Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024, 10:30:37 μμ

Πολιτιστικά

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 12:56

Γυναίκες του κόσμου

Συντάκτης:

Την  Δευτέρα 19 Απριλίου 2010 στις 8 μ.μ στην αίθουσα “Κούρος Ευρωπού” της  ΤΕΧΝΗΣ θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής “Γυναίκες του κόσμου”, της Τάssαs Mπιτσάνη - Πέτρου. Η Τάssα Mπιτσάνη Πέτρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φιλολογία και είναι διδάκτορας της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν “Οι γυναικείες μορφές στο ζωγραφικό έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου”.

H Γουμένισσα με τα όμορφα έθιμά της και το πάντα ξεχωριστό τοπίο της υπόσχεται ένα υπέροχο Πάσχα με ξεχωριστές εικόνες και μυρωδιές.  H Ιερά Μονή της Παναγίας της Γουμένισσας πραγματοποίησε όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την περιφορά της εικόνας. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας χοροστατούντος του π. Αγαθάγγελου και του Μητροπολίτη Παντελεήμονα, ένα έθιμο που γίνεται κάθε Πάσχα για την ευλογία των Γουμενισσιωτών.

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 07:53

Κατανυκτική Αποκαθήλωση στον Όσιο Νικόδημο

Συντάκτης:

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης χιλιάδες πιστοί παρακολούθησαν χθες  Μεγάλη Παρασκευή στην Ιερά Μονή του Οσίου Νικοδήμου την τελετή της Αποκαθήλωσης του Ιησού Χριστού.  Ιδιαίτερα στην Μονή Πενταλόφου, η τελετή παίρνει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, αφού γίνεται αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης. Σ’ έναν λοφίσκο έξω από το μοναστήρι βρίσκεται ο εσταυρωμένος Ιησούς. Ο ηγούμενος, ως άλλος Ιωσήφ, κατεβάζει το άχραντο σώμα από το σταυρό. Μαζί με τους ιερείς και τους μοναχούς το τυλίγουν σε λευκό σεντόνι.

Με κατάνυξη, ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή η ακολουθία και περιφορά των Επιτάφιων από τους Ιερούς Ναούς της Γουμένισσας. «Η ζωή εν τάφω κατετέθης Χριστέ», έψαλλαν οι χορωδίες των πολιτιστικών συλλόγων Γουμένισσας, «ΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ» και «ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ». Νιώθοντας τον βουβό πόνο της Παναγιάς, έψαλλαν το «ω γλυκύ μου έαρ» και στη συνέχεια έγινε η περιφορά των Επιτάφιων.

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2010 07:37

Δρόμος «Μέγας Αλέξανδρος»

Συντάκτης:

«Για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται ο Διεθνής Μαραθώνιος Δρόμος «Μέγας Αλέξανδρος» με τη συμμετοχή και του Δήμου Κιλκίς ως  υποστηρικτή. Με τα πιο θερμά μου αισθήματα χαιρετίζω τη διεξαγωγή του  και συγχαίρω από καρδιάς τους διοργανωτές.

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 06:16

Έθιμο του Λαζάρου από το Σύλλογο Μανδρών

Συντάκτης:

Πιστός σε μία παράδοση χρόνων, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρών, αναβίωσε και φέτος την Κυριακή 28 Μαρτίου στην αίθουσα του συλλόγου, το Έθιμο του Λαζάρου. Ένα έθιμο που οι ρίζες του ξεκινούν από την Μανδρίτσα (σήμερα Βουλγαρία) και που με σεβασμό διατηρούν οι κάτοικοι των Μανδρών.

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και ενθουσιασμού εκατοντάδες Ελληνες ποντιακής καταγωγής προσήλθαν στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας της Βόρειας Στοκχόλμης, προσκεκλημένοι το συλλόγου Ποντίων Εύξεινος Πόντος Στοκχόλμης, για να τιμήσουν τους ελληνικής καταγωγής αλλά και Σουηδούς βουλευτές που προώθησαν ψήφισμα, που υπερψηφίστηκε στην Σουηδική βουλή την 11η Μαρτίου του 2010, το οποίο αναγνωρίζει την γενοκτονία τον Ελλήνων Ποντίων, Αρμενίων και Aσσυρο/Χαλδαίων από τον οθωμανικό και κεμαλικό ρατσισμό την περίοδο 1914-1923.

Πέμπτη, 01 Απριλίου 2010 05:48

Ομορφες γιορτές

Συντάκτης:

Την Τετάρτη 24 Μαρτίου τιμήθηκε στον Παιδικό Σταθμό στην Ν. Σάντας και στο Πεδινό η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου του 1821. Στη σχολική γιορτή οι μαθητές και μαθήτριες απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν και παρουσίασαν μικρά θεατρικά για την 25η Μαρτίου. Οι μικροί μαθητές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία εντυπωσιάζοντας, με το πάθος της ερμηνείας τους, όλους τους παρευρισκομένους.

Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010 07:38

Λαμπρές εκδηλώσεις στο δήμο Γαλλικού

Συντάκτης:

Παρουσία πλήθους δημοτών πραγματοποιήθηκε η κεντρική παρέλαση του Δήμου Γαλλικού στον Καμπάνη, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, της 25ης Μαρτίου. Πέρα από τη μαθητιώσα νεολαία και τους συλλόγους, στον κεντρικό δρόμο του Καμπάνη παρέλασαν και ιππείς. Το θέαμα που επεφύλαξε η δημοτική αρχή στους παριστάμενους, σε συνεργασία με τον Ιππικό Όμιλο Περιστερίου R7, για ακόμη μια φορά εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι με τη σειρά τους έσπευσαν σε παρατεταμένο χειροκρότημα.

Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010 07:18

Σε πλήρη δράση το ΚΑΠΗ Γουμένισσας

Συντάκτης:

Από τις αρχές του 2009 ο Δήμος Γουμένισσας ανακαίνισε και αναδιοργάνωσε το ΚΑΠΗ της πόλης εμπλουτίζοντας παράλληλα το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του. Πρόεδρος του ΚΑΠΗ είναι ο Δήμαρχος Στυλιανός Παπαπαναγιώτου, έχει ορίσει υπεύθυνο το δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Αλίρη, ενώ μέλη της επιτροπής είναι οι: Αικατερίνη Κούπανη Δημοτική Σύμβουλος, Γεώργιος Αλεξανδρής και Φωτεινή Καλδή. Υπεύθυνη του φυσικοθεραπευτηρίου είναι η Αικατερίνη Κουβέλη, ενώ το κυλικείο έχει το ζεύγος Μισίρκου.