Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 7:15:02 μμ
Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010 12:22

“ΤΕΧΝΗ” Κιλκίς : “Η παράδοση ως τροφός του μέλλοντος”

“Παράδοση, μια λέξη τραυματισμένη και παρεξηγημένη στις μέρες μας. Πολλοί νομίζου πως είναι ένα μουσειακό απολίθωμα, κάτι που έχει χαθεί, μια ανάμνηση του παρελθόντος. Είναι όμως κάτι πολύ διαφορετικό η παράδοση. Να τι μας λέει ο Φώτης Κόντογλου γι’ αυτήν.


“Η παράδοση είναι το θησαυροφυλάκιο που κλείνει μέσα του και φυλάγει στον αιώνα την αθάνατη ψυχή μας, την αθάνατη καρδιά μας. Μ’ αυτή ζούμε και κινούμαστε και υπάρχουμε. Αυτή έκανε τον τυφλό Όμηρο να δείξει στους ανθρώπους που είχανε μάτια τη μυστική ομορφιά του κόσμου, αυτή έκανε τον Αισχύλο να πετά απάνω από τη γη σαν αετός χρυσοφτέρουγος, αυτή έκανε τον Μέγα Αλέξανδρο νά ‘χει τον Όμηρο κάτω από το προσκέφαλό του και να ζήσει μια ζωή τριάντα μονάχα χρονών σαν ένα εξαίσιο παραμύθι που βάσταξε αιώνες, αυτή έκανε τον Πολύκλειτο και το  Φειδία και το Λύσιππο να μεταμορφώσουν σε ανθρώπους τα λιθάρια της Ελλάδας, αυτή έκανε το Θουκυδίδη να κλαίγει από χαρά ακούγοντας τον Ηρόδοτο να διαβάζει την Ιστορία του, αυτή έκανε τον Κολοκοτρώνη να φορά την περικεφαλαία σαν αρχαίος Έλληνας και να πολεμά χαμογελώντας, αυτή έκανε το Ρήγα να βγάει φωτιά από το στήθος σαν τον αρχίο Πίνδαρο, αυτή έκανε το Νικηταρά, το Διάκο, τον Ανδρούτσο, το Τζαβέλλα, τον Ησαϊα Σαλώνων να κλαίνει απάνω στα αρχαία λιθάρια, και να ποθουνε να πεθάνουνε αντρειωμένα πολεμώντας για το βασανισμένο και ατίμητο χώμε που κληρονομήσανε.
Αυτή έκανε του τσοπαναρέους να ταιριάζουνε πάλι κάποια τραγούδια αθάνατα, τρεις χιλιάδες χρόνια ύστερ’ από τον Όμηρο, και να θαμπώνεται ο κόσμος και να απορεί πώς τάχα εκείνοι οι βουνίσιοι είχανε τέτοια αισθήματα και τέτοια τέχνη. Γιατί τούτοι οι απλοί ποιητές ήτανε οι κλειδοκράτορες αυτού του θησαυρού που βρισκότανε χωμένος στα έγκατά τους και που κρατά φυλαγμένα προγονικά κειμήλια άφθαρτα”.
Γι’ αυτήν την παράδοση θα μιλήσει ο προσκεκλημένος της “ΤΕΧΝΗΣ” Κιλκίς, ιστορικός Σαράντος Καργάκος την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2010, στις 7.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς και με τίτλο εισήγησης “Η παράδοση ως τροφός του μέλλοντος”.