Σάββατο, 27 Απριλίου 2024, 2:27:53 μμ
Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 06:39

Η θέση Φλωρίδη

Ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου ο βουλευτής Γιώργος Φλωρίδης πως βλέπει και σχολιάζει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Και απάντησε ως εξής:
« …εγώ γι αυτά τα ζητήματα, συμβαίνει να έχω μιλήσει πριν από μερικές εβδομάδες και νιώθω την ανάγκη να πω μερικά πράγματα, στην πραγματικότητα να τα επαναλάβω….
Πριν από τρείς εβδομάδες η εφημερίδα «Το Βήμα» είχε δημοσιεύσει ένα σκίτσο δικό μου που με εμφάνιζε με πλήρη στρατιωτική εξάρτυση, με αφορμή μία ομιλία μου στη Βουλή ότι «είμαστε σε κανονικό πόλεμο» και ότι αυτή τη στιγμή αυτό που χρειαζόμαστε όλοι είναι ένα πατριωτικό συμβόλαιο, γιατί το μέγα ζητούμενο είναι ότι πρέπει να σωθεί ο τόπος, είναι πατριωτικό το καθήκον πια.  Δηλαδή δεν υπάρχουν περιθώρια να συζητάμε για κοινωνικό συμβόλαιο, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό το συζητάς όταν η χώρα σου υφίσταται και έχει τις δυνατότητες. Τώρα πρέπει να τη σώσεις. Είχα χρησιμοποιήσει τη φράση του Κέννεντυ ότι «αυτή τη στιγμή να δούμε τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα ελάχιστα πράγματα μπορεί πια να κάνει για εμάς».
Θεωρώ ότι η χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού με τους δραματικούς τόνους που είχε, γιατί η κατάσταση είναι δραματική, έδωσε το ακριβές πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε και αυτά τα ζητήματα πλέον δεν μπορούν να φορτιστούν ιδεολογικά, δηλαδή ως νεοφιλελεύθερα ή σοσιαλδημοκρατικά. Δηλαδή θέλω να πω η διάσωση της πατρίδας δεν υπόκειται σε ιδεολογικούς διαχωρισμούς. ...Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη, χρειαζόμαστε διαφάνεια, χρειαζόμαστε έλεγχο.
Δικαιοσύνη τι σημαίνει; σημαίνει ότι τα βάρη επιμερίζονται πρώτον και κυρίως σε αυτούς που έχουν τον πλούτο, δεύτερον σε αυτούς που είναι εκτός φορολογικού συστήματος γιατί οι νόμοι μας δεν φρόντισαν να τους βάλουν μέσα και μιλώ για τις μεγάλες υπεραξίες, τρίτον για αυτούς που είναι στο φορολογικό σύστημα και φοροδιαφεύγουν δηλαδή κλέβουν την κοινωνία, τέταρτον είναι ότι πρέπει να συμβάλλουν οπωσδήποτε αυτοί που έχουν απόλυτη εργασιακή ασφάλεια, σε μία χώρα που σε λίγο θα μετρήσει ενδεχομένως ένα εκατομμύριο ανέργους. Από κει και κάτω να δούμε ένα κομμάτι, που είναι το 20% σίγουρα της χώρας μας, το οποίο έχει τα πολύ μεγάλα προβλήματα και να δούμε πώς αυτούς τους ανθρώπους θα τους να κρατήσουμε σε μία κοινωνική συνοχή».