Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 8:45:16 πμ
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 10:46

Οι μωμόγεροι της Ν. Σάντας

Το αρχαίο έθιμο των μομόγερων αναβίωσαν τα μέλη του ποντιακού συλλόγου Νέας Σάντας, με πρωτοστάτη το χορευτικό συγκρότημα, την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010. Ζωσμένοι τις χαρακτηριστικές κουδούνες και με την συνοδεία της γκάιντας και του νταουλιού γύρισαν στις γειτονιές του χωριού και κατέληξαν στον πεζόδρομο. Κέφι, χορός και άφθονο κόκκινο κρασί έπαιζαν τον πρώτο ρόλο σε μια βραδιά, νοσταλγική κυρίως αλλά και ιδιαίτερα διασκεδαστική.


Οι μωμόγεροι (ή μωμόεροι) είναι ένα Ποντιακό έθιμο που γινόταν στον Πόντο τα αρχαία χρόνια και συνεχίζεται μέχρι και τις ημέρες μας σε μέρη όπου το ποντιακό στοιχείο είναι έντονο. Το έθιμο είναι σατιρικό και συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων, από15 Δεκεμβρίου μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, άλλα μερικές φορές μέχρι και τον μήνα Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι μωμόγεροι ήταν το αποτέλεσμα των ανάλογων γιορτών, που γίνονταν στα βυζαντινά χρόνια. Η ετυμολογία της λέξης «μωμόγερος», προέρχεται από τη λέξη «μώμος» και «γέρος». Ο «Μώμος», Θεός των αρχαίων Ελλήνων, ήταν γιος του Ύπνου και της Νύχτας, προσωποποίηση της χλεύης και της κατακρίσεως. Η σύνθετη λέξη σχηματίστηκε κανονικά και σημαίνει «σκωπτικοί γέροι». Η ονομασία τους, άλλωστε, βεβαιώνει και τη σύνδεσή τους με την αρχαία εποχή και το αντίστοιχο εθιμικό Θέατρο των αρχαίων.
Με το πέρασμα των χρόνων, ωστόσο, η σημασία της λέξης «μωμόγεροι» άλλαξε και σήμαινε  «πρόσωπο μεταμφιεσμένο που φορούσε μάσκα σε παραστάσεις κωμικοτραγικές που γίνονταν τη νύχτα».