Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 6:14:46 μμ

Πολιτιστικά

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 12:23

«Έλα βρε Χαραλάμπη να σε παντρέψουμε…»

Συντάκτης:

Οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Πεδινού, σώνει και καλά «Έλα βρε Χαραλάμπη να σε παντρέψουμε, να φάμε και να πιούμε και να χορέψουμε». Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι γυναίκες  του συλλόγου αναβίωσαν το έθιμο του γερό Χαραλάμπη την  Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του οικισμού. Πρόκειται για ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους οι πρόγονοι των σημερινών κατοίκων του οικισμού από την περιοχή των 40 Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης, την περίοδο της ανταλλαγής πληθυσμών.

“Παράδοση, μια λέξη τραυματισμένη και παρεξηγημένη στις μέρες μας. Πολλοί νομίζου πως είναι ένα μουσειακό απολίθωμα, κάτι που έχει χαθεί, μια ανάμνηση του παρελθόντος. Είναι όμως κάτι πολύ διαφορετικό η παράδοση. Να τι μας λέει ο Φώτης Κόντογλου γι’ αυτήν.

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 12:21

Κοπή πίτας και νέα διοίκηση στο Χειμαδιό

Συντάκτης:

Μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα το απόγευμα της Κυριακής 31.1.2010 καλέστηκαν τα μέλη και οι κάτοικοι του Χειμαδιού για την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Χειμαδιού. Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την πρόεδρο του Δ.Σ. Κυριακή Αναστασιάδου, η οποία στον απολογισμό αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Συλλόγου κατά τη διετία 2008-09.

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2010 11:21

Τιμή στα γράμματα και στους νέους

Συντάκτης:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το Δημοτικό Κέντρο Πολιτισμού και Πληροφόρησης Πολυκάστρου ο εορτασμός των Τριών Ιεραρχών. Στα πλαίσια του εορτασμού αυτού γίνεται και η καθιερωμένη πλέον βράβευση των μαθητών του Δήμου Πολυκάστρου, που έχουν αποφοιτήσει με άριστα από το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο, καθώς και των επιτυχόντων στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας κατά το σχολικό έτος 2008 – 2009.

Πρωτοφανή επιτυχία σημείωσαν οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στον Αγ. Αντώνιο που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλγος Αγ. Αντωνίου σε άμεση συνεργασία με την εκκλησία του Αγ. Αντωνίου και την επιτροπή της εκκλησίας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παραμονή του Αγ. Αντωνίου με την περιφορά της εικόνας στους δρόμους του χωριού.

Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2010 14:49

Η πίτα του Συλλόγου Γυναικών Αγ. Παντελεήμονα

Συντάκτης:

Με χαρούμενη διάθεση και με πολλές θερμές ευχές για το νέο έτος η κυρία Τεμεκενίδου Παρθένα, πρόεδρος της Κίνησης Γυναικών Αγ. Παντελεήμων υποδέχτηκε φίλους και μέλη στην καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικη πίτας, την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, στο κατάστημα  «νόστιμον ήμαρ» στον Αγ. Παντελεήμονα.

Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2010 14:36

Η πίτα του «Ορφέα»

Συντάκτης:

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η φετινή εκδήλωση της κοπής της πίττας του Λαογραφικού Ομίλου Πεδινού «Ορφέας», Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο Πεδινού. Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου του Συλλόγου κ. Γραμματίκη Δ. προς τα μέλη του συλλόγου και τους καλεσμένους της εκδήλωσης, έναν σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κιλτίδης Κ., ο οποίος εξήρε την μεγάλη προσφορά του συλλόγου, συμβάλλοντας στη διάδοση, καλλιέργεια και συνέχιση στις επόμενες γενιές της πολιτισμικής μας κληρονομιάς,»

Κυριακή, 07 Φεβρουαρίου 2010 14:36

Η προσφορά της Χορωδίας του Δήμου Αξιούπολης

Συντάκτης:

Σημαντική από κάθε άποψη αποδεικνύεται η παρουσία και προσφορά της Μικτής Χορωδίας του Δήμου Αξιούπολης στον τομέα του πολιτισμού, αλλά ακόμη και στην τόνωση της τοπικής αγοράς.
Τα μέλη της Μικτής Χορωδίας μας, διασκεδάζουν σε γνωστές ταβέρνες της πόλης μας, σκορπώντας με την παρουσία και τις μελωδίες τους κέφι και ζωντάνια.

Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 10:08

Ανοίγει τις πύλες του το Λαογραφικό Κιλκίς!

Συντάκτης:

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Νέας Γενιάς και Αθλητισμού του Δήμου Κιλκίς ενημερώνει τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες του Δήμου Κιλκίς ότι το Λαογραφικό Μουσείο, Αθανασίου Τσούντα 2 (μέσα στην αυλή του Β΄ Γυμνασίου) είναι έτοιμο πια να υποδεχθεί τους επισκέπτες του από την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010.

Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2010 10:08

Τίμησαν τον Αγιο Τρύφωνα οι θρακιώτες του Καμπάνη

Συντάκτης:

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και η αρχή της καθιέρωσης ενός θεσμού έγινε από τον Λαογραφικό Σύλλογο Ανατολικής Ρωμυλίας – Θράκης «ΘΑΜΥΡΙΣ» Kαμπάνη, με την διοργάνωση της εκδήλωσης προς τιμήν του Αγ. Τρύφων. Μια αρχή τόσο επιτυχημένη που πιστεύουμε πως έθεσε σωστά θεμέλια και επιτρέπει να οραματιζόμαστε και τη συνέχεια το ίδιο επιτυχημένη.