Τρίτη, 28 Μαΐου 2024, 4:20:49 μμ

Πολιτιστικά

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους δήμους Κιλκίς, Πολυκάστρου, Χέρσου , Γαλλικού, Μουριών και τους συλλόγους της δύναμης της Π.Ο.Ε. Νομού Κιλκίς υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης νομού Κιλκίς διοργανώνουν το Δ' Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου με σκοπό την προβολή τη διάσωση και τη διάδοση της ποντιακής Διαλέκτου, των ηθών, εθίμων και ειδικά την ανάδειξη του Λαϊκού Ποντιακού Θεάτρου. Το φεστιβάλ θα έχει συμμετοχικό χαρακτήρα λόγω της αποκέντρωσης του και θα διεξαχθεί σε δύο τριήμερα.

Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2009 04:47

Οι ζωγράφοι των Αμαράντων

Συντάκτης:

Τ’ Αμάραντα δεν… μαραίνονται πνευματικά. Το άλλοτε κεφαλοχώρι του νομού Κιλκίς, που αγναντεύει περήφανο τη λεκάνη της Δοϊράνης, κρατά ζωντανή την πολιτιστική παράδοσή του, μπολιάζοντας δεκαετίες τώρα αρμονικά την κουλτούρα των προσφύγων, ποντίων και θρακιωτών. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμάραντος», ο Σύλλογος Αμαραντιωτών Θεσσαλονίκης και εσχάτως το ΚΑΠΗ Γυναικών με τη χορωδία του, προσδίδουν χρόνια τώρα ζωντάνια στη μικρή κοινωνία των Αμαράντων, όπως έκαναν με εξαιρετικό τρόπο και τις ημέρες της τοπικής πανήγυρης του χωριού.

Μέσα σε μια λιτή και ζεστή ατμόσφαιρα, μεταξύ φίλων, έγινε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς, παρουσίαση του τέταρτου μυθιστορήματος του Γιάννη Τσιτσίμη, «Της μνήμης ξωτικό που χάθηκε», με ευθύνη  των εκδόσεων InExtremis. Για το βιβλίο και το έργο του συγγραφέα μίλησαν ο εκδότης  και υπεύθυνος των εκδόσεων InExtemis Γιώργος Γρηγοριάδης, ο τ. Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ Κιλκίς κ. Χρήστος  Γκόλιαρης και ο δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Gratis, κ. Ταχμαζίδης Όμηρος.

Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2009 04:43

«Θεατρικός Νοέμβρης» από Σύλλογο «Μπέλλες»

Συντάκτης:

Το θεσμό του «Θεατρικού Νοέμβρη» συνεχίζει και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μπέλλες» του Δήμου Μουριών, με τρεις ποντιακές θεατρικές παραστάσεις, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Σ. Μουριών.
Η εξαιρετική προσπάθεια του «Μπέλλες», μοναδική στο νομό Κιλκίς, σημειώνει κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία και έχει δημιουργήσει θεατρόφιλους στο λεκανοπέδιο των Μουριών.

Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2009 04:31

Φεστιβάλ ποντιακού θεάτρου στο ν. Κιλκίς

Συντάκτης:

Στο νομό Κιλκίς θα πραγματοποιηθεί το 4ο Περιφερειακό φεστιβάλ ποντιακού θεάτρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με πέντε παραστάσεις από την Παρασκευή 13 έως την Κυριακή 22 Νοεμβρίου. Το φεστιβάλ οργανώνεται υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς, τη στήριξη του Επιμελητηρίου και της ΤΕΔΚ Κιλκίς, καθώς και τη συνεργασία των δήμων, Κιλκίς, Πολυκάστρου, Χέρσου, Μουριών και Γαλλικού.

Eπιτυχία σημείωσαν οι εργασίες του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ποντιακών Συλλόγων για την Εθνική Αυτογνωσία, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, σε συνεργασία με τον Ποντιακό Σύλλογο Βίγλας «Οι Πρόσφυγες» και σε συνδιοργάνωση με τα ποντιακά σωματεία των Νομών Πρεβέζης & Αιτωλοακαρνανίας, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «ARTA PALACE» στην Άρτα από 30 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2009.

Στα πλαίσια του προγράμματος με τίτλο: «Προγράμματα κατάρτισης εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε Πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης για ανέργους μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες και λοιπούς ανέργους προερχόμενους από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, για τους οποίους η ανεπαρκής γνώση της Ελληνικής Γλώσσας λειτουργεί ανασταλτικά στην κοινωνική τους ενσωμάτωση στις 3 περιφέρειες σταδιακής εξόδου», πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΚ ΓΑΙΑ ΑΕ, την Πέμπτη 22-10-2009, εκδήλωση  με γεύσεις, μουσική και χορό από τις χώρες καταγωγής των εκπαιδευομένων του προγράμματος.

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009 14:20

Πανελλήνια διάκριση για το Θέατρο Αξιούπολης

Συντάκτης:

Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το Θεατρικό Εργαστήρι του δήμου Αξιούπολης με τη συμμετοχή του στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας. Το μέλος της θεατρικής ομάδας, Χρίστος Μέλλιος, απέσπασε τιμητική διάκριση από τη συμμετοχή του στο «Μάθημα Ανατομίας» του Τένεσι Ουίλιαμς, που ανέβασε στο φεστιβάλ η Ομάδα. Τα μονόπρακτα και αποσπάσματα του έργου παρουσίασαν στο κοινό της Ιεράπετρας τα μέλη της Ομάδας την Τρίτη 20 Οκτωβρίου, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημά του.

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009 14:13

Επιτυχές το Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κύπρου

Συντάκτης:

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός, το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας άνοιξε, στις 22 Οκτωβρίου, τις πύλες του και στην Κύπρο με διοργανωτή τον Δήμο Λατσιών. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ των δύο αδελφοποιημένων Δήμων, Κιλκίς και Λατσιών, που αγκάλιασαν θερμά όλοι οι Κύπριοι, πλέον, και το στηρίζουν με ιδιαίτερη αγάπη.

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2009 14:11

Γιορτή Αγ. Δημητρίου στο δήμο Γαλλικού

Συντάκτης:

Με την λαμπρότητα που αρμόζει στην ημέρα, εορτάστηκε η μνήμη  του Αγίου Δημητρίου, στον Δήμο Γαλλικού και συγκεκριμένα στους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς Μανδρών και Περιστερίου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το Σάββατο 24/10, ο Μ.Π.Σ. Μανδρών και η Α.Μ.Α.Σ. Δόξα Περιστερίου διοργάνωσαν  τους ετήσιους χορούς τους, με πλούσιο λαϊκό – ποντιακό πρόγραμμα.