Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, 1:41:54 πμ
Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011 20:15

Ο Αξιος της πατρίδας Ο ηλιοπότης Ελύτης

politistiki-etaireia-ekpaideutikon
Οι δύο αφηγήτριες, Καλφοπούλου Ελισάβετ και Πολυχρονίδου Παρέσα, με τη λαγαρή φωνή τους μας ταξίδεψαν στα παιδικά και μαθητικά χρόνια του Ελύτη, ο οποίος ζώντας στα νησιά του Αιγαίου – Κρήτη, Μυτιλήνη, Σπέτσες – διαμόρφωσε ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του έργου του, το νησιωτισμό. Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην πνευματική του πορεία που σημαδεύτηκε από την ανακάλυψη του υπερρεαλισμού, τη φιλία του με τον Ανδρέα Εμπειρίκο και τη γνωριμία του με μεγάλους Έλληνες και Γάλλους διανοητές.
Ακολούθησε  η χρονολογική παράθεση των ποιητικών του συλλογών και έγινε ιδιαίτερη μνεία στο «μεγάλο παιδί του Ελύτη», το «΄Αξιον Εστί»  (1960), έργο που σύμφωνα με τη λογοτεχνική κριτική τον ανήγαγε σε  εθνικό ποιητή. Τέλος, μνημονεύθηκε το πλήθος των τιμητικών του διακρίσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό με κορωνίδα όλων την βράβευσή του το 1979 με το Νόμπελ λογοτεχνίας.
Τα κείμενα επιμελήθηκαν οι κυρίες Καλφοπούλου  Ελισάβετ και Τρίγκα Κωνσταντίνα οι οποίες κατάφεραν με λόγο περιεκτικό και ανεπιτήδευτο να μας κάνουν κοινωνούς της πλούσιας δημιουργίας του ποιητή αλλά και της πολυκύμαντης ζωής του.
Αποσπάσματα των έργων του απήγγειλαν με έξοχο τρόπο ο Γιαννακός Θεόδωρος, η Τρίγκα Κωνσταντίνα και η Μπάπκα Φωτεινή, ενώ η άψογη εκτέλεση δώδεκα μελοποιημένων ποιημάτων από τους Ναβροζίδου Γενοβέφα, Αλεβιζάκης Χρήστος, Καββαδία Νατάσα και Αντωνιάδη Βασίλη ενθουσίασε  και ξεσήκωσε το κοινό. Το επιμελημένο σκηνικό και η αριστοτεχνική  ηλεκτρονική παρουσίαση βίντεο και φωτογραφικού υλικού από τον Κάργο Παναγιώτη έδενε τέλεια με τον ήλιο και τη θάλασσα που εξυμνεί η ποίηση του Ελύτη.
Ήταν μια εκδήλωση άρτια και ευχάριστη γιατί συνδύασε τις φιλολογικές γνώσεις με την αισθητική απόλαυση που δημιούργησε το σύνολο των συμμετεχόντων . Έφερε τον ποιητή και άνθρωπο Ελύτη κοντά μας . Μετάδωσε τα αισιόδοξα μηνύματα της ελυτικής ποίησης σε μια εποχή δύσκολη και δυσοίωνη.
Ο ηλιοπότης Ελύτης μας κάλεσε να γίνουμε  « θαυματοποιοί της ζωής μας », να δούμε το φως και την ωραία πλευρά της ζωής. Ας ανταποκριθούμε σ΄ αυτό το κάλεσμα. Συγχαρητήρια σε όλους!

Γράφει η Κωνσταντινίδου Μαρία, φιλόλογος