Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 12:57:49 μμ
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 02:13

Έθιμο « Κόλιντε »

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυπέτρου, δραστήριος πάντα και πιστός στην παράδοση οργανώνει και φέτος την αναβίωση – αναπαράσταση του εθίμου «Κόλιντε».
Στην σχετική πρόκλησή του , την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Πολυκράτης Πανιτσίδης και η γραμματέας Πασχαλίνα Τουλούπη, αναφέρει:

«Στο χωριό μας το Πολύπετρο αναβιώνουμε κάθε χρόνο ένα έθιμο που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, το ονομαζόμενο «Κόλιντε». Το έθιμο αυτό ανάγετε στα χρόνια της γέννησης του Χριστού και έχει σχέση με την γέννηση του Θεανθρώπου.
Οι κάτοικοι του χωριού μας το βράδυ της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου 2011 ανάβουν μεγάλη φωτιά στη πλατεία του χωριού προαναγγέλλοντας τη γέννηση του Χριστού. Στο κόσμο προσφέρετε η παραδοσιακή φασολάδα, κόκκινο κρασί και άλλα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα, ενώ υπό τον ήχο των χάλκινων της Γουμένισσας ο κόσμος χορεύει και διασκεδάζει έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης μέρας
Η εκδήλωση ξεκινάει στις 7 μ.μ. με τη χορωδία του συλλόγου μας να ψάλει χριστουγεννιάτικους ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα και στη συνέχεια τα χορευτικά του συλλόγου θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.
Τη διοργάνωση της εκδήλωσης αναλαμβάνει, η Τοπική Κοινότητα Πολυπέτρου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και το Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Σύλλογο του χωριού.»