Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 6:04:58 μμ
Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009 06:43

Ο Χαραλάμπης του Πεδινού

Το έθιμο του γερό Χαραλάμπη αναβίωσαν οι γυναίκες του Συλλόγου Πεδινού στο Πολιτιστικό Κέντρο του οικισμού. Πρόκειται για ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων του οικισμού από την περιοχή των 40 Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης, την περίοδο της ανταλλαγής πληθυσμών. Στην ιστορία πρωταγωνιστεί ο Χαραλάμπης, ένας εκ πεποιθήσεως εργένης. Οι προφορικές παραδόσεις λένε ότι ενώ έκανε παρέα με γυναίκες, ποτέ δεν παντρευόταν. Μέχρι βέβαια τη στιγμή που οι γυναίκες πήραν την απόφαση να τον παντρέψουν. Εξού και οι στίχοι του παραδοσιακού τραγουδιού «Έλα βρε Χαραλάμπη να σε παντρέψουμε να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε… Δεν την θέλω θα την πάρεις. Άλλα λόγια λέτε βρε παιδιά, τι καμώματά 'ναι τούτα με το ζόρι παντρειά!»
Γάμος χωρίς φαγητό δε νοείται, γι’ αυτό και οι Γυναίκες του Συλλόγου φρόντισαν να ταΐσουν πλούσια τους πολλούς καλεσμένους τους, πριν τον ερχομό του ζεύγους.
Το έθιμο ξεκίνα με την παραδοσιακή μπητινίτσα, την γλυκιά πίτα του γάμου, που πάνω της οι γυναίκες τοποθετούν τη βέρα της νύφης.
Γύρω από την πίτα οι «καλεσμένες» του γάμου χορεύουν τα τραγούδια «Σωπάσετε σιγήσετε, ν’ ακούσετε τι γένεται», «Σε πολλές χαρές επήγα, τέτοιο αντρόγυνο δεν είδα» και «Αρχοντογιός κάνει χαρά», ενώ με το τέλος των χορών οι ελεύθερες τρέχουν να πάρουν τη βέρα, μέσα από την πίτα. Το έθιμο λέει ότι όποια προλάβει να πάρει το δαχτυλίδι είναι αυτή που θα παντρευτεί πρώτη και θα έχει έναν καλό γάμο. Ακολουθεί το τραγούδι του Χαραλάμπη, κατά το οποίο γαμπρός και νύφη γνωρίζονται. Τα «ναζάκια» και από τις δύο πλευρές συνήθως δεν λείπουν, αλλά η κατάληξη είναι πάντα ευτυχής.
Κατά την αναβίωση του εθίμου δεν επιτρέπονται οι ανδρικές παρουσίες. Γι’ αυτό και τον ρόλο του Χαραλάμπη ερμηνεύει κάποια γυναίκα του Συλλόγου. Η μόνη εξαίρεση έγινε για την ορχήστρα, αλλά και για το Δήμαρχο Γαλλικού, Γεώργιο Θεοδωρίδη, ο οποίος παρακολούθησε το «γάμο» με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η Αντιδήμαρχος Γαλλικού, Άννα Δημάκη.  
Τέλος, ο Σύλλογος Γυναικών Πεδινού ευχαριστεί όλα τα καταστήματα του Κιλκίς και του Πεδινού για τα δώρα που προσέφεραν στη λαχειοφόρο αγορά.