Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 12:59:55 πμ
Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 04:49

Η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού δια χειρός Θεόδωρου Παυλίδη

Όταν 130 πολίτες συγκεντρώνονται βράδυ Παρασκευής για να ενημερωθούν για την έκδοση δυο βιβλίων ενός συντοπίτη τους συγγραφέα, τότε το δικαίωμα στην ελπίδα παραμένει ζωντανό και αναπαλλοτρίωτο. Το επίτευγμα ήταν των πολιτών του Κιλκίς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των τεσσάρων διοργανωτών φορέων (Δήμος Κιλκίς, Δικηγορικός Σύλλογος, σύλλογος Ποντίων ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ, Σύλλογος Δυτικοποντίων «Γερμανός Καραβαγγέλης») και έσπευσαν να ενημερωθούν για την έκδοση των δυο πρόσφατων βιβλίων του συμπατριώτη μας δικηγόρου και μελετητή της ιστορίας Θόδωρου Παυλίδη.
Στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς με παρουσία των βουλευτών Κ. Κιλτίδη και Γ. Φλωρίδη, του νομάρχη Ευάγγελου Μπαλάσκα, των πρώην βουλευτών Σ. Τσιτουρίδη και Θ. Πασσαλίδη, των δημάρχων Χέρσου Χρ. Ανθακίδη, Μουριών Σ. Αργυρόπουλου, Δοϊράνης Γ. Καλπακίδη, του προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Κιλκίς Δημ. Φωτιάδη, εκπροσώπου της ταξιαρχίας, διατελεσάντων προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου ( ο κ. Παυλίδης υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών της ίδρυσης και πρώτος πρόεδρος του αυτοτελούς δικηγορικού συλλόγου στο Κιλκίς κατά τη δεκαετία του ’90) όπως οι κ. Γ. Γεωργαντάς, Νικολέτα Κορωνίδου, του πρώην δημάρχου Αναστ. Αμανατίδη κ.α  χαιρέτισαν την έκδοση των δυο βιβλίων του συγγραφέα  εκ μέρους των διοργανωτών φορέων ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημ. Τερζίδης, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ευρώπη Αρτόγλου ο πρόεδρος  των Αργοναυτών» Θαν. Λαβασάς και ο πρόεδρος των δυτικοποντίων Νίκος Παπαδόπουλος.
Στη συνέχεια ο πνευματικός μέντορας του συγγραφέα, ο κ. Γεώργιος Αντωνιάδης παρουσίασε το πρώτο βιβλίο του κ. Παυλίδη «Ο ελληνισμός του Δυτικού Πόντου».
Ο κ. Αντωνιάδης που ως ερευνητής της ιστορίας έχει να παρουσιάσει και ο ίδιος πλούσιο συγγραφικό έργο σχετικό με την ιστορία του δυτικού Πόντου (καταγραφή της φριχτής εμπειρίας που έζησαν στην περιοχή της Μπάφρας  οι Πόντιοι όπως την αφηγήθηκαν  οι ίδιοι, εξιστόρηση του αντάρτικού στον δυτικό Πόντο) ανέπτυξε όσα πραγματεύεται ο Θ. Παυλίδης και ανέδειξε τις αρετές του έργου και την φιλοπονία του συγγραφέα.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην προβληματική ιστορική μνήμη  του σύγχρονού νεοελληνικού κράτους, αλλά δυστυχώς και μεγάλης μερίδας των πολιτών.
Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης, ο δικός μας ιστορικός μελετητής της ποντιακής ιστορίας σε ένα διαφορετικό επίπεδο, πέραν της βιωματικής καταγραφής, είναι ένας από τους εγκυρότερους γνώστες του θέματος και η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του κ. Παυλίδη «Το ποντιακό ζήτημα από τη σκοπιά των Τούρκων» εξελίχθηκε σε ένα συναρπαστικό σεμινάριο συγκριτικής ιστορίας του ιδίου θέματος όπως το αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία. Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και του θέματος που πραγματεύεται το βιβλίο του κ. Παυλίδη, θα δημοσιεύσουμε σε προσεχές φύλλο μας την παρουσίαση που έκανε ο κ. Αγτζίδης.
Τέλος, ο κ. Θεόδωρος Παυλίδης περιέγραψε στη σύντομη ομιλία του τους λόγους που τον ώθησαν με την ιστορία και του τουρκόφωνου ποντιακού ελληνισμού. Ξεκίνησε μνε βιωματικές αναφορές για να εκταθεί αργότερα στα κύρια σημεία των δυο βιβλίων του και να καταλήξει από εκεί που ξεκίνησε: “Ας είναι η σημερινή βραδιά ένα μνημόσυνο στη μνήμη του πατέρα μου που έφυγε σαν σήμερα πριν 11 χρόνια” (16 Απριλίου 1999) κατέληξε και συγκίνησε το ακροατήριο που τον καταχειροκρότησε.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.