Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 6:28:47 μμ
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 13:26

Στη μαγεία της οθόνης του «Δημήτρη Ζωηρού»

Εκατοντάδες Κιλκισιώτες παραβρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη 25 Ιουνίου στον Λόφο του Κιλκίς, για τα εγκαίνια του δημοτικού θερινού κινηματογράφου, στον οποίο δόθηκε τ’ όνομα, «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΗΡΟΣ».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μέσα σ’ έκδηλο κλίμα ευφορίας για το γεγονός της δημιουργίας του πρώτου δημοτικού θερινού σινεμά στο νομό μας, καθώς και συγκίνησης για την απόδοση μιας μέγιστης τιμής σ’ έναν άνθρωπο που αγάπησαν οι κιλκισιώτες και που σύνδεσε τ’ όνομα του με τα κινηματογραφικά και γενικότερα πολιτιστικά δρώμενα του Κιλκίς (ιδρυτής και πρόεδρος της Κινηματογραφικής Λέσχης, δημοτικός σύμβουλος, υποψήφιος βουλευτής κ.α.)


Την εκδήλωση των εγκαινίων παρουσίασε ο πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ Χρ. Σπίγκος με τη βοήθεια της Άννας Γουνιτσιώτου και μ’ έναν θεατρικό-κινηματογραφικό τρόπο, που εντυπωσίασε. Στη συνέχεια μίλησε ο βουλευτής Γ. Φλωρίδης, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία του έργου, στάθηκε ιδιαίτερα στον άνθρωπο Δημ. Ζωηρό, περιγράφοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και της προσφοράς του.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της ΑΝΚΙ, Π. Πασσαλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην υλοποίηση του έργου εκ μέρους της Αναπτυξιακής, ενώ τόνισε ότι ο νέος θερινός κινηματογράφος αποτελεί συνέχεια αυτών που υπήρξαν κατά το παρελθόν στη πόλη του Κιλκίς.
Τέλος, ο δήμαρχος Δ. Τερζίδης κήρυξε την έναρξη των προβολών, αναφερόμενος στον χαιρετισμό του, τόσο στην εδική βαρύτητα του έργου, όσο και στην προσωπικότητα του Δ. Ζωηρού ως ενεργού πολίτη που άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του στους ανθρώπους της πόλης του Κιλκίς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε απόσπασμα από ταινία του Γ. Τσιτσίμη, στο οποίο εμφανίζεται ο Δ. Ζωηρός, καθώς και μια σύντομη συρραφή από στιγμιότυπα της ζωής του, τα οποία ετοίμασε ο Γ. Καραγιαννίδης. Χαιρετιστήριο τηλεγράφημα απέστειλε ο υφυπουργός Κ. Κιλτίδης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων. Παρόντες ήταν οι συγγενείς του Δ. Ζωηρού: Η μητέρα του, Σμαρώ, ο γιός του Απόλλωνας, ο αδελφός του Στέργιος και άλλοι, οι οποίοι συμμετείχαν μ’ έκδηλη συγκίνηση και ευγνωμοσύνη.
Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε ο δήμος στους καλεσμένους, υπό τους ήχους του συγκροτήματος του Ηλία Μωσαϊδη, καθώς και με την προβολή της πρώτης ταινίας «ΜΑΜΑ ΜΙΑ».
Οι προβολές θα συνεχιστούν την ερχόμενη Τετάρτη 1 Ιουλίου με την εξαιρετική ταινία του Σαμ Μέντες «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ».