Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021, 3:29:40 πμ
etpa
Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 22:33

Η φασίζουσα συμπεριφορά

Συντάκτης:

Στην προεκλογική περίοδο των διπλών εκλογών του 2012, αρνήθηκα να συμμετάσχω σε ραδιοφωνική συζήτηση, επειδή συμμετείχε εκπρόσωπος της ανοδικά καλπάζουσας «χρυσής αυγής».


Όταν ρωτήθηκα, απάντησα ότι δεν ήθελα, δια της παρουσίας μου, να νομιμοποιήσω μια, κατά τη γνώμη μου, εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα νομιμοφανούς κόμματος. Άκουσα πολλές κατηγορίες του τύπου, «δεν σέβεσαι τους κανόνες της Δημοκρατίας», «αν μπορείς, απάντησέ τους, και μην το βάζεις στα πόδια», «έχεις φασίζουσα συμπεριφορά» και άλλα πολλά.
Ήταν η εποχή πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά, μετά από τους τραμπουκισμούς κατά άλλων ανήμπορων Ελλήνων και μεταναστών.
Είχε προηγηθεί αρθρογραφία μου το 2010, όταν ζήτησα από την Ελληνική Πολιτεία να πάρει απαγορευτικά μέτρα, απέναντι στην διατυπωθείσα πρόθεση να οργανωθεί διεθνές συνέδριο των απανταχού νεοναζιστών στη νότια Πελοπόννησο.
Συνεχίζω την ίδια πρακτική για κάθε άτομο ή συλλογικότητα με συμπεριφορά και δραστηριότητα δηλώνουσα επιθυμία κατάργησης του Κράτους Δικαίου στο όνομα της «υπεράσπισης» ακραίας «εθνικιστικής» ή άλλης φύσεως «καθαρότητας».
Φυσικά, κατακρίνω κάθε δημόσιο ή μη πρόσωπο που νομιμοποιεί με την «διαλλακτική» του στάση την τυφλή βία, τον ρατσισμό και την απανθρωπιά.
Η θεσμική θωράκιση της Δημοκρατίας καθίσταται αναποτελεσματική, όταν απουσιάζει η ατομική ευθύνη του πολίτη.
Χρήστος Σπίγκος