Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, 9:03:02 πμ
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 18:10

Πάνδημος εορτασμός των Πολιούχων του Κιλκίς Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων

Με λαμπρότητα και κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε πανδήμως η ιερά μνήμη των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, Προστατών του Κιλκίς και Εφόρων της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, το διήμερο Κυριακή 27 και Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, με επίκεντρο τον ομώνυμο Ιερό Ναό τους στο Κιλκίς.

 

Πλήθος Κιλκισιωτών προσήλθε στην πνευματική πανήγυρη για να τιμήσει τους 15 άγρυπνους φρουρούς τους και να καταθέσουν την ευγνωμοσύνη τους στους Αγίους που σκέπουν την πόλη, προσκυνώντας παράλληλα την ιστορική τους Εικόνα, καθώς και το απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικηφόρου του Λεπρού.

Παραμονή της εορτής τελέστηκε μέγας Τρισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου της τοπικής Εκκλησίας κ. Βαρθολομαίου.

Την κυριώνυμο ημέρα, του πανηγυρικού Αρχιερατικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος προέστη και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου και του κυριάρχη Επισκόπου κ. Βαρθολομαίου.

Το θείο λόγο κήρυξε με θεολογική ενάργεια ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος συνεδύασε τον βίο και το Μαρτύριο των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων με την πίστη, την ομολογία και την προσδοκία της αναστάσεως. Χαρακτήρισε τους Αγίους πρότυπα για όλους τους Χριστιανούς και επαίνεσε τον Κιλκισιώτικο λαό για την τιμή διά της συμμετοχής που αποδίδουν στους προστάτες τους.

Ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Κιλκισίου για την πρόσκλησή του να συνεορτάσουν με τους φιλάγιους πιστούς τους Κιλκίς του Αγίους Πεντεκαίδεκα Μάρτυρες.

Επικεφαλής του Λαού ήταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Θωμαίδης, ο Διοικητής του Γ' Σ.Σ. Υποστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου,  ο Διοικητής της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας "Πόντος", οι αντιδήμαρχοι κα Κατερίνα Ζιούτα και κ.κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου, Θέμης Κοσμίδης και Γιώργος Μπαλάσκας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔΚ κ. Αναστάσιος Καζαντζίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής ν. Κιλκίς κ. Δημήτριος Μικρός, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Γρηγόρης Σαλαβασίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού, Εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων, κ.α.

Ακολούθησε μεγαλοπρεπής Λιτανεία της ιστορικής Εικόνας των Αγίων και του τεμαχίου του Ιερού Λειψάνου του Πρεσβυτέρου Πέτρου, ενός εκ των εορταζόντων Αγίων, συνοδεία των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, της Φιλαρμονικής της Ν. Σάντας και του Γ' Σώματος Στρατού, τιμητικού αγήματος της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, Σημαιοφόρων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπροσώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως με κατεύθυνση την κεντρική πλατεία Ειρήνης.

Εκεί αναπέμφθηκε δέηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Βαρθολομαίο να ευλογεί τα πρόσωπα όλων, χαρακτηρίζοντας ότι με την ομολογία τους οι Άγιοι προστάτες του Κιλκίς παρέδωσαν εκτός των άλλων ένα μοναδικό παράδειγμα ήθους και αυταπάρνησης, το οποίο πρέπει να καλλιεργήσουμε και να μιμηθούμε. Η λιτανεία ολοκληρώθηκε με την επιστροφή στον περικαλλέστατο Ναό που κοσμεί τη δυτική είσοδο της πόλης.

Την ευθύνη διοργάνωσης της πανηγύρεως είχε ο Πρωτ. π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης, ο οποίος με τους συνεργάτες του εργάστηκαν για την αρτιότητα και την επιμέλεια του λατρευτικού διημέρου.