Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, 7:49:00 μμ
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012 00:47

Στου Τερζή τις ..καζανιές

kazani
Αποτελεί πολιτιστικό θεσμό πρώτης γραμμής. Με το έμπα του Νοέμβρη στο Χέρσο και στο «καζάνι» του Γιώργου του Τερζή δεν αποστάζεται μόνο το άγιο τσιπουράκι της χρονιάς. Οι μερακλήδες της περιοχής – της ευρύτερης εννοείται- συγκεντρώνονται για να υμνήσουν την χαρά σε πείσμα της Τρόικας και των ιθαγενών πηγών στεναχώριας.
Φέτος, την περασμένη Παρασκευή ήταν η σειρά του Φίλιππα – ένας είναι ο Φίλιππας- να αποστάξει τον καρπό της αμπέλου του. Και με την ευκαιρία προσκάλεσε πάντα φίλο, νυν, πρώην και ερχόμενο.
Συνάμα κατέφθασαν και δάσκαλοι  που σχημάτισαν τα τραπέζια της χαράς, μαζί με αυτοδιοικητικούς  και αγρότες.
Τα λαϊκά όργανα παρόντα και επί το έργον προκάλεσαν ευφορία και ο πρόεδρος της εγχώριας λέσχης φίλων του ζεϊμπέκικου Παναγιώτης Γιαννούλης επιδόθηκε σε ένα δωρεάν μάθημα για το «πως χορεύεται το ζεϊμπέκικο» αποκλειστικά από άνδρες, κατά δήλωσή του.
Έτσι διάγουν τα χειμωνιάτικα βράδια στο «καζάνι» του Γιώργου του Τερζή. Με απόσταξη τσίπουρου, με φαγοπότι, με χορό και με χωρατά, συνήθως αψίζικα.  Διότι και η Τρόικα θέλει τον ..γιατρό της.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι το «καζάνι» του Τερζή αποτελεί πλέον και αξιοθέατο και  με εκπαιδευτική αποστολή. Μάρτυρες τα παιδιά σχολείων του νομού που επισκέπτονται τον χώρο και ενημερώνονται δια ζώσης από τον Γιώργο τον Τερζή για την όλη διαδικασία της παραγωγής.