Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 4:30:44 μμ

Πολιτιστικά

Δευτέρα, 03 Μαϊος 2010 12:57

Εκδηλώσεις στα χωριά του δήμου Γαλλικού

Συντάκτης:
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και φέτος, όπως κάθε χρόνο, τα χωριά του Δήμου Γαλλικού, Πυργωτό και Λαοδικηνό, συμμετέχοντας στις πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Στο Πυργωτό, την Πέμπτη 22 Απριλίου, παραμονή της εορτής, μετά την Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας του Αγ. Γεωργίου. Στο Λαοδικηνό οι εκδηλώσεις διήρκησαν 3 ημέρες. Την Πέμπτη 22 Απριλίου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός και λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Γεωργίου μετά αρτοκλασίας. Μετά το πέρας των ακολουθιών προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα  και γλυκίσματα σε όλους τους πιστούς, που συγκεντρώθηκαν στο πνευματικό κέντρο του  Ναού.
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010 21:53

Δράση Ορειβατών

Συντάκτης:
Την σαββατοκύριακο 8 & 9 Μαΐου 2010 θα πραγματοποιηθεί διήμερη εκδρομή στην Κόνιτσα με ανάβαση στην κορυφή Τραπεζίτσα στα 2.024μ. Η διανυκτέρευση θα γίνει σε ξενοδοχείο της Κόνιτσας. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει και χρόνος –πέρα της πορείας- για να επισκεφτούμε την Μολυβδοσκέπαστη ή και τη  Μονή Στομίου. Ας εκτιμηθεί η εποχή, οι καιρικές συνθήκες και το υψόμετρο για να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα ρούχα και υλικά.
Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι τις 31/4/2010 για να γίνει  η κράτηση από το Σύλλογο.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το "2ο ΑΠΑΝ ΣΟ ΡΑΚΑΝΟΠΟΝ", την Πέμπτη 8 Απριλίου, στην Παλιά Επτάλοφο (Τάουτλη). Ο θεσμός, ο οποίος ξεκίνησε το 2009 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΚΡΙΤΕΣ ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ», διεξάγεται κάθε χρόνο παραμονή της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, οπού πανηγυρίζει και ο Ιερός Ναός που βρίσκεται στον χώρο των εκδηλώσεων. Καθοριστική ήταν βοήθεια που προσέφεραν δεκάδες μέλη του συλλόγου αλλά και κάτοικοι της Επταλόφου όλων των ηλικιών για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 09:54

Η Αφροδίτη του μήλου του Χρ. Τσιλιγκερίδη

Συντάκτης:

Ο Χρήστος Τσιλιγκερίδης ο δικός μας αυτοδίδακτος ζωγράφος τόλμησε για πρώτη φορά να ξεφύγει από τις συνηθισμένες φόρμες. Η φύση και τα σχήματα των ανθρώπων και των πραγμάτων, κάποτε μιας άλλης εποχής,  διέγειραν την φαντασία του και ζωγράφισε πάμπολλα έργα που απολαύσαμε είτε σε εκθέσεις είτε κατ’ιδίαν στο ατελιέ - κατάστημα που διατηρεί επί της Θεσσαλονίκης.

Όταν 130 πολίτες συγκεντρώνονται βράδυ Παρασκευής για να ενημερωθούν για την έκδοση δυο βιβλίων ενός συντοπίτη τους συγγραφέα, τότε το δικαίωμα στην ελπίδα παραμένει ζωντανό και αναπαλλοτρίωτο. Το επίτευγμα ήταν των πολιτών του Κιλκίς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των τεσσάρων διοργανωτών φορέων (Δήμος Κιλκίς, Δικηγορικός Σύλλογος, σύλλογος Ποντίων ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ, Σύλλογος Δυτικοποντίων «Γερμανός Καραβαγγέλης») και έσπευσαν να ενημερωθούν για την έκδοση των δυο πρόσφατων βιβλίων του συμπατριώτη μας δικηγόρου και μελετητή της ιστορίας Θόδωρου Παυλίδη.

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 04:42

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2010

Συντάκτης:

Ανακοινώθηκε από τον ΟΠΟΝΓΑ του δήμου Κιλκίς το πλήρες πρόγραμμα των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ, το οποίο έχει ως εξής:
- 25 & 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010, ΤΕΧΝΗ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ, θεατρική παράσταση: «Γυνή Πυρ», δύο μονόπρακτες κωμωδίες του Τσέχωφ (Αρκούδα και Επέτειος), από τη Θεατρική σκηνή της Τέχνης, ΑΙΘΟΥΣΑ «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ» ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΩΡΑ 9μ.μ.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τις ημέρες του Πάσχα η αποστολή του Συλλόγου Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες» στην Κύπρο, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις σε κάθε σημείο της μεγαλονήσου που επισκέφτηκε. «Οι Ακρίτες», που είναι αδελφοποιημένοι με τους πολιτιστικούς ομίλους «Αθανασία» και «Αρχάγγελος» Κιτίου, βρέθηκαν για πέμπτη φορά στην Κύπρο και δώσανε τέσσερις χορευτικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί.

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 10:18

Αυγοτσούγκρισμα «Ακριτών»

Συντάκτης:

Με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, ο Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων «Οι Ακρίτες» εύχεται σε όλα τα μέλη και τους φίλους του χρόνια πολλά και σας προσκαλεί στην ετήσια πασχαλινή εκδήλωσή του «Αυγοτσούγκρισμα 2010». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 στις 8:30 το βράδυ στο «Σπίτι του Πόντου» στο Πολύκαστρο. Η βραδιά περιλαμβάνει το διαγωνισμό αυγοτσουγκρίσματος παρουσία χορευτικών τμημάτων καθώς επίσης και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010 10:18

Kοινωνική - πολιτιστική δράση του Αγ. Τρύφωνα

Συντάκτης:

Αξιόλογη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα ανπέτυξε το τελευταίο δίμηνο (Μάρτιο - Απρίλιο), ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος “Άγιος Τρύφων”  Γουμένισσας.Συμμετείχε στην εθνική και θρησκευτική εορτή της 25ης Μαρτίου με το παιδικό τμήμα χορού, τόσο στη δοξολογία όσο και στην παρέλαση, ενώ κατέθεσε στεφάνι ο ταμίας Σταύρος Ματζίρης.

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 06:02

Αυγοτσούγκρισμα «Παιόνων»

Συντάκτης:

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γουμένισσας «ΟΙ ΠΑΙΟΝΕΣ», την Κυριακή 11 Απριλίου 2010 και ώρα 5:30μ.μ., γιόρτασε το τσούγκρισμα των Πασχαλινών αυγών με τα μέλη του. Το τσούγκρισμα συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αυγό συμβολίζει τη ζωή και τη δημιουργία που κλείνει μέσα του τη ζωή. Όταν το κέλυφός του αυγού σπάσει με το τσούγκρισμα, γεννιέται μια ζωή, έτσι και το πασχαλινό αυγό συμβολίζει το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και την Ανάστασή Του.