκλα Ξεβρακολιά (Νικολέτα Παπαμανώλη), Τσαχπίν Γκιουζέλ (Κική Αυγερινάκη), Φραγκοσυριανή (Γεωργία Ιωαννίδου), Αρμεγάνδρα Ντε Λος Πέος (Ελπίδα Χαριτίδου), Κουντουρντού (Μαρία Γεωργίου), Τσιφούτ (Γεωργία Ιωαννίδου), Γιουβαρλάκ (Ελεονώρα Μάτο), Καμπουρίτσα Σουμέλα (Μαρία Φωτιάδου) και Ρεμπέτ (Σόνια Αντωνιάδου), εξιστορούσαν μέσα από τα τραγούδια και τους χορούς τον πόνο τους, ο Μάρκος μαζί με τον Σταύρακα συμμάχησαν με τον Καραγκιόζη για να τις απαγάγουν και να τις ελευθερώσουν. Τους τα χάλασε όμως ο Μορφονιός που υποδύθηκε με επιτυχία, ο Ανδρέας Ναστούλας, «καρφώνοντας» τα πάντα στην Βαλιδέ. Στο τέλος όμως αυτή τους συγχώρεσε όλους και ανακοίνωσε την κατάργηση του χαρεμιού.
Μια εξαιρετική παράσταση που καταχειροκροτήθηκε, με την σκηνοθέτη Ελένη Πήττα να κερδίζει το δικό της στοίχημα, ότι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί μπορούν να πετύχουν πολλά. Την μουσική της παράστασης έγραψε ο Γκιγιόμ Σαρποτιέ ενώ μπουζούκι έπαιξε ο Βασίλης Αντωνιάδης. Την χορογραφία έκανε η Μαρία Καραμήτρη ενώ την διδασκαλία χορού έκανε η Ελένη Τσίγγαρα. Οι φωτισμοί ήταν του Θανάση Ντέμκου ενώ την κατασκευή σκηνικού ανέλαβε το 2ο ΕΠΑΛ Κιλκίς.
Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές του έργου για την επιτυχία του εγχειρήματος και όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ Χρ. Σπίγκος, «στις δύσκολες μέρες που περνάμε, η ελπίδα έρχεται από τον πολιτισμό και από τους ανθρώπους που δημιουργούν».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την παράσταση παρακολούθησε και ο συγγραφέας του έργου Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος συνεχάρη ενθουσιασμένος τους ηθοποιούς.