Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021, 11:25:19 πμ
etpa
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008 07:23

Παρακάλεσαν κι έβρεξε «για να γένουν τα σταράκια»

Συντάκτης:
Tην Κυριακή 22 Απριλίου  2007 αναβιώθηκε από το Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών για 4η φορά το έθιμο της «Περπέρως». Δύο ομάδες κοριτσιών επισκέφθηκαν αρκετές γειτονιές στο Πολύκαστρο και αντήχησαν στα νοικοκυριά οι δροσερές φωνές των κοριτσιών που τραγουδούσαν

Περπερούνα περπατούσε
Τον Θεό παρακαλούσε
Περπέρω Δροσέρω
Βρέξε Κύριε μ’
Στάξε Κύριε μ’
Για να γένουν τα σταράκια
Και της μπάμπως τα δενδράκια
Περπέρω Δροσέρω
Το έθιμο αυτό  έχει τις ρίζες του στην πολύ μακρινή εποχή της μητριαρχίας και αναφέρεται στη γονιμότητα της γής της μεγάλης προϊστορικής θεάς .
Τα κορίτσια συγκέντρωσαν αλεύρι και αυγά και δύο κυρίες του συλλόγου ζύμωσαν δύο στρογγυλά ψωμιά «πρόσφορα», για το κουρμπάνι  του Αγίου Γεωργίου  που έγινε την επομένη ημέρα.   
Κουρμπάνι Αγίου Γεωργίου
To Kουρμπάνι  είναι  το έθιμο κατά το οποίο θυσιάζονται ζώα και κυρίως  αμνοί, πάνω στο λόφο του Αγίου Νεκταρίου, στο συνηθισμένο τόπο της θυσίας, άνδρες από κάθε γειτονιά έσφαξαν ζυγούρια και έβρασαν το πατροπαράδοτο κουρμπάνι.
Το απόγευμα μετά της 5, οι γυναίκες μαζεύτηκαν σχηματίζοντας ημικύκλιο, κάθε μία απέναντι από το καζάνι της γειτονιάς της με τα μπαράτσια τους (μεταλλικά σκεύη).  Ο  ιερέας ευλόγησε τους παρευρισκομένους και είπε ευχές για καλές παραγωγές, υγεία και ειρήνη στον κόσμο.
Το παιδικό τμήμα του συλλόγου χόρεψε  χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας και στη συνέχεια μοιράστηκε το κουρμπάνι.
Η προσεύλευση του κόσμου φέτος ήταν εντυπωσιακή.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  ο Δήμαρχος Πολυκάστρου κ. Δημήτριος Σμυδάκης, ο Νομάρχης κ. Μπαλάσκας, ο υπουργός κ.Κ. Κιλτίδης, ο αντινομάρχης  κ. Χρήστος Γκουντενούδης,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβολυλίου κ. Τάκης Τατσίδης, η νομαρχιακή σύμβουλος κ. Αθανασία  Λιάρτση, οι αντιδήμαρχοι κ. Τομπουλίδης, κ. Τσανασίδης, κ. Παμποράκης, Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού και Πληροφόρησης κ. Αναστασιάδης, δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χρήστος Χαμουρούδης, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος κ.λ.π, ο Διευθυντής της Αγροτικλής Τράπεζας Αξιούπολης , εκπρόσωποι των συλλόγων κ.λ.π.
Το βράδυ στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (επάνω πλατεία) έγινε γλέντι και οι παρευρισκόμενοι χόρεψαν με την συνοδεία της ορχήστρας του Γιώργου Χαμουρούδη