Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2024, 7:36:47 μμ
Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2013 21:25

Παραμύθια από όλο τον κόσμο

Ο  Οργανισμός  Πολιτισμού Νέας Γενιάς και Αθλητισμού  του Δήμου Κιλκίς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα  Αφήγησης  θα υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη  21 Μαρτίου 2013 , στο Λαογραφικό Μουσείο αλλά και σε χώρους πολιτισμού της πόλης.    
Η αφήγηση, τόσο παλιά όσο ο και ο λόγος, είναι συνδεδεμένη με την έκφραση της πρώτης κοινωνικότητας των ανθρώπων, όταν τα βράδια μαζεύονταν γύρω από τη φωτιά για να διηγηθούν τις εμπειρίες της ημέρας τους.
Ιστορίες, μύθοι, θρύλοι και λαϊκά παραμύθια, έχουν μεταφερθεί από γενιά σε γενιά μέσω της προφορικής αφήγησης, η οποία εορτάζεται πλέον συστηματικά σε όλον τον κόσμο κατά την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης στις 20 Μαρτίου.


Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης έχει τις ρίζες της στην εκδήλωση αφήγησης «Όλη την ημέρα παραμυθάδες» που διοργανώθηκε στη Σουηδία στα 1991-1992, στις 20 Μαρτίου. Η ιδέα βρήκε ενθουσιώδεις υποστηρικτές σε όλον τον κόσμο.  Το 2001 ξεκινά το σκανδιναβικό δίκτυο αφήγησης Ratatosk και το 2003 εκδηλώσεις αφήγησης γίνονται στον Καναδά και σε άλλες χώρες. Το 2005 η γιορτή της αφήγησης εξαπλώνεται σε 25 χώρες παγκοσμίως και ο θεσμός καθιερώνεται.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα θέμα. Το θέμα για το 2012 ήταν τα δέντρα ενώ για το 2013 είναι η μοίρα και το πεπρωμένο.    
Έτσι τα πρωινά της Τετάρτης 20 και Πέμπτης 21 Μαρτίου παραμυθούδες εθελόντριες  θα αφηγηθούν παραμύθια  από την  ελληνική παράδοση   στο Λαογραφικό Μουσείο του ΟΠΟΝΓΑ  σε μαθητές νηπιαγωγείων και των πρώτων τάξεων του δημοτικού.
Την Πέμπτη δε το απόγευμα στο θεατράκι  της Μ.Κ.Ε. ΤΕΧΝΗ η γνωστή και αγαπητή παραμυθού, Ανθή Θάνου, θα αφηγηθεί για τους μικρούς μας φίλους “Παραμύθια από όλο τον κόσμο”  ενώ  στις  8.30 θα παρουσιάσει και θα αφηγηθεί το παραμύθι “Στην αγκαλιά της Σεχραζάτ”  που  απευθύνεται σε ενήλικες.
Όλα αυτά με  τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Παναγιώτη Κούλελη με   ούτι, νέι,  κιθάρα και μικρά κρουστά οργανάκια.
Η Ανθή Θάνου με τον Παναγιώτη Κούλελη ακολουθώντας το δρόμο των παλιών παραμυθάδων,  αφηγούνται λαϊκά παραμύθια θέλοντας να ψυχαγωγήσουν και να δώσουν χαρά σε μικρούς και μεγάλους
 Η μουσική  από το ούτι, το νέι, την κιθάρα, τα μικρά κρουστά οργανάκια  και το τραγούδι, αναπόσπαστο κομμάτι της παράστασης, τονίζει τη δράση των ηρώων, τους συντροφεύει στα δύσκολα ταξίδια, προετοιμάζει τον ακροατή για την επόμενη σκηνή, ξεκουράζει το κοινό με τραγούδια και μελωδίες ώσπου να ξεκινήσει πάλι η αφήγηση. Μικρές παύσεις με παιχνίδια είναι αναγκαίες για να ξεμουδιάσουν  οι μικροί ακροατές.
Πέρα από τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα η παράσταση των λαϊκών παραμυθιών έχει ηθικό ( η πάλη ενάντια στο κακό δικαιώνει ), ψυχολογικό (ελπίζουμε να νικήσουμε τους δικούς μας δράκους-φόβους) και γλωσσικό κέρδος (τι να είναι άραγε το κόσκινο και το σκαφίδι;) Υπερβαίνει την πραγματικότητα και ανοίγει ένα παράθυρο στη φαντασία, στη δημιουργικότητα, στην ελπίδα.
 
Η παράσταση αφήγησης για παιδιά
 “παραμύθια για παιδιά”  
Χρυσές κλωστές τα παραμύθια,  μαλαματένιες βελονιές η μουσική, το κέντημα γεμάτο   παλάτια και πύργους αψηλούς , δράκους τρομερούς, όμορφες γαϊτανοφρύδες, κοκόρια  χρυσόλειρα  , πουλιά με πύρινα φτερά και... Mια φορά κι έναν καιρό… σουτ! Αρχίζει!

Η παράσταση αφήγησης για μεγάλους  
«Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ»

«Χίλιες και μία νύχτες…», «παραμύθια της Χαλιμάς…»: έτσι μας είναι γνωστό το πολυσέλιδο αραβικό αριστούργημα, που κατέχει ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Ένα αριστοτεχνικό πλέγμα διαφόρων ιστοριών γίνεται μωσαϊκό εικόνων από τη ζωή και την κουλτούρα της γοητευτικής Ανατολής. Έρωτες και απιστίες, φιλίες και προδοσίες, η φτώχεια και ο πλούτος, η τύχη και η ατυχία, η εξουσία και η ανταρσία, το ψέμα και η αλήθεια, το φανταστικό και το πραγματικό, το καλό και το κακό: όλα τα ζεύγη αντιθέτων, πανανθρώπινα και διαχρονικά, πλέκουν τον καμβά, για να κεντήσει η Σαχραζάτ τις ιστορίες της.
 
Δυο μοτίβα από τον καμβά αυτόν διαλέγει να αφηγηθεί η παραμυθού Ανθή Θάνου στον μαγικό χώρο του Λουτρού των Αέρηδων: την ιστορία της Σαχραζάτ που παντρεύεται τον χαλίφη, ξέροντας ότι την επόμενη αυγή θα την σκοτώσει, και για να σώσει τη ζωή της αρχίζει να του λέει παραμύθια, και την ιστορία του καθαριστή των σφαγείων. Κάτω από τις θόλους και μέσα στο μισόφωτο του παλιού τούρκικου χαμάμ –μοναδικού στην Αθήνα–, τα παραμύθια της Χαλιμάς δίνουν την αφορμή για μια παράσταση με λόγια και νότες. Η Ανθή Θάνου, έχοντας κατακτήσει τα μέσα της αφήγησης μέσα από σπουδές παιδαγωγικές, θεατρικές και μουσικές, και ο Παναγιώτης Κούλελης, αυτοδίδακτος μουσικός που παίζει το ούτι και το νέι, στήνουν μια παράσταση λόγου και μουσικής, κινητοποιώντας αισθήσεις, νου και καρδιά, σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας.
Η Ανθή Θάνου είναι έμπειρη αφηγήτρια παραμυθιών. Συμπράττοντας με τον αυτοδίδακτο μουσικό Παναγιώτη Κούλελη, έχει γεμίσει με παραμύθια ποικίλους χώρους πολιτισμού και τέχνης. Η παράσταση με τίτλο «Στην αγκαλιά της Σαχραζάτ» διαρκεί μία ώρα και απευθύνεται σε ενήλικο κοινό, σε όλους εμάς που, ανέκαθεν, πόσο μάλλον σε καιρούς περίεργους, έχουμε ανάγκη από παραμυθία και από παραμύθια…
 Στις παραστάσεις αφηγήσεων που θα γίνουν στην Τέχνη η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.